Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234395 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Curriculum Vitae - kolorowe?

Każdy z nas ma jakiś problem, którego nie potrafi albo nie wie jak go rozwiązać. Jeżeli coś Cię trapi, nie krępuj się pisz otwarcie... na pewno ulży Ci na sercu :)

Nieprzeczytany postprzez HubertuS » 30 Sie 2010, 16:57

Siema! Ostatnio dręczy mnie pytanie na temat pisania CV. Chodzi o kolory. Można w swoim CV użyć jakiegoś koloru czcionki czy wszystko ma być pisane czarnym i tylko można używać podkreśleń,wytłuszczonego i pochylonego druku by coś "zaznaczyć". Pytałem o to rodziców, ale nie potrafili mi jednoznacznie odpowiedzieć. Szukając na necie jakiś informacji na ten temat znalazłem tylko: "Nie należy używać kolorowych kartek papieru"/. To chyba normalne, bo jakoś nie wyobrażam sobie żeby CV było napisane na jaskrawym żółtym czy zielonym papierze. Ale jeśli przykładowo chcę wypunktować jakieś tam moje doświadczenia zawodowe czy szkoły to same wypunktowanie może być np. niebieskie, żółte czy jakieś tam inne czy jednak należy się trzymać czarnego koloru?

Awatar użytkownika
HubertuS

• Miejscowość:Częstochowa
  • Pochwały:3

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez rozczochrany » 16 Lis 2011, 14:39

Oczywiście że wpisywać, napisz tylko czym firma się zajmuje, bez podawania nazwy i opisz swój zakres obowiązków. Jeśli jakiś pracodawca zapyta Cię dlaczego nie ma nazwy to powiesz zwyczajnie, że pracowałaś na czarno, bo zmusiła Cię do tego trudna sytuacja.
Patrz, piękną maskę każdy założył na swoją twarz.
Pewnie i Ty też ją masz.

Awatar użytkownika
rozczochrany
Kumpel

• Pochwały:59

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 16 Lis 2011, 14:39

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez cyniczna » 16 Lis 2011, 14:52

A ja mam pytanie może niekoniecznie dotyczące kolorów, ale za to CV, a żeby nie tworzyć nowego tematu, podpinam się:
Czy w swoim CV mogę umieścić doświadczenie zawodowe i nazwę firmy, gdzie pracowałam na czarno? Jest to dla mnie bardzo istotna rzecz, bo moje doświadczenie jest naprawdę cienkie, a to jeszcze jedna pozycja więcej. Ktoś to sprawdzi? Albo może tylko sam zakres obowiązków, bez podawania nazwy firmy?

No raczej nie powinno się pisać czegoś, na co nie masz żadnego dokumentu ( w tym przypadku umowy o pracę). Oficjalnie jest przyjęte, że takich rzeczy się nie podaje. Boli to, bo doświadczenie masz, a nie możesz tego wpisać. Ewentualnie tak jak napisał Rozczochrany - wpisz sobie o jakim charakterze była praca i ile czasu się tym zajmowałaś, no ale jak mówiłam - oficjalnie tego nie powinno być w CV.
Mów do mnie jeszcze... Za taką rozmową
tęskniłam lata... Każde twoje słowo
słodkie w mem sercu wywołuje dreszcze -
mów do mnie jeszcze...

Mów do mnie jeszcze.. ludzie nas nie słyszą
Słowa twe dziwnie poją i kołyszą,
Jak kwiatem, każdem słowem twem się pieszczę -
Mów do mnie jeszcze..

Awatar użytkownika
cyniczna
Przyjaciel

• Miejscowość:in your mind
  • Pochwały:11

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 16 Lis 2011, 15:09

Cyni, gdyby było trzeba, mam możliwość (również nielegalnie, bo ta osoba już tam nie pracuje) zdobycia jakiegoś potwierdzenia, że dla nich pracowałam, więc zrobiłam tak jak mówił rozczochrany.
Proszę jakiegoś moda o pochwałę dla tego pana, bo ja nie mogę, jako że to nie mój temat.

tylko admini mogą ;) /anot
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:21

Nieprzeczytany postprzez rozczochrany » 16 Lis 2011, 16:45

Incomprehensible, nie dawaj żadnego potwierdzenia. Jeśli już nie napisałaś nazwy firmy to nie podawaj jej do samego końca. Będzie to też dobrze świadczyło o Tobie, bo jesteś lojalna wobec poprzedniego pracodawcy.
Patrz, piękną maskę każdy założył na swoją twarz.
Pewnie i Ty też ją masz.

Awatar użytkownika
rozczochrany
Kumpel

• Pochwały:59

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 16 Lis 2011, 19:03

rozczochrany, to nie była stała praca. Raczej zlecenie, i to wykonywane na komputerze w domu. Ponieważ dobrze znałam osobę, dla której to robiłam, nie było na papierze, bo wiedziałam, że na pewno dostanę pieniądze. No cóż, zobaczymy, jak będzie trzeba, to pokombinuję.
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:21

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 16 Lis 2011, 19:03

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez strzelba » 12 Sty 2012, 22:30

Pracodawcę interesują przede wszystkim Twoje umiejętności, a nie formy zatrudnienia z poprzednimi pracodawcami. Pisz śmiało w swoim Curriculum Vitae, gdzie, ile i na jakim stanowisku pracowałaś nie wypisując metodę zatrudnienia.

Zapamiętaj - pracodawcę interesuje to co potrafisz.
Curriculum Vitae to Twoja wizytówka.

strzelba

Nieprzeczytany postprzez JakubJ152 » 12 Sty 2012, 23:19

Możesz zrobić jeszcze takie CV http://www.youtube.com/watch?v=jMraCqBOMwI :D

gringo napisał:Ale jeśli to ma być praca powiedzmy właśnie grafika komputerowego, to takie kolorki rysunki itp, są wskazane. Dajesz próbkę swoich możliwości już na początku :-)

Jak bym dostał CV z rysunkami ,to bym nawet nie czytał. Lepiej zrobić normalne niż wtedy zostać wyśmianym.
Kiedyś stanę oko w oko z wrogiem mym
Zemsta jest po latach słodka jak krew
Gdy przyjdzie czas, nie zadrży ręka mi
Śmierć za śmierć!

Awatar użytkownika
JakubJ152

• Miejscowość:Chełmno
  • Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez _|_ » 14 Sty 2012, 18:12

Zależy. Kolorowa kartka papieru dla standardowego pisanego cv odpada zdecydowanie. Ale np do pracy w agencji reklamowej (i nie tylko), możesz zaprojektować sobie jakieś graficzne cv(rzecz jasna, jeśli potrafisz bawić się w programie graficznym), poszukaj w googlach, jest kilka dobrych przykładów ładnie zaprojektowanego cv. Jeśli piszesz się na graficzną wersję to powinieneś wiedzieć, że generalnie wszystko powinno schludnie i estetycznie wyglądać. Nie można wrzucać do projektu pierdyliardu bajerów. Ładnie zaprojektowane cv, z całą pewnością zostanie zauważone przez rekrutera, który przegląda setki białych cvików

Jak bym dostał CV z rysunkami ,to bym nawet nie czytał. Lepiej zrobić normalne niż wtedy zostać wyśmianym.

Jeśli za robotę zabiera się amator, który kilka razy w życiu posługiwał się photoshopem, albo wiecznie robi sygnaturki to zgadzam się, takiego gniota od razu do kosza, ale jeśli znalazłbyś takie cv
http://dzineblog.com/2011/09/35-brillia ... signs.html

w dziesiątkach prac, nie wierzę że nie przeczytałbyś co tam jest napisane i po prostu wyrzuciłbyś do kosza.
Nie zawsze mów co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz.

Nie głosuję na PO !

Awatar użytkownika
_|_

• Miejscowość:Wawa

Nieprzeczytany postprzez Kama_mala » 25 Sty 2012, 16:30

Jak dla mnie CV powinno być przede wszystkim estetyczne. Jeśli będzie za bardzo kolorowe to na pewno zwróci uwagę, ale wzbudzi też negatywne emocje. Czarno białe natomiast może się nie wyróżnić. Wydaje mi się, że warto pomyśleć o tym, żeby użyć np granatu zamiast czarnego do oznaczenia nagłówków. zawsze jest to jakieś wyróżnienie, ale nie bardzo agresywne. Też widziałam super kreatywne CV, ale myślę, że tworzyli je graficy ze sporym doświadczeniem. Lepiej chyba wysłać coś standardowego, estetycznego niż krzykliwego i kiczowatego.

Awatar użytkownika
Kama_mala

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry