Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234384 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Cmentarz w Pradze- kiedy premiera?

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Nieprzeczytany postprzez poi » 03 Wrz 2011, 12:54

Cześć,

Czy ktoś orientuje się kiedy będzie premiera książki Cmentarz w Pradze ? To nowa ksiązka Umberto Eco, która jest bestsellerem za granicą, a u nas coś cicho na jej temat. Znalazłam tylko gdzieś w internecie informację, że prawdopodobnie ma to być jesień tego roku. Wie ktoś dokładnie kiedy? Bardzo zależy mi na jej jak najszybszym kupnie, dlatego jeżeli się orientujecie, to proszę dajcie znać!

Pozdrawiam,
poi
Ostatnio edytowany przez Nineku, 03 Wrz 2011, 14:09, edytowano w sumie 1 raz
Powód: usunięto niepotrzebne znaki interpunkcyjne

poi

Użytkownik zbanowany

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Salomea » 18 Lis 2011, 13:53

No ja słyszałam trochę słów krytyki, ale wydaję mi się, że nie była to krytyka obiektywna, bo padała z ust historyków cenionych w środowisku żydowskim, a jako że główny bohater jest zatwardziałym antysemitą to nie ma co się dziwić takim wypowiedziom. W sumie Eco "Cmentarzem w Pradze" wzbudził wiele kontrowersji w wielu środowiskach, ale to dobrze. Według mnie to dodaje do książki taką pikantną otoczkę i później ciekawiej się czyta powieść i konfrontuje z tymi wszystkimi wypowiedziami w gazetach czy na stronach internetowych.

Awatar użytkownika
Salomea

• Miejscowość:W-wa

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 18 Lis 2011, 13:53

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez chruman » 20 Lis 2011, 18:44

Ja juz prawie jestem po lekturze :)
Nie jestem historykiem, a szczerze mówiąc w historii bardzo slabo się orientuje, dlatego nie mam pojęcia o błędach historycznych, czy wprowadzaniu czytelników w błąd, o czym jest tak głośno. Co prawda w "Cmentarzu" antysemitym się szerze ;) ale chyba nie zdaję sobie sprawy, o co przedstawicielom zydowskich organizacji chodzi. Ze strony zwykłego czyteknika powiem, że "Cmentarz" ma świetną narrację, napisany jest w bardzo ciekawy sposób i sam główny bohater jest intrygujący. polecam przeczytać, bo ta ksiązka ma w sobie coś "innego"

chruman

Nieprzeczytany postprzez Salomea » 21 Lis 2011, 22:50

A ja tak siedzę i zastanawiam się czy faktycznie można to nazwać błędami historycznymi skoro jest to powieść szpiegowsko-kryminalna, w której prawda miesza się z fałszem. Gdyby Eco napisał jedynie samą prawdę też by było źle. Nigdy nie dogodzi się nikomu. Zresztą jak ktoś chce sprawdzić jak jest naprawdę to po przeczytaniu "Cmentarza w Pradze" zawsze może sięgnąć do wszystkich dokumentów, o których była mowa i sprawdzić jak było faktycznie - chociaż zapewne i tam znajdą się przekłamania. To raz. A druga kwestia to nie rozumiem tego całego poruszenia i oburzenia środowiska żydowskiego - no dobrze, może i trochę rozumiem, ale przecież nikt o zdrowych zmysłach po przeczytaniu "Cmentarza w Pradze" nie zmieni tak nagle swojego zdania na pewne tematy. No chyba, że dla kogoś "Cmentarz w Pradze" jest księgą prawdy, ale jest to powieść, w której jak sam Eco stwierdził pobawił się trochę w Dana Browna... :)

Awatar użytkownika
Salomea

• Miejscowość:W-wa

Nieprzeczytany postprzez Chuda » 23 Lis 2011, 19:42

A ja powiedziałaby tak - to jest powieść kryminalna, czyli literatura obyczajowa, a nie żaden dokumnt, atlas, ksiązka popularno - naukowa czy podręcznik historii. I nie weim, kto i o co się tutaj burzy. Powieś to powieść i tyle. Czy jest jakieś zamieszanie wokół książek science fiction, że pokazują świat, jaki nie istnieje?
Ja w ogóle nie rozumiem tej dyskusji. "Cmentarz w Pradze" powstał podobno na bazie ogólnodostępnych dokumentów, więc ci nadgorliwi, jak chcą, to znajdą odpoweidź na swoje pytania

Chuda

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry