Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234389 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Co po gimnazjum ? :]

Wszystko na temat życia i nauki w szkołach ponadgimnazjalnych :]

Nieprzeczytany postprzez Michał K. » 29 Paź 2011, 22:34

Witam !
Sprawdzian w kwietniu , od którego tak dużo zależy zbliża się wielkimi krokami . No niestety padłem na taki rocznik , że czuję się jak króliczek doświadczalny i chyba mam prawo tak się czuć ;/ Niestety pani minister Hall zrobiła krzywdę i mi i wszystkim , których dosięgła reforma edukacji .
Już chyba standardem jest na tym forum , że są tu opinie i sugestie dotyczące wyboru szkoły po gimnazjum . I chcę to wykorzystać :) Na pewno trzeba być w pełni świadomy wyboru szkoły ...

Moje oceny :
1) J. polski - 5
2) matematyka - 3
3) geografia - 5
4) wos - 4
5) historia - 4
6) fizyka - 3
7) chemia - 4
8) biologia - 4
9) wł - 5
10) j. angielski - 3
11) informatyka - 4

To są najważniejsze oceny . Czuję się lepiej w części humanistycznej . Jakie profile mi doradzacie ?
Marzę o karierze dziennikarza sportowego czy z takimi ocenami mam szansę na tę pracę ? Proszę o pomoc :D
Ostatnio edytowany przez johanneskate, 29 Paź 2011, 22:41, edytowano w sumie 1 raz
Powód: przekręcone nazwisko

Awatar użytkownika
Michał K.

• Ostrzeżenia:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez castoravie » 29 Paź 2011, 22:39

Najlepiej idź na taki profil, żebyś się na nim czuł dobrze. :) Twoja przyszłość i tak zależy głównie od matury, ale najlepiej wybierz profil dziennikarski. Nie ma sensu marnować trzech lat na to, czego się nie lubi :)
"Człowiek będzie zupełnie wolny tylko wówczas, gdy otoczy się światem całkowicie stworzonym przez siebie."

Awatar użytkownika
castoravie

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 29 Paź 2011, 22:39

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez IronischWesen » 29 Paź 2011, 22:42

Nie wiem w jakim mieście mieszkasz i jakie masz możliwości. Jeśli w większym to jest sporo LO z profilami dziennikarskimi. Poszukaj, pójdź na targi, na drzwi otwarte dla gimnazjalistów.
Michał K. napisał:Marzę o karierze dziennikarza sportowego czy z takimi ocenami mam szansę na tę pracę ?

Nie myśl na razie o przyszłej pracy tylko skup się na szkole średniej. Bo oceny z gimnazjum z pewnością ulegną w średniej ogromnej zmianie. A po za tym najważniejsza będzie matura i od niej będzie zależeć Twoja potencjalna przyszłość dziennikarska.

Przemyśl to dobrze, sprawdź wszystkie szkoły w zasięgu Twoich możliwości i ładnie się ucz, żebyś się dostał. Powodzenia.;)

Autor postu otrzymał pochwałę
" Możesz zmienić niebo, które masz nad sobą, ale duszy w sobie nie. "

Awatar użytkownika
IronischWesen

• Pochwały:11

Nieprzeczytany postprzez Michał K. » 29 Paź 2011, 23:16

To może się rozpiszę tutaj bardziej co do sportu . Od dziecka pasjonuję się sportem . Może i nie jestem jakimś Messi czy Ronaldo ale głownie bazuję na wynikach , wykresach , strzelcach i składach . Interesuję się piłką nożną i tenisem ziemnym . Dzięki tym że brat jest pełnoletni i posiada swoje konto bankowe gram na zakładach bukmacherskich i mogę się pochwalić powodzeniem ...

Jest takie liceum . Profil :
Klasa Ib humanistyczno – dziennikarska

* język polski
* historia
* dziennikarskie zajęcia fakultatywne

Ukończenie tej klasy umożliwi Ci podjęcie studiów polonistycznych, historycznych, dziennikarskich, prawniczych, politologicznych, kulturoznawczych

Czy to dobry kierunek ?
Ktoś mi kiedyś powiedział , żebym nie wybierał na siłę . Więc postanowiłem wykorzystać swój talent i hobby . Piszę świetne wypracowania . Nawet dostałem wyróżnienie w konkursie o jak najlepszy wywiad ...( Mogę komuś wysłać , jest naprawdę świetny . Rozmawiałem z bezdomnym i mogę stwierdzić że Ci ludzie też swój rozum mają . Nie wiem czego przyjął się taki stereotyp że tacy ludzie nie mają nic sensownego do powiedzenia . A jednak mają :) )

Awatar użytkownika
Michał K.

Nieprzeczytany postprzez IronischWesen » 29 Paź 2011, 23:28

Jeśli właśnie to Cię interesuje to startuj na ten profil. Najlepiej dowiedz się kiedy są drzwi otwarte w tej szkole i wtedy wszystko dokładnie Ci powiedzą.

Ważne, że Tobie to sprawia przyjemność. Sam musisz być pewien, że chcesz robić właśnie to. Zresztą jak Ci się odwidzi to możesz iść na inne studia. Ja osobiście nie widzę problemu.;)

Awatar użytkownika
IronischWesen

Nieprzeczytany postprzez Michał K. » 29 Paź 2011, 23:30

A jak myślisz ... łatwo jest dostać pracę dziennikarza ?

Awatar użytkownika
Michał K.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 29 Paź 2011, 23:30

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez IronischWesen » 29 Paź 2011, 23:35

Zacznijmy od tego, że w tych czasach w ogóle nie jest łatwo dostać jakąkolwiek prace.;)
Dziennikarstwo jest chyba dość obleganym kierunkiem, jednak masz jeszcze czas, wszystko może ulec zmianie. Za dużo się przejmujesz. Skoro Cię to interesuje i nie będziesz się męczył to po prostu tam idź a nie już się zastanawiasz co będzie za 6 lat.(;

Awatar użytkownika
IronischWesen

Nieprzeczytany postprzez Michał K. » 29 Paź 2011, 23:40

No przejmuję się i to bardzo :) Bo jak mi się z tym nie uda to będę rolnikiem , czego nie chcę :] Ale po tym liceum potrzebne są studia dziennikarskie ?

Awatar użytkownika
Michał K.

Nieprzeczytany postprzez IronischWesen » 29 Paź 2011, 23:45

Po każdym liceum potrzebne są studia bo nie masz żadnego zawodu.;) To liceum przygotowuje Cię w kierunku dziennikarstwa i humana ale nie daje Ci zawodu.

Awatar użytkownika
IronischWesen

Nieprzeczytany postprzez mroczy » 30 Paź 2011, 00:02

Michał K. napisał:Nawet dostałem wyróżnienie w konkursie o jak najlepszy wywiad ...( Mogę komuś wysłać , jest naprawdę świetny . Rozmawiałem z bezdomnym i mogę stwierdzić że Ci ludzie też swój rozum mają . Nie wiem czego przyjął się taki stereotyp że tacy ludzie nie mają nic sensownego do powiedzenia . A jednak mają )

Przeczytałam wywiadzik i powiem, że całkiem całkiem. Rzadko można usłyszeć o bezpośrednich przemyśleniach osób bezdomnych także w szczególności dlatego to zaciekawia.
,,El cuerpo humano no es más que apariencia, y esconde nuestra realidad. La realidad es el alma.'' esto es la verdad...

Awatar użytkownika
mroczy

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez Hard Candy » 30 Paź 2011, 00:08

Michał K. napisał:Marzę o karierze dziennikarza sportowego czy z takimi ocenami mam szansę na tę pracę ?

Oceny w gimnazjum nie mają absolutnie żadnego wpływu na twoją karierę w szkole średniej czy nie mówiąc już o pracy. Jak się zepniesz i będziesz do czegoś dążył, to wszystko jesteś w stanie osiągnąć.
Jak mnie zapalisz wtedy zapłonę.

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:16

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 30 Paź 2011, 10:24

Mój kuzyn studiuje i wiecie co powiedział ? " Wiesz co studia mają wspólnego z liceum ? Nic " I dokładnie tak jest. Dobrze, że masz pasję i czymś się interesujesz. Jeżeli wiesz czego chcesz na 100% to idź na taki profil z dziennikarstwem. Na pewno Ci to pomoże, a nie zaszkodzi.
Napisz w czerwcu, czy maju jak już będzie wiadomo jakie masz oceny i wyniki z egzaminu na koniec.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Nieprzeczytany postprzez Michał K. » 30 Paź 2011, 14:11

OK :)

Awatar użytkownika
Michał K.

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 30 Paź 2011, 17:45

Gimnazjum to jest w tym momencie nic, to w LO musisz się postarać, a przede wszystkim maturę porządnie napisać.
Michał K. napisał:* język polski
* historia

Jestem na profilu, na którym są rozszerzone te przedmioty (+2 dodatkowe) i powiem Ci, że jest ciężko. Jeżeli chcesz, to idź, ale przy tym módl się o naprawdę dobrą polonistkę, bo inaczej będziesz sobie, tak jak ja i połowa mojego LO (tu jest tylko jeden profil) pluć w brodę, że nie wybrałeś czego innego.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Nieprzeczytany postprzez Iorveth » 02 Lis 2011, 17:52

Trochę jeszcze myślisz jak dzieciak. Ile mamy w Polsce dziennikarzy sportowych? Garstkę, studentów dziennikarstwa mnóstwo. Ukończenie studiów nic ci nie zagwarantuje, a poza tym to jeśli uczysz się w gimnazjum na 4 to musisz zacząć uczyć się na poważnie, żeby dostać się na jakieś studia.
Na drodze krzyż zatrzymał mnie, kazał mi żyć, pozwolił mi wstać, pozwolił iść, pozwolił mi być...

Awatar użytkownika
Iorveth

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry