Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210466 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Christopher Moore.

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Christopher Moore.

Nieprzeczytany postprzez Kokieteria » 06 Sty 2010, 21:15

Christopher Moore jest uważany przez krytyków za najwybitniejszego współczesnego satyryka amerykańskiego i stawiany w jednym szeregu z Kurtem Vonnegutem, Douglasem Adamsem i Jonathanem Swiftem. Jego książki okupują najważniejsze listy bestsellerów, a sam autor jest otoczony w Stanach Zjednoczonych podobnym kultem, jak Monty Python w Wielkiej Brytanii. Proza Moore’a to nie tylko rozrywka na najwyższym poziomie, ale także zabawne (i niezwykle celne) obserwacje i komentarze społeczne, obyczajowe, religijne oraz polityczne.

Jego książki: ' Baranek', ' Błazen', 'Najgłupszy anioł', 'Wyspa wypacykowanej kapłanki miłości', 'Brudna robota', 'Krwiopijcy' i 'Ssij mała, ssij'.

Ktoś zna? Czytał? Jak wrażenia?
Jeśli o mnie chodzi książek nie kolekcjonuje, ale dla wszystkich powyższych musiałam zrobić wyjątek. Mam, każdą przeczytałam i do każdej z nich wracam. Niesamowity człowiek z nietuzinkowym poczuciem humoru i talentem. Wszystkim gorąco polecam.

Wszystko o Moorze... ;)
Actually I try to be a Super Mom.

Awatar użytkownika
Kokieteria
Przyjaciel

• Miejscowość:Wrocław.
  • Pochwały:48

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Christopher Moore.

Nieprzeczytany postprzez Oluśś^ » 23 Lut 2010, 14:37

Nie czytałam żadnej. Pamiętaj jak z koleżanka śmiałam się z tego tytułu: "ssij mała ssij". Może sięgnę po mną skoro taka fajna;D
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Oluśś^

• Pochwały:1

Christopher Moore.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 23 Lut 2010, 14:37

Awatar użytkownika
mgirl

Christopher Moore.

Nieprzeczytany postprzez Nineku » 23 Lut 2010, 14:45

Czytałam "Błazna" oraz "Brudną robotę".
Pierwsza, to coś niesamowitego. Powieść dowcipna, inteligentna z Szekspirem w tle ;).

Druga z kolei sprawiła,że nie umiałam się od niej oderwać, ironia życia i dowcip, mimo że po jakiś stu stronach była już zwykłą lekturą na dobranoc.

Autor nie tuzinkowy, zdecydowanie dla ludzi,którzy w książkach chcą znaleźć coś na wyższym poziomie, aniżeli "Pamiętnik Księżniczki".
"Miłość jest czymś, co przypomina mi o moim człowieczeństwie. Bez niej byłbym zimnym, cynicznym osobnikiem. Ona dodaje mi optymizmu i to w bardzo głębokim znaczeniu."
Brendan Perry

Biszkopt

Awatar użytkownika
Nineku
Moderator

• Miejscowość:Kluczbork
  • Pochwały:51
  • Ostrzeżenia:1

Christopher Moore.

Nieprzeczytany postprzez Kicek0 » 27 Lut 2010, 13:01

Facet inteligentny, piszący w sposób prześmiewczy ale po lekturze "Błazna" obrzydził mnie. Naprawdę nie chce mi się czytać o waleniu konia, ruchaniu gdzie popadnie a rzucanie "kurwami" staje się nudne po jakiś 40 stronach. Niby miało być śmiesznie, ale wyszło bez polotu jakiego oczekiwałem.
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

• Pochwały:10

Christopher Moore.

Nieprzeczytany postprzez amówiłażema18 » 27 Lut 2010, 15:17

nie miałem z nim żadnego kontaktu jeszcze. może sięgnę w najbliższym czasie. w jego twórczości panuje zasada, by przeczytać coś przed czymś czy kolejność raczej nie ma znaczenia? jeśli jednak ma to od czego zacząć?
kobieta powinna umieć 70 rzeczy: 69 i gotować.

Awatar użytkownika
amówiłażema18

• Miejscowość:Lublin
  • Pochwały:3

Christopher Moore.

Nieprzeczytany postprzez Kokieteria » 28 Lut 2010, 00:15

jego twórczości panuje zasada, by przeczytać coś przed czymś czy kolejność raczej nie ma znaczenia? jeśli jednak ma to od czego zacząć?
Kolejność raczej nie ma znaczenia. W książkach Moore'a często pojawiają się postacie, które występowały w poprzednich, ale generalnie nie ma to znaczenia, bo w treści i tak jest o nich wzmianka. Wyjątek stanowią 'Krwiopijcy' i 'Ssij mała ssij'. Te książki należy czytać po kolei, gdyż 'Ssij mała ssij' jest kontynuacją 'Krwiopijców'.
Ja zaczęłam od 'Brudnej roboty', powinna Ci się spodobać. Raczej nie zaczynaj od 'Wyspy wypacykowanej kapłanki miłości', momentami nudnawa i lepiej nie zniechęcać się na starcie.
Ale i tak polecam wszystkie. ;)

Awatar użytkownika
Kokieteria
Przyjaciel

Christopher Moore.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 28 Lut 2010, 00:15

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Christopher Moore.

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 28 Lut 2010, 00:26

Czytałam "Najgłupszego anioła", ale dość dawno i średnio mi przypadł do gustu. Z tego, co pamiętam, dziwaczne poczucie humoru. Nie sięgnęłam już później po żadną książkę Moore'a.
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:18

Re: Christopher Moore.

Nieprzeczytany postprzez czarny_stanik » 28 Lut 2010, 15:11

Incomprehensible napisał:Czytałam "Najgłupszego anioła", ale dość dawno i średnio mi przypadł do gustu. Z tego, co pamiętam, dziwaczne poczucie humoru. Nie sięgnęłam już później po żadną książkę Moore'a.

dokładnie to samo. jakoś mnie to nie porwało.
'nadal nie wiedziałem, jak bardzo ona jest szalona, jak bardzo żyje marzeniami; że nie chce istnieć w tej rzeczywistości, a tylko przenosi ją w swoje sny i marzenia, jak demoniczny elf...'

Awatar użytkownika
czarny_stanik

• Pochwały:2

Christopher Moore.

Nieprzeczytany postprzez Kokieteria » 15 Cze 2010, 22:12

Już jutro premiera najnowszej książki Christophera Moore'a pt: 'Gryź mała gryź'. Zachęcam do lektury.

Awatar użytkownika
Kokieteria
Przyjaciel

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry