Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234395 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Cytaty.

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Cytaty.

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 26 Mar 2007, 21:29

Znacie jakieś piękne lub mądre lub (...) (wstawić własne określenie ;) ) cytaty z książek, którymi chcielibyście się podzielić?

Ja swego czasu wiele takich zapisałam. Na początek może to:

Słowa są największym oszustwem, na jakie faceci nas nabierają.
Myślałaś, że poznałaś anioła, bo mówi do ciebie wszystkie te cholernie ważne słowa?
Głupia. Anioły po prostu są, nie muszą nic mówić, nie udają, że cię znają.
Nie muszą.
Są, gdy ich potrzebujesz.
Anioły są tylko dla ciebie.

J. L. Wiśniewski, "Martyna".

PS: Proszę o to, abyście, gdy już piszecie cytat, podawali tytuł i autora książki, której pochodzi.
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:21

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Re: Cytaty.

Nieprzeczytany postprzez radagast » 19 Sie 2007, 22:25

- Emocje, kaprysy i kłamstwa, fascynacja i gra. Uczucia i ich brak... Dary, których nie wolno przyjąć... Kłamstwo i prawda. Czym jest prawda? Zaprzeczeniem kłamstwa? Czy stwierdzeniem faktu? A jeżeli fakt jest kłamstwem, czym jest wówczas prawda? Kto jest pełen uczuć, które nim targają, a kto pustą skorupą zimnego czerepu? Kto? Co jest prawdą, Geralt? Czym jest prawda?
- Nie wiem, Yen. Powiedz mi.
- Nie - powiedziała i spuściła oczy. Po raz pierwszy. Nigdy przedtem nie widział, by to robiła. Nigdy.
- Nie - powtórzyła. - Nie mogę, Geralt. Nie mogę ci tego powiedzieć. Powie ci to ten ptak, zrodzony z dotknięcia twojej dłoni. Ptaku? Czym jest prawda?
- Prawda - powiedziała pustułka - jest okruchem lodu.

Andrzej Sapkowski "Okruch lodu"
...mam jeszcze wiarę, odmieni się los,
znów kwiatek do lufy wetknie im ktoś...

Image

Awatar użytkownika
radagast

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 19 Sie 2007, 22:25

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 20 Sie 2007, 11:58

To mi się podobało:

Wspomnienia są naszymi szramami i często chronimy je i troszczymy się o nie w tym samym stopniu, w jakim ich nienawidzimy.
"Upiorna Dłoń", Jonathan Carroll

Jeśli ludzie ranią się nawzajem, zaczynają w ten sposób myśleć.
"Frida"

Smutek nie trwa wiecznie, gdy zmierzamy ku temu, czego pragnęliśmy zawsze.
"Piąta góra", Paulo Coelho.

Moje życie będzie miało taki sens, jaki ja sama mu nadam.
"Piąta góra", Paulo Coelho

Pewne zdarzenia dzieją się w naszym życiu po to, abyśmy mogli wrócić na prawdziwą drogę Własnej Legendy. Inne po to, aby zastosować w praktyce to, czego się nauczyliśmy. I w końcu są takie, które dzieją się po to, aby nas czegoś nauczyć.

Człowiek rzadko wie, co ma robić.

Człowiek narodził się, by zdradzać swój los.
"Piąta góra", Paulo Coelho

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

Nieprzeczytany postprzez radagast » 20 Sie 2007, 22:46

ten z podpisu;) nie jest jakiś super głęboki i raczej się nad nim człowiek nie namyśli pół dnia ale lubię:)

zmieniłem podpis więc to nie o ten mi chodzi;)
Ostatnio edytowany przez radagast, 24 Sie 2007, 15:02, edytowano w sumie 1 raz
...mam jeszcze wiarę, odmieni się los,
znów kwiatek do lufy wetknie im ktoś...

Image

Awatar użytkownika
radagast

Nieprzeczytany postprzez Wiśnia » 24 Sie 2007, 14:25

Kurde zaraz się rozpłaczę. Koniec tych smutnych głębokich cytatów.

Image
-To jest szczątkowy znak pierwiastka męskiego - powiedział Langdon. - szczątkowy fallus
-W rzeczy samej - potwierdziła Sophie
-Właśnie - dodał Teabing
Langdon mówił dalej
-Ten znak nosi nazwę ostrza i reprezentuje agresję, męskość. Do dziś symbol fallusa naszywa się na pagony mundurów jako oznacznie stopni wojskowych.
-Rzeczywiście - Twarz Teabinga rozciągneła się w uśmiechu. - Im więcej penisów, tym wyższa ranga. Ci chłopcy nigdy nie dorosną.

Hehe. Mnie to rozbawiło. Kod da Vinci - Dan Brown
"If there is no exit, make one."

Wiśnia

• Miejscowość:Z domu

Nieprzeczytany postprzez miyako » 27 Sie 2007, 23:17

"Wewnątrz każdej żywej istoty tkwi martwa osoba, która chce się wydostać."
Kosiarz - Terry Pratchett

Awatar użytkownika
miyako

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 27 Sie 2007, 23:17

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Paula_ » 31 Sie 2007, 21:02

" Miłość od pierwszego wejrzenia uderza jak piorun w samo serce, jako coś oczywistego, jako wydarzenie, które czeka na nas od zawsze. Nie nazywamy tego uderzeniem pieruna, nie ma to żadnej nazwy. Są tylko odczucia: wypieki na policzkach, lekkie drżenia w zagłębieniu klatki piersiowej, wrażenia próżni we wnętrznościach. Ciało wstrzymuje oddech, kroczy dalej, pozuje dla tego spojrzenia i tylko dla niego, chce niecierpliwie być piękne, z obawy, że ten ktoś zniknie, jak się pojawił, z całą swą tajemniczością.
Jakie to piękne, ta tajemniczość. Jak ulotne i gwałtowne w swej słodyczy, to ciche porozumienie dwojga ludzi. Jednej, która przybywa, i drugiej, która czeka "
Barbara Samson- Piekło siedemnastolatki

Awatar użytkownika
Paula_

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 15 Wrz 2007, 23:38

paulisiek, zdaje się, że ostatnio widziałam gdzieś tę książkę i chciałam kupić, ale w końcu odpuściłam ;). Muszę jednak przyznać, że fragment brzmi zachęcająco.

Ja za to jestem w trakcie "Intymnych dziewcząt sekretów" jakiejś tam Kathy Lette. Zafascynowało mnie kilka zdań w tej książce. Mianowicie:

"Życie jest zbyt krótkie, by być subtelną."

"Dlaczego to zrobiłam? To znaczy, dlaczego dopuściłam do sytuacji, w których mam poczucie winy? Mój dezodorant powiększa dziurę ozonową, zostawiam na talerzu warzywa i kotlety, choć miliony głodują, całowałam się z mężczyzną po ciemku i nie powiedziałam mu o opryszczce... dziewczyna zawsze znajdzie tysiące powodów, by mieć poczucie winy, no nie?"

"Niewiele jest rzeczy gorszych niż aresztowanie najlepszej przyjaciółki. Jedna to stracenie części ciała w śmietniku na żarcie. Inną jest uświadomienie sobie w trakcie pieprzenia, że nadal ma się tampon."

I jeszcze z moich "Możliwych snów" Jolanty Stefko:

"To żałosne, mieć do kogoś pretensje, że cię nie kocha."

"Jak to wszystko nie ma sensu. Żadnego. Ludzie potrafią ofiarować sobie tylko ból, nic więcej."

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

Nieprzeczytany postprzez *Dominika* » 17 Wrz 2007, 17:43

Kochasz mnie, czy moją miłość do ciebie? Barud Nemer Ibn El

Naprawdę kocha się tylko raz. Ale za to całe życie, do samej śmierci, i tylko siebie. Deval Jaques

Nie wtedy kocha się ludzi, gdy się zamyka oczy na ich prawdę; kocha się ich wtedy, gdy zmierzywszy ich małość i podłość umie się przejść ponad ta nędzą i odkryć ten łut szczerego złota, jaki jest w nich ukryty, zatopiony nieraz w oceanie błota. Rops Daniel

Miłość, na oko łagodna, w istocie bywa jak pantera głodna! I chociaż ślepa, drogi przyjacielu, najkrótszą drogą podąża do celu. William Shakespeare

Szukam Cię, a gdy Cię widzę udaję, że Cię nie widzę. Kocham Cię, a gdy Cię spotkam udaję że Cię nie kocham. Zginę przez Ciebie, nim zginę krzyknę, że ginę przypadkiem.

(…)dokąd wy jedziecie, podróżni?... Dlaczego narażasz kark, akrobato?... Co wam po uściskach, tancerze?... Wykręcą się sprężyny i pójdziecie na powrót do szafy. Głupstwo, wszystko głupstwo!...a wam, gdybyście myśleli, mogłoby się zdawać, że to jest coś wielkiego!... Bolesław Prus

Żaden człowiek nie jest samoistną wyspą; każdy stanowi ułamek kontynentu, część lądu. Jeżeli morze zmyje choćby grudkę ziemi, Europa będzie pomniejszona, tak samo jak gdyby pochłonęło przylądek, włość twoich przyjaciół czy twoją własną. Śmierć każdego człowieka umniejsza mnie, albowiem jestem zespolony z ludzkością. Przeto nigdy nie pytaj, komu bije dzwon: bije on Tobie. John Donne

Bo widzisz, Harry, to nasze wybory ukazują, kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności. J.K. Rowling

Wielu z tych, którzy żyją zasłużyło na śmierć. Niejeden też z tych, którzy zasłuzyli na życie umarł. Czy możesz tym umarłym zwrócić życie? Nie szafuj więc śmiercią w imię sprawiedliwości, bo narażasz własne bezpieczeństwo. Nawet najmądrzejsi mędrcy nie wszystko wiedzą. J.R.R. Tolkien

Kocham cię, Charlotte. Kocham cię tak, jak kocha się pijaństwo czy wojnę. Kocham cię tak, jak się kocha zło. Aleksander Dumas

Wygrzebałam tylko tyle z moich notatek :) Dzięki za poprzednie cytaty (niektóre sobie nawet spisałam :D)
Nie każde złoto jasno błyszczy,
Nie każdy błądzi, kto wędruje,
Nie każdą siłę starość zniszczy,
Korzeni w głębi lód nie skuje,
Z popiołów strzelą znów ogniska,
I mrok rozświetlą błyskawice,
Złamany miecz swą moc odzyska,
Król tułacz wróci na stolicę.

*Dominika*

• Miejscowość:Kleryków

Nieprzeczytany postprzez Ereszkigal » 19 Wrz 2007, 00:40

"Nieznajomy zakręcił się w miejscu, błysną miecz wydobyty nie wiadomo kiedy. Głowa wdrapującego się na most stwora wyleciała na sążeń w górę, wlokąc za sobą warkocz krwi"

Sapek "Coś więcej"
"Obawiać się trzeba nie tych, co mają inne zdanie, lecz tych, co mają inne zdanie, lecz są zbyt tchórzliwi, by je wypowiedzieć."

Awatar użytkownika
Ereszkigal
Kumpel

• Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez Poezja » 19 Wrz 2007, 07:12

Znów Bóg niczego nie zauważył.
Nie wiem skad znam ;)

Śmierć chroni od miłości a miłość od śmierci

Lechoń

Jeśli reguł moralności nie nosisz w sercu, nie znajdziesz ich w książkach.
— Charles Louis de Secondat de Montesquieu ( Ten cytat mam na pierwszej stronie w zeszycie od polaka :) )

Jedna śmierć to tragedia , milion to statystka.

Józef Stalin

Jak narazie tylko tyle sobie przypominam .
Jak wpadnie mi cos do głowy to dopisze
Pozdrawiam
"Spotkali się w święto o piątej przed kinem
Miejscowa idiotka z tutejszym kretynem."

But there'll be one who will collect my soul
And come to me

Poezja

• Miejscowość:Olsztyn

Nieprzeczytany postprzez Aśika » 19 Wrz 2007, 10:00

"- Może raz na tysiąc lat pojawia się człowiek zdolny uczynić tak wielkie zmiany w losach świata. Potężny król, wielki filozof, ktoś kształtujący losy tysięcy ludzi. Ale ty i ja, błaźnie? Jesteśmy pionkami.
Pokiwał głową z politowaniem.
- Właśnie to w was jest niepojęte. Gracie w kości i rozumiecie, że jeden rzut może odmienić losy całej gry. Zabawiacie się grą w karty i mawiacie, że całonocna passa może się zmienić przy jednym rozdaniu. Ale kręcicie nosem na życie człowieka i mówicie: >>Co tam, to tylko człowiek, ten rybak, ten cieśla, ten złodziej, ten kucharz, cóż oni znaczą wobec wielkiego świata?<< Marnujecie ludzkie istnienia jak świece palone w przeciągu.
- Nie wszystkim ludziom pisana jest wielkość - oznajmiłem.
- Jesteś pewien, Bastardzie? Jesteś tego pewien? Po co żyje człowiek, jeśli fakt jego istnienia nie zmienia nic w dziejach świata? Nic smutniejszego nie potrafię sobie wyobrazić. Przecież każda matka powinna mieć świadomość, że jeśli odpowiednio wychowa dziecko, jeśli je będzie kochała i będzie się o nie troszczyła, rozjaśni życie innych ludzi, a co za tym idzie, odrobinę zmieni świat. A rolnik, który rzuca w ziemię nasiono, może powiedzieć swemu sąsiadowi: >>Ziarno, które dzisiaj zasiałem, da komuś pożywienie. W ten sposób zmieniłem dzisiaj świat<<.
- To filozofia, błaźnie. Nigdy nie miałem czasu studiować tej nauki.
- Nie, Bastardzie. To życie. I nikt nie ma czasu myśleć o podobnych sprawach, choć każde stworzenie na świecie powinno je brać pod uwagę w każdej chwili, gdy bije jego serce. Inaczej jaki byłby sens wstawać każdego dnia?"

"Spojrzałem na nich i dostrzegłem, że oboje byli stworzeni z pragnienia, jak naczynia uczynione z pustki."

Robbin Hobb "Uczeń skrytobójcy"
Image "Gdzie jednak jest potwór, znajdzie się i cud."

Awatar użytkownika
Aśika

• Miejscowość:Zależnie od nastroju

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 20 Wrz 2007, 11:43

Z "Wojny polsko-ruskiej pod flagą biało-czerwoną" Doroty Masłowskiej:

Ognia nie mam. Gdyż jestem wypalony. I chcę teraz umrzeć.

Śmierć idzie z nami ramię w ramię, chucha nam trupem w twarz. Zostawia po sobie ból i cierpienie. Lecz rany się goją.

Nie chcę być również ani z kobietą, ani z żadnym mężczyzną. Bo nie ma właściwie żadnej różnicy, z tym, i z tym jeden chuj, jeden wielki problem. Nie ma płci, nie ma podziału na kobiety i mężczyzn. Nie ma płci przeciwnej, ani innej. Są tylko skurwysyny, tylko krwiopijcy. Wszyscy ludzie bez względu na otrzymaną przy narodzinach płeć są tą samą rangą. Wiesz jaką? Rangą jak i rasą skurwieli, zwykłych potencjalnych skurwysynów. Tyle usłyszysz ode mnie. Jedna rasa, ludzka rasa.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

Nieprzeczytany postprzez Adelaida » 21 Wrz 2007, 23:28

"...serce nie zna co to pany nie da sie przemocą zakuwać w kajdany"
[b] ; ten świat nie ma sumienia .idealny! :( b]

Awatar użytkownika
Adelaida

• Miejscowość:Panama

Nieprzeczytany postprzez xshrewx » 22 Wrz 2007, 20:21

"To, co ja wiem, może każdy wiedzieć. Moje serce mam ja tylko."
- Cierpienia młodego Wertera
my heart is beating rock'n'roll

Awatar użytkownika
xshrewx

• Miejscowość:Krosno

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 01 Paź 2007, 21:29

Kto by pomyślał, że szkolne lektury mogą mieścić tak piękne słowa ;D...

Myślałem o tobie dniami i nocami. Wszędzie, zawsze! W ciągu pracy, na ulicy, w domu, przy muzyce, w knajpie, w teatrze, przy stole, w rozmowach, w dysputach, w awanturach, wszędzie, gdzie tylko byłem. Stałaś przy mnie. Czułem cię tuż, tuż za ramionami, czułem twój zapach, czułem cię w sobie, w mej krwi, w moich piersiach, w żyłach. Całowałem cię w nocy - pewnie wtedy, gdy cię tamten całował - wyciągałem do ciebie ręce przez całą tę ziemię - pewnie wtedy, gdy on cię obejmował! Ty jesteś tak prosta - prześliczna, ty jesteś tak strojna, tak zgrabna, tak pachnąca, wykwintna, wyszukana - wybrana, miła! Jesteś okrążona przez jakieś wymyślne, nieistniejące, wyrafinowane kolory!

Stefan Żeromski, "Przedwiośnie"

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry