Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234384 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Ciągłe siedzenie w domu, samotność czyli znów to samo :(

Każdy z nas ma jakiś problem, którego nie potrafi albo nie wie jak go rozwiązać. Jeżeli coś Cię trapi, nie krępuj się pisz otwarcie... na pewno ulży Ci na sercu :)

Postprzez Emi607 » 15 Sty 2012, 23:44

Witam.
Od dwóch lat prowadziłam bardzo "owocne" życie towarzyskie ( w końcu prawdziwa grupa znajomych, koncerty, imprezy, wygłupy na mieście itp.) .Niestety pod koniec 2011 roku wszystko zaczęło się walić. Wielu moich znajomych miało bardzo poważne porachunki między sobą i już nie chcą się ze sobą zadawać wiec sporo osób nam się wykruszyło. A z tego, co zostało to szkoda gadać... codziennie by tylko chlali i na tym opiera się cały wypad/impreza. Ja rozumiem wszystko też nie jestem święta no, ale już nie ma wyjścia z nimi bez alkoholu! Ostatnio chyba nawet zauważyli, że mnie to nie odpowiada i przestali mnie zapraszać. I aktualnie może z dwoma osobami z tamtego towarzystwa utrzymuje taki prawdziwy kontakt, (że dzwonimy do siebie, spotykamy się czasem i tak dalej). Ale szczerze mówiąc nie zbyt mi to wystarcza... bardzo przyzwyczaiłam się do takiej wielkiej grupy znajomych i czuje się ostatnio potwornie samotna, cały czas siedzę w domu, nie mam gdzie się podziać a te dwie osoby nie zawsze mają czas... bardzo chcę poznać jakiś nowych ludzi! ale już sama nie wiem jak... Te dwa lata temu zanim poznałam tą moją bandę żyłam dokładnie tak jak teraz, ale teraz już tak nie potrafię! Szukałam wielu rozwiązań poznania kogoś: Zapisałam się na wolontariat w domu dziecka- wytrzymałam może miesiąc. Dzieci były super, ale te dwie wolontariuszki, co mi pomagały... masakra. Nabijały się z dzieci, ciągle kogoś obgadywały, rechotały na cały budynek. Jakby ktoś je zmuszał do tego żeby tam przychodziły. Szukałam jakiś klubów zainteresowań- w pierwszym miejscu niestety godziny mi nie odpowiadają, w drugim kochana pani nauczyciela (jak ktoś taki w ogóle zastał nauczycielem ?!) . Już sama nie wiem gdzie można jeszcze poznać jakiś ludzi...
Bardzo proszę doradźcie...

Emi607

• Miejscowość:Radom

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez Kape » 15 Sty 2012, 23:58

Pozostawię Cię bez rady, ale powiem tyle - miałem ten sam problem, tyle, że u mnie objawiło to się w szkole. No i również "wydoroślałem" już z takich głupich zabaw, nie lubię tego.
Na Twoim miejscu skupiłbym uwagę na tych dwóch osobach aczkolwiek rozglądając się za innymi, możliwe, że udałoby Ci się znaleźć kogoś podobnego do Ciebie na przykład przez internet? :)

Kape

Postprzez mgirl » 15 Sty 2012, 23:58

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Calculus » 16 Sty 2012, 04:23

Tak jak mówił kape na razie zostań przy tych dwóch osobach i szukaj nowych znajomości. Skoro nie te kluby zainteresowań to może jakieś inne (jakie to są w ogóle?)?

Innym wyjściem jest udzielanie się na forum o tematyce który cię interesuje.

Jeszcze jedna propozycja jaka mi się nasuwa to znaleźć jakieś hobby czytanie książek czy coś... Według mnie przyzwyczaiłaś się do spędzania sporo czasu z znajomymi i nie potrafisz zająć się samą (a totalnie samotna nie jesteś z tego co mówisz).
"Nie mam żadnych szczególnych uzdolnień. Cechuje mnie tylko niepohamowana ciekawość."
Albert Einstein

"Kto szuka prawdy, nie powinien liczyć głosów."
Gottfried Wilhelm Leibniz

Awatar użytkownika
Calculus

• Pochwały:2
  • Ostrzeżenia:2

Postprzez Mendoxes » 16 Sty 2012, 09:02

Zagraj w jakieś MMO i krzycz, że jesteś dziewczyną, zobaczysz jak szybko znajdziesz masę znajomych..
Kiedy świat gryzie jak pies wściekły, on przypomina Tobie, że Ty też masz zęby.
Image

Awatar użytkownika
Mendoxes
Moderator

• Miejscowość:Łódź/kajak czy co tam chcecie ;;
  • Pochwały:1

Postprzez Antykozak » 16 Sty 2012, 09:59

Emi607 napisał:Już sama nie wiem gdzie można jeszcze poznać jakiś ludzi...

Po prostu sama zacznij wychodzić sama na spacery kiedy będziesz miała na to ochotę zamiast zapisywać się byle gdzie pod pretekstem, że poznasz tam ludzi. Ludzi można poznać wszędzie, ale nie szukaj na siłę.
W życiu nie chodzi o to by sympatię zdobywać.

Awatar użytkownika
Antykozak

• Pochwały:6
  • Ostrzeżenia:-1
Użytkownik zbanowany

Postprzez Nomirien » 16 Sty 2012, 11:51

Dobrze to rozumiem. Zauważyłam, że mnóstwo ludzi pakuje się w takie średnio odpowiadające im bandy bardziej ze strachu przed samotnością i końcem jakiegokolwiek życia towarzyskiego niż z własnych szczerych chęci.
Hm, chyba nie mam na to jakiegoś sprawdzonego sposobu. Po prostu nie dawaj tak łatwo za wygraną, jeżeli chodzi o wolontariat na przykład. Opisałaś tylko jedno miejsce, i chyba nie sądzisz, że wszędzie jest podobnie. Wierz mi, nie jest :).
A w szkole - nie ma nikogo, z kim "mogłabyś" bardziej się skumplować?
Nie wystarczy pokochać,
trzeba jeszcze umieć wziąć tę miłość w ręce i przenieść ją przez całe życie.

Awatar użytkownika
Nomirien

• Pochwały:3

Postprzez mgirl » 16 Sty 2012, 11:51

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez pomarańcza1 » 16 Sty 2012, 11:58

Z tego co piszesz widać że jestes fajną i wartosciową osobą, szkoda żebyś się marnowała z towarzystwem które ci nie odpowaiada teraz jesteś smutna ale zobaczysz poznasz nowych ludzi i będziesz się z tego śmiała. Może próbować różnych rzeczy to że tam ci nie odpowiadało (wolontariat) spróbuj poszukać w innym miejscu (może pomóż zwierzętom) lub innym domu opieki. Może zapisz się na jakis kurs, zawsze warto uczyć się nowych rzeczy. A może w twoim otoczeniu jest ktoś tak jak ty samotny z kim warto się było zaprzyjaźnić.

pomarańcza1

Postprzez Michał K. » 16 Sty 2012, 22:26

Ohhh ;) Też problem . Jak ktoś tu wcześniej wspomniał internet --- no właśnie . Czego nie spróbujesz poczatować z innymi ? Ludzie mają te same problemy ... i właśnie tam piszą .
Jeszcze możesz nie wiem na sympatii kogoś poznać ? Nie chodzi mi żebyś z kimś chodziła ale umówić się gdzieś nie można ? Jest tyle rozwiązań , że po prostu trzeba pomyśleć . :!:

Awatar użytkownika
Michał K.

• Ostrzeżenia:1

Postprzez Bobbb » 16 Sty 2012, 22:44

Michał K., wiesz, forum jest dobre do rozmawiania. Można rozmawiać na też czacie, czy jakkolwiek inaczej, ale nic nie zastąpi kontaktu na żywo. I to kontaktu częstego. Regularnych wspólnych wypadów, tych zupełnie nie planowanych i krótkich wizyt na kubek herbaty. Sympatia? Autorce chyba bardziej chodzi o życie w grupie przyjaciół w której się dobrze czuje. Hm, a jak rozwiązać ten problem. Nie wiem, na pewno potrzeba czasu. Staraj się częściej rozmawiać ze zwykłymi znajomymi, z którymi na co dzień nie masz świetnego kontaktu. Może kilka osób się okaże odpowiednich. Rozmawiać, umówić się gdzieś z kimś. Wyjdź z inicjatywą : D
bobbb

Awatar użytkownika
Bobbb

• Pochwały:5

Postprzez Emi607 » 16 Sty 2012, 23:04

Bardzo dziękuje za tyle odpowiedzi :) i już odpowiadam na wasze sugestie:

Kape napisał:Na Twoim miejscu skupiłbym uwagę na tych dwóch osobach aczkolwiek rozglądając się za innymi, możliwe, że udałoby Ci się znaleźć kogoś podobnego do Ciebie na przykład przez internet? :)

Próbowałam... niestety świat anonimowy taki jak internet jest pełen debili :/ (oczywiście nie mówię że dotyczy to wszystkich). Mam kilku internetowych znajomych jednak to nie to samo co spotkać się na żywo i iść razem np. do kina.

Calculus napisał:Skoro nie te kluby zainteresowań to może jakieś inne (jakie to są w ogóle?)?

Głownie wokalne ale bardziej interesuje się Japonią oraz wszystkich co z nią związane ( i właśnie w takim japońskim klubie poznałam tą cała bandę która teraz się rozpadła)

Calculus napisał:Innym wyjściem jest udzielanie się na forum o tematyce który cię interesuje.

Oczywiście udzielam się na takich forach. Jednak nigdy nikogo nie poznałam osobiście (prędzej na stronach typu deviantart.com - portal dla malarzy, pisarzy, fotografów itp oczywiście początkujących. Jest to strona angielska jednak wielu Polaków można tam spotkać)

Calculus napisał:Jeszcze jedna propozycja jaka mi się nasuwa to znaleźć jakieś hobby czytanie książek czy coś... Według mnie przyzwyczaiłaś się do spędzania sporo czasu z znajomymi i nie potrafisz zająć się samą (a totalnie samotna nie jesteś z tego co mówisz).

Cóż... hobby mam dość oryginalne i jestem mu wierna już od prawie 9 lat :). A jest nim (tak jak wspominałam wcześniej) Japonia oraz mangi i anime (japońskie komiksy i animacja). Lubie też śpiewać oraz pisać. Mam też kilka nietypowych zainteresowań jak na dziewczynę (może dlatego że wychowałam się z dużo starszymi braćmi?) a mianowicie: uwielbiam gry komputerowe i konsolowe, komiksy DC, Gwiezdne Wojny, wszelkiego rodzaju fantasy. Ta grupa z którą się rozstałam była, że tak powiem "tego samego klimatu"...

Mendoxes napisał:Zagraj w jakieś MMO i krzycz, że jesteś dziewczyną, zobaczysz jak szybko znajdziesz masę znajomych..

Dziwne... tyle czasu kiedyś grałam i nigdy nikogo nie poznałam xD.

Antykozak napisał:
Emi607 napisał:Już sama nie wiem gdzie można jeszcze poznać jakiś ludzi...

Po prostu sama zacznij wychodzić sama na spacery kiedy będziesz miała na to ochotę zamiast zapisywać się byle gdzie pod pretekstem, że poznasz tam ludzi. Ludzi można poznać wszędzie, ale nie szukaj na siłę.

Ostatnio bardzo często urządzam sobie samotne spacery :). Głównie z braku jakichkolwiek innych zajęć.
Wiesz to nie chodziło o jakiś pretekst tylko żeby znaleźć sobie jakieś zajęcie i nie siedzieć tylko w domu a przy okazji może kogoś poznać.

Nomirien napisał:A w szkole - nie ma nikogo, z kim "mogłabyś" bardziej się skumplować?

Szczerze mówiąc do szkoły nigdy nie miałam szczęścia a już zwłaszcza do ludzi znajdujących się w mojej klasie. Co prawda teraz w liceum nie jest tak źle, ale nie jestem jakoś tak bardzo silnie z tymi ludźmi związana...po za tym niestety to już druga klasa i każdy ma już swoje "grupy" :?

Emi607

• Miejscowość:Radom

Postprzez Antykozak » 17 Sty 2012, 09:47

A nie masz innych znajomych z którymi nie utrzymujesz mocnego kontaktu? Może z Nimi warto się zadawać? Ja sam kilka dni temu zmieniłem towarzystwo na lepszych ziomków i złego słowa o Nich nie powiem:)
W życiu nie chodzi o to by sympatię zdobywać.

Awatar użytkownika
Antykozak

• Pochwały:6
  • Ostrzeżenia:-1
Użytkownik zbanowany

Postprzez napalm » 17 Sty 2012, 11:30

Wiesz, Ja również ostatnio towarzystwo zmieniłem na lepszych i jak antykozak nie mogę o nich złego słowa powiedzieć. To, że masz zainteresowanie Japonią,Mangą,Grami(z tym ostatnim, to dla mnie duży +) to nic strasznego, sam osobiście interesuje się historią Japonii jak i samą jej kultura w tych czasach i ludzie faktycznie kojarzą to tylko z Mangą,Anime ale jak wytłumaczę im dokładnie o co mi chodzi to dziwią się, że nie lubię mang ;D
Skoro chodzisz samotnie na spacery zaczep sobie jakieś ciacho, co Cię zaciekawi i się bierz za niego.

GL ;-D
Myślę, więc jestem - Kartezjusz

napalm

• Miejscowość:Szczecin
  • Pochwały:1

Postprzez pomarańcza1 » 17 Sty 2012, 11:38

No ja wiem że takie rady łatwo dawać pod warunkiem że się samemu nie ma takiego problemu. Przyjaźnie buduje się latami tak samo jak znajmości, trzeba dbać o ludzi tak żeby jak ciebie zabraknie w ich towarzystwie ktoś to odczuł:P a może po prostu podczep się pod jakąs grupę, dowiedz się czy wychodzą gdzieś wieczorkiem i zapytaj wprost czy nie będą mieli nic przeciwko jak pójdziesz z nimi.

pomarańcza1

Postprzez dandys » 17 Sty 2012, 12:43

Wiesz, ja miałem podobny problem, a mianowicie też od dłuższego czasu siedziałem w domu i nic innego nie robiłem. Wszyscy moi znajomi jakoś się porozchodzili. Dokładanie tak jak Ty byłem przyzwyczajony do ciągłego przybywania ze znajomymi dlatego ciężko było odnaleźć mi się samemu. Starałem się szukać nowych znajomych np poprzez Klub Miłośnika Filmów w moim mieście czy też uczęszczanie na wszelakie imprezy kulturalne jak i te nie kulturalne... W każdym razie poszukiwania, że tak powiem na siłę niczego nie dały.
Pewnego razy zostałem przymuszony do prac społecznych, a mianowicie miałem chodzić i zbierać datki dla biednych dzieci. Z początku nie byłem tym zachwycony, bo po prostu tego typu akcje nie były dla mnie. Przynajmniej tak uważałem.. Podczas tam tej akcji poznałem dwie świetne dziewczyny które były ze mną w grupie. Zgadaliśmy się, spotykaliśmy się jakiś czas potem one przedstawiły mnie swoim znajomych i tak dalej się potoczyło, że w tym momencie praktycznie co chwilę się z kimś z owej grupy spotykam.
Taka była moja historia - Szukałem i nic nie znalazłem, ale czas przyniósł coś owocnego :).
Pozdrawiam.

dandys

Postprzez pomarańcza1 » 18 Sty 2012, 11:15

Fajnie i jeszcze zrobiłeś coś dobrego, też uważam że im więcej ludzi tym weselej zawsze jak kogoś poznam to od razu wciągam do grupy, zwałsza osoby nowe, nie znające nikogo, wiem że może im być cieżko znalesść jakąś grupę ludzie. Tobie napewno też się uda tylko trochę wiary w siebie i otwartości.

pomarańcza1

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

Do góry