Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234389 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Co po komisji wojskowej?

Rozmawiamy tutaj na wszystkie męskie tematy, między innymi o kobietach ;) Dział przeznaczony dla Panów.

Co po komisji wojskowej?

Nieprzeczytany postprzez loco15 » 28 Sty 2012, 17:01

Siemka. Zbliża mi się komisja wojskowa i chciałbym dowiedzieć się najwięcej o niej, oraz tym co będzie potem. Jakiś czas temu przepisy zostały zmienione (zawodowa armia, wojsko dla chętnych) wiec nie mam kogo z rodzinki spytać. Jak to jest? Na komisji są prowadzone same tylko badania, czy są one przeprowadzane tylko w wypadku gdy będziemy chciali iść do wojska. Dodatkowo słyszałem też coś o możliwości pracy w policji (?) zamiast służby w wojku. Piszcie co wiecie o samej komisji wojskowej i tym co się dzieje potem.

Awatar użytkownika
loco15

• Miejscowość:Garwolin

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Co po komisji wojskowej?

Nieprzeczytany postprzez Raymond » 28 Sty 2012, 17:41

Cóż, ja jak miałem te blisko 6 lat temu komisję (wtedy wojsko nie było tylko dla ochotników) to było wezwanie, aby pójść na badania w komisji. Szybkie, krótkie rozmaite badania (wzrost, waga bodajże, wzrok, słuch, u mnie również trzeba było na chwilę się rozebrać do naga przed lekarzem, potem kilka krótkich pytań), po czym dawali Ci papierek, jakiej jesteś kategorii itp. i było po wszystkim. Po jakimś czasie, chyba miesiąc po komisji, trzeba było się również zgłosić do Urzędu Miasta, aby odebrać książeczkę wojskową, ale mogło mi się coś pokręcić :P Później co jakiś rok "musiałem" dostarczać do Wojskowej Komisji Uzupełnień dokument, że dalej się uczę, aby mnie nie "wzięto w kamasze", aż do czasu, gdy obowiązkowy 9-miesięczny pobór do wojska został zniesiony ;) Trzeba było naprawdę się "postarać" przy badaniu albo dostarczyć odpowiednie dokumenty o jakiejś niepełnosprawności, by otrzymać inną kategorię niż A (czyli w pełni zdolny do służby w skrócie) :P

Nie wiem, jak teraz, ale chyba podobnie i nie masz, co się martwić. Przebadają Cię, otrzymasz po jakimś czasie książeczkę wojskową (dadzą Cię domyślnie do rezerwy) i masz spokój od wojska, póki nie wprowadzą ponownie obowiązkowej służby albo nie wystąpi wojna w naszym kraju ;)

loco15 napisał:Na komisji są prowadzone same tylko badania, czy są one przeprowadzane tylko w wypadku gdy będziemy chciali iść do wojska.

Tak czy siak badania powinieneś mieć. Potem, jeżeli rzeczywiście byś chciał pracować jako żołnierz, to zapewne ponownie przeprowadzono by badania (pewnie dokładniejsze).

loco15 napisał:Dodatkowo słyszałem też coś o możliwości pracy w policji (?) zamiast służby w wojku.

Hmm, myślę, że to nie do końca tak. Jest (a przynajmniej było kiedyś) coś takiego, że zamiast tej dawnej obowiązkowej części służby w wojsku mogłeś popracować jakiś czas (około 9 miesięcy, czyli tyle, ile by trwał pobyt w wojsku, ale mogę się mylić - już szczegółów nie pamiętam) w służbie zastępczej i niekoniecznie jako policjant (bo tutaj też by były badania, zwłaszcza psychologiczne), a np. jako roznosiciel paczek dla ludzi. Teraz to zostało zniesione, więc nie musisz sobie tym zawracać głowy.
To jest mój niebieski podpis ;P

Awatar użytkownika
Raymond

• Miejscowość:Włocławek
  • Pochwały:1

Co po komisji wojskowej?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 28 Sty 2012, 17:41

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Co po komisji wojskowej?

Nieprzeczytany postprzez loco15 » 28 Sty 2012, 19:05

Nie wiem, jak teraz, ale chyba podobnie i nie masz, co się martwić. Przebadają Cię, otrzymasz po jakimś czasie książeczkę wojskową (dadzą Cię domyślnie do rezerwy) i masz spokój od wojska, póki nie wprowadzą ponownie obowiązkowej służby albo nie wystąpi wojna w naszym kraju

Tyle że ja właśnie skłaniam się ku pójścia drogą żołnierza. Tylko nie wiem jaką drogą to idzie. Najpierw zgłasza się do rezerwy (na 9 miesięcy) a dopiero po tym zachodzi możliwosć zostania żołnierzem zawodowym?

Awatar użytkownika
loco15

• Miejscowość:Garwolin

Co po komisji wojskowej?

Nieprzeczytany postprzez vetus » 30 Sty 2012, 16:33

Na komisję musisz iść. Zmierzą, zważą, sprawdzą wzrok i oczywiście każą się nachylić i spojrzą w odbyt :)
Ludzie mnie denerwują.

Awatar użytkownika
vetus

• Pochwały:25

Co po komisji wojskowej?

Nieprzeczytany postprzez Ściema » 30 Sty 2012, 19:11

ja miałem rok temu komisję, zbadali wzrok, słuch, coś tam jeszcze, kazali opuścić boxerki do kolan bez wypinania się... ewentualnie w przypadku mojego rocznika każdemu proponowali jakieś stanowisko, mi akurat generała, mieli poczucie humoru ;)
Zero smutków, zero złości wy*ebane po całości ;7

Awatar użytkownika
Ściema

Co po komisji wojskowej?

Nieprzeczytany postprzez French » 30 Sty 2012, 19:29

loco15 napisał:Siemka. Zbliża mi się komisja wojskowa i chciałbym dowiedzieć się najwięcej o niej, oraz tym co będzie potem. Jakiś czas temu przepisy zostały zmienione (zawodowa armia, wojsko dla chętnych) wiec nie mam kogo z rodzinki spytać. Jak to jest? Na komisji są prowadzone same tylko badania, czy są one przeprowadzane tylko w wypadku gdy będziemy chciali iść do wojska. Dodatkowo słyszałem też coś o możliwości pracy w policji (?) zamiast służby w wojku. Piszcie co wiecie o samej komisji wojskowej i tym co się dzieje potem.

Więc tak kolego. Schemat komisji wojskowych jest ten sam i niezmienny od lat, może za tym wyjątkiem, że zamiast na Unitarkę (oczywiście po pozytywnej ocenie lekarzy z testów medycznych), kierują Cię do rezerwy. A sprawdzają dalej młodych po to, gdyż służba zasadnicza nie jest odwołana, ale tylko zawieszona i teoretycznie w każdym momencie może wrócić, no ale to tylko między innymi :).
Komisja wojskowa nie jest komisją lekarską, a jej głównym sensem jest wydanie podstawowej opinii na temat Twojego zdrowia na której podstawie wydają Ci tylko kategorię przydatności w razie W(wojennym).
Sprawdzany będziesz miał wzrok/wagę ciała/wzrost/kręgosłup/jaja/ w zależności od komisji wojskowej ciśnienie/ badanie słuchu jest podstawowe bez użycia aparatury jak to się ma przy komisji lekarskiej do wojska. Tak, że co się tyczy badań do wojska (na żołnierza zawodowego), musisz przejść komisję lekarską.

Dodatkowo słyszałem też coś o możliwości pracy w policji (?) zamiast służby w wojku.

Służba w policji, wymaga uregulowanej służby wojskowej (czyli musisz być skierowany w obecnym przypadku do rezerwy). To o czym słyszałeś, to przeszłość, można było odbyć służbę w policji zamiast przeszkolenia wojskowego dla służby zasadniczej. To już nie funkcjonuje, ze względu na zawieszenie zasadniczej służby wojskowej.
Patrząc na zrodzony moją wolą bezkresny żywy potok końskich pysków i ludzkich twarzy, mknący donikąd po szkarłatnym o zachodzie stepie, często pytam siebie: gdzie jestem Ja w tym potoku?
(Czyngis-chan)

Awatar użytkownika
French

• Miejscowość:Enfer Vert
  • Pochwały:6

Co po komisji wojskowej?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 30 Sty 2012, 19:29

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Co po komisji wojskowej?