Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234395 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Curriculum Vitae - kolorowe?

Każdy z nas ma jakiś problem, którego nie potrafi albo nie wie jak go rozwiązać. Jeżeli coś Cię trapi, nie krępuj się pisz otwarcie... na pewno ulży Ci na sercu :)

Postprzez HubertuS » 30 Sie 2010, 16:57

Siema! Ostatnio dręczy mnie pytanie na temat pisania CV. Chodzi o kolory. Można w swoim CV użyć jakiegoś koloru czcionki czy wszystko ma być pisane czarnym i tylko można używać podkreśleń,wytłuszczonego i pochylonego druku by coś "zaznaczyć". Pytałem o to rodziców, ale nie potrafili mi jednoznacznie odpowiedzieć. Szukając na necie jakiś informacji na ten temat znalazłem tylko: "Nie należy używać kolorowych kartek papieru"/. To chyba normalne, bo jakoś nie wyobrażam sobie żeby CV było napisane na jaskrawym żółtym czy zielonym papierze. Ale jeśli przykładowo chcę wypunktować jakieś tam moje doświadczenia zawodowe czy szkoły to same wypunktowanie może być np. niebieskie, żółte czy jakieś tam inne czy jednak należy się trzymać czarnego koloru?

Awatar użytkownika
HubertuS

• Miejscowość:Częstochowa
  • Pochwały:3

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez cyniczna » 30 Sie 2010, 17:45

Prawidłowa czcionka do CV i listu motywacyjnego:
(Zacytuję teraz notatkę z zeszytu od przedsiębiorczości):
CV i list motywacyjny jest jednym integralnym dokumentem.
Rozmiar czcionki: 12 (np. Arial - zwykła czcionka, kolor wyłącznie czarny!)
Interlinia: 1,5
tekst wyjustowany z prawej i lewej strony
margines lesy: 2,5 , prawy 2.
Takie jest idealne rozmieszczenie tekstu.
Nie można używać kolorowych kartek ani kolorowej czcionki.
Mów do mnie jeszcze... Za taką rozmową
tęskniłam lata... Każde twoje słowo
słodkie w mem sercu wywołuje dreszcze -
mów do mnie jeszcze...

Mów do mnie jeszcze.. ludzie nas nie słyszą
Słowa twe dziwnie poją i kołyszą,
Jak kwiatem, każdem słowem twem się pieszczę -
Mów do mnie jeszcze..

Awatar użytkownika
cyniczna
Przyjaciel

• Miejscowość:in your mind
  • Pochwały:11

Postprzez mgirl » 30 Sie 2010, 17:45

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez Nineku » 30 Sie 2010, 17:45

Wydaje mi się, że estetycznie będzie pozostawienie go w jednolitym kolorze, choć sam ten można zmienić na przejrzysty i byle czytelny.
Myślę, że darować można różowy, zielony, czy wyszukane czcionki.
Jest to dokument formalny, który trafi do określonego nadawcy.
Kiedy się już wyrośnie z aparatów na zęby,odpowiedzialność nie przemija.Tego się nie da uniknąć. Albo ktoś zmusi nas, żebyśmy stawili jej czoło albo ponosimy konsekwencje.Jednak dorosłość ma swoje zalety. Buty, seks i nieobecność rodziców mówiących nam, co mamy robić, to cholernie fajna rzecz .

Awatar użytkownika
Nineku
Moderator

• Miejscowość:Kluczbork
  • Pochwały:59

Postprzez Catwoman » 30 Sie 2010, 19:49

HubertuS napisał:jeśli przykładowo chcę wypunktować jakieś tam moje doświadczenia zawodowe czy szkoły to same wypunktowanie może być np. niebieskie, żółte czy jakieś tam inne czy jednak należy się trzymać czarnego koloru?

W jakim celu? Żeby przypadkiem pracodawca nie pominął tych kwestii? :)

Moim zdaniem to trochę zbyt infantylne. To jest formalny dokument, więc taki pomysł wydaje się być trefny.

Jeżeli chcesz zaszaleć z kompozycją, to musi czy wystarczyć pochwlony lub/i pogrubiony tekst.
To err is human; to purr, feline.

Awatar użytkownika
Catwoman

• Pochwały:13

Postprzez Liszka » 30 Sie 2010, 22:26

ja mmam ciemno czerwony napis "Curriculum vitae" i kolorowe zdjęcie. Reszta czarna. to oficjalny dokument, świadczący o Tobie, nie ma to być pitu pitu słit kolorowiaste.
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

On jest facetem. Ona kobietą. Facet, kobieta, to daje pożądanie. Proste.
♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:47

Postprzez French » 30 Sie 2010, 22:58

Z koloru to jedynie zdjęcie ;). Wytłuszczenia są dozwolone, ale zmieniany kolor czcionki będzie po prostu wyglądał niepoważnie ;)
Patrząc na zrodzony moją wolą bezkresny żywy potok końskich pysków i ludzkich twarzy, mknący donikąd po szkarłatnym o zachodzie stepie, często pytam siebie: gdzie jestem Ja w tym potoku?
(Czyngis-chan)

Awatar użytkownika
French

• Miejscowość:Enfer Vert
  • Pochwały:6

Postprzez mgirl » 30 Sie 2010, 22:58

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez NoNameUser » 31 Sie 2010, 05:18

Jesli nie startujesz na grafika/fotografa/designera czy cokolwiek pokrewnego - odpusc kolor i zbedne zabawy stylem. Zaszalej ostroznie z pogrubieniem i kursywa - to wszystko.
"The Best Thing God Has Created Is A New Day"
Viðrar Vel Til Loftárása, Sigur Rós.

