Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234385 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Cmentarz w Pradze- kiedy premiera?

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Postprzez poi » 03 Wrz 2011, 12:54

Cześć,

Czy ktoś orientuje się kiedy będzie premiera książki Cmentarz w Pradze ? To nowa ksiązka Umberto Eco, która jest bestsellerem za granicą, a u nas coś cicho na jej temat. Znalazłam tylko gdzieś w internecie informację, że prawdopodobnie ma to być jesień tego roku. Wie ktoś dokładnie kiedy? Bardzo zależy mi na jej jak najszybszym kupnie, dlatego jeżeli się orientujecie, to proszę dajcie znać!

Pozdrawiam,
poi
Ostatnio edytowany przez Nineku, 03 Wrz 2011, 14:09, edytowano w sumie 1 raz
Powód: usunięto niepotrzebne znaki interpunkcyjne

poi

Użytkownik zbanowany

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez Chuda » 03 Wrz 2011, 21:16

Czesc,

Wystarczyło chwilę poszukać - http://www.noir.pl/ksiazka/534/Umberto_ ... 0Pradze%20
To strona wydawnictwa, które ma wydać Cmentarz w Pradze

Tytuł oryginału: Il cimitero di Praga
Język oryginału: włoski
Przekład: Krzysztof Żaboklicki
Oprawa: broszurowa
Format: 145 x 235 mm
ISBN: 978-83-7392-360-7
Wydanie: I wydanie
Data wydania: listopad 2011

Mimo wszystko polecam zajrzeć na stronę, bo można przeczytać nawet fragment książki.
Ostatnio edytowany przez Nineku, 04 Wrz 2011, 02:26, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Poprawiono czcionkę na normalną.

Chuda

Postprzez mgirl » 03 Wrz 2011, 21:16

Awatar użytkownika
mgirl

Re: Cmentarz w Pradze- kiedy premiera?

Postprzez Salomea » 25 Wrz 2011, 18:36

Hej,

Z tego co słyszałam to dokładnie premiera planowana jest na 2 listopada tego roku. Chuda zresztą dostarczyła chyba wszystkich w miarę istotnych informacji na temat "Cmentarza w Pradze". Widzę, że nie tylko ja jestem fanką Eco, chociaż nauczona doświadczeniem podchodzę z mniejszym entuzjazmem do wszystkich nowinek i zapewne trochę poczekam zanim sięgnę po tą książkę.

Awatar użytkownika
Salomea

• Miejscowość:W-wa

Re: Cmentarz w Pradze- kiedy premiera?

Postprzez chruman » 27 Wrz 2011, 20:57

No ja czekam na nią z niecierpliwością :)Po tym co czytam o Cmentarzu w Pradze jestem przekonana, że warto kupić. Salomea - na której książce się tak zawiodłaś?
Ostatnio gdzieś natknęłam się na informację, że premiera ma być coś później, chyba koniec listopada, ale głowy nie daję. Jak gdzieś odnajdę tę stronę, to jeszcze napiszę.

chruman

Postprzez Salomea » 28 Wrz 2011, 14:21

To nie jest tak, że się zawiodłam na jakiejś książce. Każdy ma różne gusta, na których wiadomo, że się nie dyskutuje. Jednym się coś podoba i będą to niesamowicie zachwalać - zachowując się tak, jakby nasz gust był wyznacznikiem tego, co dobre. :) Dlatego wolę trochę poczekać i nie lecieć pierwszego dnia premiery "Cmentarza w Pradze" by kupić książkę. Oczywiście Eco to Eco i nie można tutaj twierdzić, że średnio pisze, bo większość jego książek stała się bestellerami w ciągu kilku dni, ale jednak wolę sobie spokojnie poczekać.

A co do samej premiery to radzę zaglądać na stronkę wydawnictwa, to wtedy na pewno będziesz na bieżąco. :)

Awatar użytkownika
Salomea

Postprzez Salomea » 02 Lis 2011, 20:34

Dla tych, którzy są tak samo zakręceni jak ja i gubią dni to dzisiaj jest 2 listopada, a zatem "Cmentarz w Pradze" jest już dostępny. Niestety za późno dotarło do mnie, że książkę na którą czekam mogę już kupić... :evil: Jutro od razu po zajęciach zamierzam udać się do Empiku czy pierwszej lepszej księgarni i dorwać powieść. Ktoś z Was już zaczął czytać i chce się podzielić opinią/ pierwszym wrażeniem??

Awatar użytkownika
Salomea

Postprzez mgirl » 02 Lis 2011, 20:34

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez chruman » 02 Lis 2011, 22:20

Salomea napisał:Dla tych, którzy są tak samo zakręceni jak ja i gubią dni to dzisiaj jest 2 listopada, a zatem "Cmentarz w Pradze" jest już dostępny. Niestety za późno dotarło do mnie, że książkę na którą czekam mogę już kupić... :evil: Jutro od razu po zajęciach zamierzam udać się do Empiku czy pierwszej lepszej księgarni i dorwać powieść. Ktoś z Was już zaczął czytać i chce się podzielić opinią/ pierwszym wrażeniem??

Ejjj.... bez takich nerwów 8) To tylko książka - nie ucieknie i ze spokojem ją jeszcze przeczytasz 8)
Ja sobie wymyśliłam, że chyba zaopatrzę się w wersję audio - do samochodu będzie idealnie.
Jeżeli zależy Ci na czasie, to wybierz Empik - tam na pewno będą mieli zapas "Cmentarza"

chruman

Postprzez Chuda » 04 Lis 2011, 23:59

Ja tez polecam empik. "Cmentarz w pradze" zamowila przez internet, ale z odbiorem w salonie, wiec nie docyc ze bez kosztów przesyłki to jeszcze sporo taniej niz w sklepie. Mam nadzieje, że ksiązka zgodnie z obietnicami okaże się hitem :D

Chuda

Postprzez chruman » 06 Lis 2011, 20:26

I jak??? Jestem ciekawa jak tam - ilu z Was zdecydowało się na zakup "Cmentarza" Jakie opinie? Jak Wam się podoba? Sporo osób próbuje porównywać tę książkę do "Imienia Róży" - akie jest Wasze zdanie na ten temat? Ja jeszcze jestem przed lekturą, ale mam zamiar niedługo to zmienić! 8)

chruman

Postprzez Salomea » 09 Lis 2011, 20:55

Kupiona, kupiona, ale jeszcze nie miałam na tyle czasu by przeczytać ją do końca. Na chwilę obecną jestem zadowolona z zakupu (wersja tradycyjna - papierowa :P). Czyta się w miarę przyjemnie jak na Eco chociaż niektóre opisy mogłyby zostać pominięte. Szczególnie te, które tonują trochę wszelkie akcje, ale do tego trzeba się przyzwyczaić. Postaram się powiedzieć więcej jak przeczytam całość. :)
A tak poza tym, to + dla Eco za pomysł na narrację - ciekawskich odsyłam do lektury :D

Awatar użytkownika
Salomea

Postprzez chruman » 11 Lis 2011, 21:14

Salomea jesteś kolejną osobą, która pisze o narracji w "Cmentarzu". Ja co prawda nie zaczęłam jeszcze czytać, więc nie mogę się wypowiedzieć osobiście, ale w recenzjach często wspominana jest jej oryginalność.

No a te opisy to już chyba po prostu styl Eco.... Niektórzy je uwielbiają, ale ja się zgadzam, że czasami popsują napięcie i ma się ochotę z dwie kartki przeskoczyć - tak przynajmniej miałam z "Imieniem Róży" 8)

Mimo wszystko czekam na trochę wolnego czasu i lektura w dłoń!

chruman

Postprzez Pizzaro » 15 Lis 2011, 20:00

Już widziałem w sklepie i muszę powiedzieć, że dobry styl, podoba mi się po takim powierzchownym przejrzeniu jej. Cóż, może zakupię w przyszłości.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Postprzez chruman » 15 Lis 2011, 23:55

Zaczęłam :)

Pizzaro
polecam - naprawdę fajnie się zapowiada. Duzo jeszcze nie przeczytała, ale pierwsze wrażenie ok. Ciekawa jestem jak rozwinie się akcja.

No i macie rację a propo narracji. Nie zdradzę o co chodzi, ale oryginalnie rozwiązana 8)

chruman

Postprzez Salomea » 16 Lis 2011, 10:29

Pizzaro napisał:Już widziałem w sklepie i muszę powiedzieć, że dobry styl, podoba mi się po takim powierzchownym przejrzeniu jej. Cóż, może zakupię w przyszłości.

O, to muszę przyznać, że chyba jesteś jednym z nielicznych osobników, które po powierzchownym przejrzeniu jakiejkolwiek książki Eco stwierdzają, że warto przeczytać :) Sporej części się ten styl nie podoba, tym bardziej, że Eco wydaje się być wymagającym autorem. Jeżeli chodzi o sam "Cmentarz w Pradze" to tak jak napisał chruman narracja jest świetna, pomysł na powieść wydaje się również być ciekawy. Podczas czytania mogą niekiedy zirytować przydługawe opisy przerywające akcję, ale naprawdę warto przynajmniej raz sięgnąć po książkę. Nawet jeżeli nie uda nam się "odszyfrować" wszystkich metafor i odniesień do faktycznych postaci to i tak sama fabuła powinna się spodobać - tak moim zdaniem.

Awatar użytkownika
Salomea

Postprzez Chuda » 16 Lis 2011, 23:56

Salomea napisał: Podczas czytania mogą niekiedy zirytować przydługawe opisy przerywające akcję, ale naprawdę warto przynajmniej raz sięgnąć po książkę

No właśnie... Eco ma troche takich przydługawych fragmentów. Poza tym często mówi się o wieloplaszczyznowości jego lektur. Ze mnie polonstka słaba, bo najczęsciej skupiam się tylko na głównej fabule 8) I tak na przyklad "Imie Róży" było dla mnie tylko kryminałem. Ale za to genialnym kryminałem
Ciekawa jestem tego "Cmentarza w Pradze" ale z tego co widać, to większość wypowiada sie pozytywnie :)

Chuda

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry