Co sądzicie o aborcji?
Czekam na wasze opinie na ten temat.
Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234392 postów.

mgirl

Wulf napisał:To za zabicie psa powinno być w takim razie dożywocie, jak nie kara śmierci. Tak naprawde to w ogole nie powinni jej zamykać. W zasadzie jej czyn nawet nazwać bardzo "złym".
A jeśli nie rozumiesz pojęcia niepoczytalności i jego roli w prawie...ech szkoda słów.

mgirl

Jak Ci będzie lepiej to masz "brak desygnatów".
Wyjeżdżanie z zagadnieniami botanicznymi czym więc było?
Sylvan napisał:
trzeba opierać się na podobnym rachunku prawdopodobieństwa
Vetus napisał:
Ahhh, te matematyczne pojęcia.
. pojęcie rachunku prawdopodobieństwa użyte było tylko w kontekście korzystania z analogii, a nie sprowadzania nienarodzonych dzieci do zbiorów matematycznych...Zapłodniona komórka jest zapłodnioną komórkę, z której MOŻE rozwinąć się życie.
Sylvan napisał:
Ale wracając do tematu jedno jest pewne zapłodniona ludzka komórka jajowa jest już życiem ludzkim i przerwanie jej rozwoju jednoznaczne jest z zabiciem rozwijającego się życia.
Można filozofować i dywagować, toczyć głupie spory o słowa, ale życie jest życiem a morderstwo morderstwem.
Wulf napisał:
I nic z tego nie wynika, przy takim podejsciu dla sprawy nie bardzo widze powód żeby nie nazwać Cię mordercą kiedy cokolwiek jesz.

Sylvan napisał:Jak Ci będzie lepiej to masz "brak desygnatów".
Używasz pojęć z dziedzin matematyki czy językoznastwa, żeby pokazać swoją "inteligencję" czy co?
Bo tak naprawdę to w temacie nie znaczy zupełnie nic i jest szczerze mówiąc żałosne.
Sylvan napisał:Wyjeżdżanie z zagadnieniami botanicznymi czym więc było?
Przykład lasu i drzew podał Wulf, ja go tylko obaliłem.
Sylvan
Widzę że bezczelnie wyrwałeś tą wypowiedź z kontekstu. pojęcie rachunku prawdopodobieństwa użyte było tylko w kontekście korzystania z analogii, a nie sprowadzania nienarodzonych dzieci do zbiorów matematycznych...[/quote]
Wcale nie trzeba, to zależy do czego tejże analogii się używa.
Pojecia matematyczne to tylko sposób opisu równie dobrze jak bardz bardzo chcesz moze być "nie ma czegoś takiego jak nienarodzone dzieci". Tylko co Ci to robi za różnice?
Ja już od dłuższego czasu mam wrażenie, że problem jest w twoich emocjach w tym temacie. ech ech
[quote="Sylvan napisał:Zapłodniona komórka jajowa jest życiem bo żyje, a MOŻE to się z niej rozwinąć w pełni ukształtowany człowiek, bo z punktu widzenia nauki życiem JEST.
Sylvan napisał:
Ale wracając do tematu jedno jest pewne zapłodniona ludzka komórka jajowa jest już życiem ludzkim i przerwanie jej rozwoju jednoznaczne jest z zabiciem rozwijającego się życia.
[/quote]
Ten twój niepotrzebny wyjazd o roślinkach zabawnie brzmi przy twoim zarzucie odnośnie języka
I nic nie obaliłeś, bo analogia była trafna i dla większości (jak widać poza Tobą) zrozumiała. Nie miała ona też niczego dowodzić (więc co tu obalac?), tylko wskazać Ci pewną niekonsekwencje z której szybko się wycofałeś ;]
W sumie już któryś raz zapytam: i co z tego że jest? Bakterie też są życiem.
Poza tym popełniasz tu zabawny błąd, bo mówisz w czasie teraźniejszym o czymś co jest jedynie możliwe w przyszłości.
Pomijam już kwestie, że nie lubie mówienia "być życiem", sensowniejsze jest mówienie "być żywym/jest żywe" etc. Ale w sumie to drobnostka.
Skoro tak podkreślasz kwestię życia to się pytam na jakiej podstawie wybierasz jedne organizmy nad inne?
Nie chcę Cie zmartwić, ale ten "tani chwyt" to całkiem poważny problem w etyce.
Sylvan napisał:Zwierzęta nie są istotami rozumnymi i wbrew różnym biologicznym podobieństwom dzieli nas ocean różnic.
mr.somebody napisał:Teraz jestem calkowickie przeciw aborcji w kazdym przypadku.

Darcia K napisał:mr.somebody napisał:Teraz jestem calkowickie przeciw aborcji w kazdym przypadku.
Nawet, jeżeli dzieciak może się urodzić baaardzo ciężko chory i jeżeli jego życie miałoby polegać na tym, żeby powoli i boleśnie zbliżać się do śmierci? To jest ohydne.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości