Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234392 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Co sądzicie o aborcji?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Co sądzicie o aborcji?

Postprzez Jigga » 30 Gru 2006, 11:18

Poprzedni temat został zamknięty ponieważ był błąd w starym skrypcie. Prosze o kontynuowanie wątku tutaj. Jakby ktoś nie wiedział to poprzedni temat znajduje się Tutaj.

Czekam na wasze opinie na ten temat.

Awatar użytkownika
Jigga
Przyjaciel

• Miejscowość:Olesno/Opole
  • Pochwały:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez Partykus_1989 » 10 Sty 2007, 19:56

[fquote="thinker"]Matka zadecydowała o tym, że to dziecko nigdy samo nie zadecyduje[/fquote]

chociaz nie miala do tego najmniejszego prawa :!:
"... Ile jestem Ci winien, ile policzyłaś mi za swą przyjaźń?!..."

Awatar użytkownika
Partykus_1989

Postprzez mgirl » 10 Sty 2007, 19:56

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Wulf » 11 Sty 2007, 15:11

thinker napisał:Nie chodziło mi o to. Ten płud został pozbawiony jakich kolwiek wyborów. Nie zdecyduje o tym co na siebie włoży na pierwszą randkę, do jakiej szkoły pójdzie, jaką pracę wybierze, jaki samochód kupi jak będzie miało na imię jego dziecko. Matka zadecydowała o tym, że to dziecko nigdy samo nie zadecyduje. Zabrano mu wszystko choć dopiero to dostał. Rozumiesz? Został ubezwłasnowolniony choć nic nie zrobił po za tym że został poczęty(tego też nie zrobił) A gdyby Ci kazali umrzeć bo jesteś nie wygodny?

Ależ plany na przyszłość, a może po drodze bym dodał jeszcze pare rzeczy? Może zostać wywalony na śmietnik, może zostać oddany, skatowany/zamordowany przez matke/ojca, a w domu dziecka będzie stawał przed wyborem czy ciąć sie czy nie ?
Poza tym nie przyszło Ci na myśl, że zmuszając do urodzenia ubeswłasnowolniasz matkę ?
Poza tym ja jestem za legalizacją (nie za aborcją) z zupełnie innych powodów, po prostu inaczej zmniejszyc ich ilości się nie uda.
W utopie o likwidacji tego zjawiska nie wierze.
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Postprzez olga_it » 11 Sty 2007, 16:04

zalegalizowanie aborcji moze jedynie poprawic warunki w jakich jest wykonywana. jak dla mnie nawet jesli bedzie legalna ja nigdy nie zabilabym mojego dziecka nawet gdyby bylo ono wynikiem gwaltu.

zeby wogole dyskutowac o aborcji trzeba najpierw usprawnic caly system pomocy socjalnej, psychologicznej a takze polepszyc stan waronkow w domach dziecka i ulatwic adopcje ludziom, ktorzy na prawde chca miec dzicko(wiem- utopia ale wtedy moze mniej matek decydowaloby sie na usuniecie dziecka). bo jak na razie kobieta mialaby do wyboru albo aborcja albo skazanie dziecka na nedzne zycie w domu dzicka itp. chce zeby aborcja byla ostatecznoscia a nie "usune ciaze bo ja go nie chce a wszedzie indzie i tak bedzie mialo zle"
trzeba dac kobiecie mozliwosc wyboru. tak zeby mogla wybrac jakis lepszy scenriusz.

Awatar użytkownika
olga_it

Postprzez we mgle » 11 Sty 2007, 16:10

nie podjełabym sie aborcji... bardzo chce miec dzieci... gdyby okazałoby sie ze jestem bezpłodna to byłoby najgorsze co mogło by mnie spotkac...
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy...

Awatar użytkownika
we mgle

• Miejscowość:olsztyn

Postprzez thinker » 11 Sty 2007, 18:09

Przepraszam. Może źle się wraziłam. Matkę, która usunęła dziecko na pewno trzeba spróbować zrozumieć. Ale chyba nie pomyślałeś o tym, że matka może w czasie ciąży szukać rodziców dla przyszłego dziecka i te dziecko może do nich trafić niedługo po urodzeniu. Tak powinna zrobić osoba, która jest w ciąży, nie ma powodu żeby nie urodziła oprócz tego, że np. dziecko może być chore (bo jest naprawdę wiele osób które mają środki i nawet wolą chore dzieci, bo one są takie kochane), której zależy na życiu każdego człowieka. Nie wierzę żeby aborcja zaniknęła, przy najmniej nie w tej erze, ale ja mówię co o niej myślę. Moim zdaniem my musimy nauczyć się szanować cudze życie, a nie myśleć o własnej wygodzie. ;)
Przed siebie biec, by pozbyć się sił... Czasem tak mi wstyd!!!

Awatar użytkownika
thinker

• Miejscowość:Lubelskie

Postprzez mgirl » 11 Sty 2007, 18:09

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez Wulf » 12 Sty 2007, 03:08

olga_it napisał:zalegalizowanie aborcji moze jedynie poprawic warunki w jakich jest wykonywana. jak dla mnie nawet jesli bedzie legalna ja nigdy nie zabilabym mojego dziecka nawet gdyby bylo ono wynikiem gwaltu.

Ja swojej partnerki tez bym w życiu nie namawiał.
I powtarzam nie tylko warunki, ważniejsze w kontekscie walki z tym zjawiskiem jest, że się tak wyraże dostęp do osób które chcą tego dokonać
trzeba dac kobiecie mozliwosc wyboru. tak zeby mogla wybrac jakis lepszy scenriusz.

Lepszy wg własnego sumienia...
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

Postprzez olga_it » 12 Sty 2007, 12:34

Cytat:

Lepszy wg własnego sumienia...

nie, zeby mogla wybrac cos poza smiercia dziecka lub zmarnowanym zyciem. zeby mogla powiedziec" urodze to dzicko bo z ktos sie nim zaopiekuje i bedzie szczesliwe".
"Marzenie o szcześciu jest mego szczęścia częścią" Grzegorz Turnau

Nieprzewidywalność życia jest tym co w życiu kocham najbardziej.

Awatar użytkownika
olga_it

Postprzez Wulf » 12 Sty 2007, 13:55

A jeśli uzna, że dziecko jej zmarnuje życie ?
Oczywiście lepiej jeśli wybierze życie, ale niech to będzie jej wybór.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

Postprzez olga_it » 12 Sty 2007, 15:00

no ale dlaczego ma jej zmarnowac zycie?urodzi go i odda
"Marzenie o szcześciu jest mego szczęścia częścią" Grzegorz Turnau

Nieprzewidywalność życia jest tym co w życiu kocham najbardziej.

Awatar użytkownika
olga_it

Postprzez sudolineczka » 12 Sty 2007, 15:25

olga_it napisał:no ale dlaczego ma jej zmarnowac zycie?urodzi go i odda

własnie duz o rodzin które nie mogą mieć dzieci.. czekają na dzieci..
aborcja nie jest zadnym wyjsciem !
" I gonie za czyms za wszelka cene,
a gdy to dostane przestaje to byc fenomenem.." VNM - flesze

Awatar użytkownika
sudolineczka

Postprzez thinker » 12 Sty 2007, 17:19

We wszystkim trzeba szukać kompromisów, a aborcja nim nie jest. Kobieta ucieka przed bólem i trudem zamiast wysilić się i dać szczęście dziecku i nowym rodzicom, którzy nie mogą mieć dzieci. Nie uważam, żeby zupełne zalegalizowanie było słuszne. raczej skupić się trzeba na informacjach i koniecznej pomocy dla młodych/niedoszłych matek. I to my wszyscy musimy starać się im pomóc otrząsnąć się po usunięciu, choć najlepiej pomóc przed, żeby starała się na to spojrzeć nie z własnej perspektywy.
Przed siebie biec, by pozbyć się sił... Czasem tak mi wstyd!!!

Awatar użytkownika
thinker

Postprzez rkuku » 12 Sty 2007, 20:48

Ja tego nie popieram.Dlamnie to jak zabójstwo.
Miś Uszatek to był cham! Miał pół litra wypił sam!

Awatar użytkownika
rkuku

• Pochwały:1

Postprzez SylwiaSylwia » 21 Sty 2007, 16:25

aborcja : czytaj :brak czlowieczenstwa... Cos okropnego, nie wiem jako mozna zabix swoje dziecko.. Jak sie czlowiek decyduje zeby sie kochac z druga ososba to powinien brac pod uwage konsekwencje tego , łącznie z zajsciem w ciaze. A jak jest juz ciaza to sie nalezy z tego cieszyc jak tylko sie da... Czasem jest ciezko, ale czy jest wieksze wynagrodzenie trudu niz usmiech najkochanszej osoby na swiecie?

SylwiaSylwia

• Miejscowość:Bydgoszcz

Postprzez monisia---kaczusia » 22 Sty 2007, 21:48

osobiście jestem przeciwko aborcji.... bo sory bardzo ale co to biedne dziecko zawiniło...?? no chyba ze jest zagrozenie zycia.... :!:
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się...:D:D:D:D

Awatar użytkownika
monisia---kaczusia

• Miejscowość:Legnica

Postprzez paula696 » 25 Sty 2007, 23:53

Moim zdaniem aborcja powinna zostać w prowadzona...jest wiele różnych przyczyn dla których kobieta nie chce urodzic...w końcu to jej sprawa (noi partnera). To ona bedzie musiała zmienic swoje zycie, a jezeli nie jest na to gotowa?Jezeli dziecko będzie ciepieć po urodzeniu? Ludzie m.in. politycy czy kościół nie powinni decydować o zyciu innych. Człowiek jest kowalem własnego losu i to ta kobieta bedzie musiała zyc ze swiadomościa co zrobiła... Na ta sprawe nalezy spojżeć z kilku stron! Z wielu da sie zauważyć,ze aborcja to cos dobrego,a z wielu,ze to zabójstwo...

Ale ja jestem za!
" Ci co rozśmieszają ludzi cenniejsi sa od tych co każa im płakać"

"Wiele okazji do śmiechu traci ten, kto nie potrafi śmiac sie z samego siebie"

Awatar użytkownika
paula696

• Miejscowość:elbląg

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

Do góry