Remember - all good things are wild and free.

Awatar użytkownika
NoNameUser
Kumpel

• Pochwały:11

Postprzez szaloonaa » 31 Sie 2010, 14:59

CV to dokument i powinno się pisać tylko czarnym kolorem, bez odpustowego bazgrania kolorami.
Dance me to the end of love.

Awatar użytkownika
szaloonaa

• Pochwały:58

Re: Curriculum Vitae - kolorowe?

Postprzez HubertuS » 31 Sie 2010, 19:15

Ok dzięki za pomoc :)
NoNameUser napisał:Jesli nie startujesz na grafika/fotografa/designera czy cokolwiek pokrewnego - odpusc kolor i zbedne zabawy stylem. Zaszalej ostroznie z pogrubieniem i kursywa - to wszystko.

Tak się składa, że właśnie na grafika :razz:

A co zrobić jak brakło mi miejsca na stronie? W jaki sposób mogę przenieść informacje, żeby było wszystko czytelne i czy w ogóle warto przenosić czy jednak zmieścić wszystko na jednej stronie A4?

Awatar użytkownika
HubertuS

• Miejscowość:Częstochowa
  • Pochwały:3

Postprzez French » 31 Sie 2010, 21:08

Postaraj się zmieścić wszystko na 1 stronie a4, cv ma byc proste i czytelne ;). Może czcionkę zmniejsz gdzie nie gdzie? ;)
Patrząc na zrodzony moją wolą bezkresny żywy potok końskich pysków i ludzkich twarzy, mknący donikąd po szkarłatnym o zachodzie stepie, często pytam siebie: gdzie jestem Ja w tym potoku?
(Czyngis-chan)

Awatar użytkownika
French

• Miejscowość:Enfer Vert
  • Pochwały:6

Postprzez gringo » 31 Sie 2010, 22:39

Jeśli to nie jest praca, która będzie wymagać od ciebie kreatywności, to powinien to być zwykły dokument, napisany przejrzyście i powinny w nim być zawarte tylko ważne dla pracodawcy informacje. Ale jeśli to ma być praca powiedzmy właśnie grafika komputerowego, to takie kolorki rysunki itp, są wskazane. Dajesz próbkę swoich możliwości już na początku :-)

gringo

Postprzez martuśka. » 31 Sie 2010, 22:47

CV to oficjalny dokument i nawet gdyby tylko ktoś pokazał mi taki dokument z kolorowymi choćby myślnikami to bym wyśmiała. Jeśli jest to oficjalny dokument to czytaj jako szary i nudny.
Zdjęcie najlepiej w kolorze.
I kartka A4, powinieneś się zmieścić na jednej, chyba nie kończyłeś dziesiątek kursów i szkół i nie pracowałeś w kilkunastu miejscach pracy (to ostatnie by niezbyt dobrze o Tobie świadczyło). Postaraj się pisać wszystko zwięźle i hasłowo.
Kolorowe CV nawet do pracy gdzie potrzeba kreatywności może być odebrane jako zniewaga dla potencjalnego pracodawcy i samej pracy. Pomyślano by raczej, że jesteś niepoważny i infantylny.

Słyszałam o CV w formie prezentacji komputerowej, bilbordów czy plakatów. Jeśli chcesz to pokuś się o taką formę.

Autor postu otrzymał pochwałę
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Postprzez ssandra » 01 Wrz 2010, 10:10

Jestem w klasie ekonomicznej i z własnego doświadczenia powiem ci że CV powinno mieć formalną postać i bardzo prostą. Tłusty druk jest ok ale według mnie kolory odpadają. Nie wiesz jaki będzie twój pracodawca. Więc lepiej nie ryzykować kolorami.

Awatar użytkownika
ssandra

• Miejscowość:SOP

Postprzez andy4andy » 29 Wrz 2010, 10:42

Tylko czarna czcionka i na białym tle; aczkowiek w niektórych zawodach odrobina kreatywności przy pisaniu CV być może pomoże :) np. agencja marketingowa...
Czasem warto zlecić pisanie CV, wtedy będziemy mieli pewność, że jest profesjonalne;
http://www.kariera.pl/zamow-cv/

Awatar użytkownika
andy4andy

Postprzez Incomprehensible » 16 Lis 2011, 14:24

A ja mam pytanie może niekoniecznie dotyczące kolorów, ale za to CV, a żeby nie tworzyć nowego tematu, podpinam się:
Czy w swoim CV mogę umieścić doświadczenie zawodowe i nazwę firmy, gdzie pracowałam na czarno? Jest to dla mnie bardzo istotna rzecz, bo moje doświadczenie jest naprawdę cienkie, a to jeszcze jedna pozycja więcej. Ktoś to sprawdzi? Albo może tylko sam zakres obowiązków, bez podawania nazwy firmy?
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:21

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 1 gość

Do góry