Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210475 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Chocolate Chip Cookies.

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni (czyt. gotować) to nie możesz przejść obojętnie obok tego działu. =)

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez jumisiek. » 16 Sie 2010, 13:38

Chocolate Chip Cookies to tzw Amerykańskie Ciasteczka, które często można zobaczyć w filmach czy serialach. Wyglądają tak Image
czyli jak takie polskie pieguski.
Udało znaleźć mi się przepis i jutro mam zamiar je zrobić. Pytanie do Was: czy ktoś z Was już je piekł? Czy łatwo się je robi i są dobre? Czy lepiej kupić czekoladę czy jakieś cukierki, np. M&M'sy? I nie wiecie czy one są bardzo kaloryczne? Bo w sumie zawierają masło ale dodaje sie do nich brązowy cukier, który jest do kupienia na półce dla diabetyków. Co myślicie? Warto? ; )

Przepis:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 duże jajko (ew. 2 małe w zależności od konsystencji),
- 0,5 szklanki brązowego cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 zapach waniliowy,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/3 kostki masła (można wcześniej rozpuścić),
- opakowanie kropelek czekoladowych lub dosyć drobno pokruszona tabliczka czekolady (może byc mleczna lub gorzka) lub dwie małe paczki M&M's.

Jak przyrządzić?
1. Do miski wkładamy najpierw suche składniki i dokładnie mieszamy.

2. Następnie dodajemy jajko, roztopione masło i zapach waniliowy i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję ciut rzadszego budyniu (powinno sie troszkę ciągnąć tak by można było łatwo nabrać porcję na łyżkę). Jeżeli używacie kropelek bądź czekolady to należy je dodać teraz i jeszcze raz zamieszać.

3. Na dużą blaszkę (uwaga ! nie natłuszczamy blaszki)wykładamy porcje ciasta, używając dużej łyżki i formując ciastka tak aby były w miarę okrągłe. Jeżeli zdecydujecie się na M&Msy to układacie je teraz na uformowanych ciasteczkach (ja daję średnio po pięć na ciastko) i do piekarnika (180C) na ok 8 min. Pilnować bo łatwo się przypalają ! Smacznego :)

Potrzebne przybory:
Miska, blaszka.

Jak podawać?
Z kubkiem mleka :)

Uwagi:
Ciastka mają kilka różnych wariacji: można do nich dodać siekane orzechy, rodzynki lub wiórki kokosowe (razem z czekoladą bądź osobno) oraz płatki owsiane (te już bez czekolady - ok. 3-4 czubatych łyżek na ciasto).

Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciastka ostygną a te które nie zostaną spałaszowane natychmiast :) przechowywać w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku bo mogą stwardnieć. Najlepsze z kubkiem mleka!
jestem ciekawa co byś zrobił, gdybym rozpłakała się tuż przy tobie.

Awatar użytkownika
jumisiek.
Kumpel

• Pochwały:26

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez Tkaczens^ » 16 Sie 2010, 16:01

o mamo! Uwielbiam takie ciasteczka w połączeniu z kubkiem mleka.
Oczywiście,że warto! Jutro zrobię ;p
Co do Twoich pytań Martuś, to widać,że przepis jest banalny,ale na pewno są pyszne! Proste ciasteczka są najlepsze. Ja kupię czekoladę,bo nie przepadam za M&Ms-ami, mozna też kupić małe czekoladowe kuleczki np. z orzechami w środku i też będzie pycha.
Put a gun to my head and paint the walls with my brains!

Awatar użytkownika
Tkaczens^

• Miejscowość:Oleszna
  • Pochwały:18

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 16 Sie 2010, 16:01

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez Wala » 16 Sie 2010, 17:35

Ja je robiłam, najlepiej dodaj posiekaną czekoladę, dobrze smakuje gorzka. Do tego mogą być orzechy laskowe i włoskie i rodzynki. Pycha, a bardzo łatwo się robi. ;)
Wstań nim pogrzebią cię razem z wolnością,
niedogodnością jest myśleć w tych czasach,
więc myśl zamiast wierzyć w to co pisze prasa.
Wstań nim pogrzebią cię razem z godnością,
jeżeli masz ją - to wstań i pomyśl.
System jest odzwierciedleniem sodomy.

Awatar użytkownika
Wala

• Pochwały:29

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez September » 16 Sie 2010, 17:49

Nie przesadzaj, ile one kalorii mogą mieć? :P

Jak już bardzo chcesz, żeby miały jak najmniej to czekoladę zamiast mlecznej to gorzką.

W najbliższym czasie nie zrobię, jutro robię babeczki z borówkami, a potem muffiny. Jak wyjdą to dam przepis. :mrgreen:
Be nice to people on your way up because you'll meet 'em on your way down.

Awatar użytkownika
September

• Pochwały:16

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez bananowa » 16 Sie 2010, 20:20

O rany! Pyszne są:D Dzięki za przepis, jutro się za niego zabiorę.
if u close ur eyes, u see darkness. but if u keep them closed for long enough, and concentrate hard, u'll see light.

Awatar użytkownika
bananowa

• Miejscowość:Neverland
  • Pochwały:6

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez martuśka. » 16 Sie 2010, 21:02

Cukier brązowy jest tak samo niezdrowy jak biały, co do kalorii to i tu nie ma wielkiej różnicy:
1 łyżeczka brązowego = 48 kcal,
1 łyżeczka białego = 45 kcal.

100g brązowego = 373 kcal
100g białego = 396 kcal

Różnica praktycznie żadna. Może dlatego jest brązowy bo daje inny smak i w innych proporcjach się go daje niż białego.

Jeżeli te ciasteczka są tak samo pyszne jak pieguski (albo lepsze) to na pewno się za nie zabiorę:P Czekam tylko na opinię:)
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:76

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 16 Sie 2010, 21:02

Awatar użytkownika
mgirl

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez Tkaczens^ » 16 Sie 2010, 21:29

Właśnie je upiekłam *__*
Ola jak to Ola musiała zmienić przepis,tj. zamiast brązowego cukru dałam biały,bo nie miałam brązowego, no i dałam białą czekoladę i posmarowalam blaszkę i to był błąd,bo ciasteczka lekko się przypiekły i są strasznie kruche.
Jeśli ktoś będzie robił z białym cukrem (nie polecam) to niech da mniej niż jedną szklankę. Zrezygnujcie też z białej czekolady, jest za mdła do tych ciasteczek. Nie wiem czy to przez cukier,ale trzymałam je około 15 minut, bo prawie w ogóle nie były zarumienione.
Nie róbcie tak jak ja, to znaczy nie trzyjcie czekolady na tarce (dla ułatwienia *__*) bo w ogóle jej nie czuć, lepiej pokruszyć.

Ogólnie jestem zawiedziona,ale jutro kupuję brązowy cukier i robię z mleczną czekoladą. Gdyby nie moje przekształcenia pewnie wyszłyby dobre.
Powodzenia, róbcie według przepisu.
Put a gun to my head and paint the walls with my brains!

Awatar użytkownika
Tkaczens^

• Miejscowość:Oleszna
  • Pochwały:18

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez Wala » 16 Sie 2010, 21:44

Znalazłam nawet gdzieś przepis, z którego ja ostatnio korzystałam robiąc coś na kształt takich ciasteczek, moje bardziej podpadały pod pieguski.
Składniki:
mąka tortowa, 2szklanki
proszek do pieczenia, czubata łyżeczka
margaryna (np. Kasia), 1 kostka
cukier waniliowy, 1 szt
cukier puder, 1/2 szklanki
jajko, 1szt
słodkie kakao, 4 łyżki
orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, płatki migdałowe
czekolada
mogą być też np. suszone owoce typu morela
aromat cytrynowy, 1/4 normalnej buteleczki, może być nawet mniej

Przygotowanie:
1. Miękką margarynę zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem, aromatem, potem dodawać mąkę z proszkiem i kakao, zagnieść rękami. Dodać pokrojone w mini kawałki czekoladę, i pogniecione orzechy.

2. Małą łyżeczką nabierać ciasto, formować jakby kuleczki na łyżeczce, i układać na blasze wyłożonej papierem (nie martwić się o kształt, pieguski same się uformują w trakcie pieczenia)

3. Piec ok 12minut w temperaturze 180 stopni. Ja zawsze jak wyciągam blachę z piekarnika i ściągam ciasteczka, to są one ogólnie bardzo miękkie i niczym nie przypominają piegusków, no ok, może wizualnie. Dopiero jak ostygną robią się twarde i coraz to bardziej chrupiące :)

Ten przepis mam sprawdzony, wychodzą świetne ciastka. A różni się chyba głównie tym, że w moim jest kakao i cukier puder. Pozostałe różnice nie są chyba zbyt znaczące. ;)

Awatar użytkownika
Wala

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez complicated » 17 Sie 2010, 18:49

jumi, robilas moze te ciacha? jestem bardzo ciekawa jak wyszly, bo kusi mnie zeby je zrobic;p
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
complicated

• Pochwały:8
  • Ostrzeżenia:1

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez jumisiek. » 17 Sie 2010, 18:52

Iskra, jeszcze nie. dopiero dziś wieczorem będę mieć składniki i jeśli będę robić to jutro. ; )
i jednak zrobię te, które poleciła Wala, wydają się być lepsze. ; )

Awatar użytkownika
jumisiek.
Kumpel

Re: Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez complicated » 17 Sie 2010, 18:56

To daj pozniej znac jak wyszly ;)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
complicated

• Pochwały:8
  • Ostrzeżenia:1

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez jumisiek. » 18 Sie 2010, 12:29

No więc tak. Ciacha zrobiłam tak, jak podała to Wala. Składniki takie jakie mają być, tylko dałam gorzką czekoladę i rodzynki jeśli chodzi o dodatki. Ciastka piekłam przez 20 minut, ponieważ po sprawdzeniu wykałaczką środek się kleił, więc nie wyciągałam wcześniej.
Następnym razem zamiast 4 łyżek kakao dam 3, ponieważ wydaje mi się to zbyt gorzkie. A może to wina czekolady? No nieważne. ; )
Tak czy siak - polecam, łatwo i szybko się robi. Jak tylko ochłodną to wlewam sobie szklankę mleka i biorę się za jedzenie ; )

Awatar użytkownika
jumisiek.
Kumpel

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez annka17 » 18 Sie 2010, 14:25

o rany, aż mnie ochota naszła. chyba pokombinuję z nimi w tym tygodniu i zobaczymy, co wyjdzie ;D
przecież to tylko flirt, a flirt to nie zdrada

Awatar użytkownika
annka17

• Miejscowość:katowice
  • Pochwały:3

Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez Wala » 18 Sie 2010, 16:16

jumisiek. napisał:Następnym razem zamiast 4 łyżek kakao dam 3, ponieważ wydaje mi się to zbyt gorzkie.

A dałaś kakao gorzkie czy takie typowo do mleka typu nesquik czy puchatek? ;>

Awatar użytkownika
Wala

Re: Chocolate Chip Cookies.

Nieprzeczytany postprzez jumisiek. » 18 Sie 2010, 16:26

Wala napisał:
jumisiek. napisał:Następnym razem zamiast 4 łyżek kakao dam 3, ponieważ wydaje mi się to zbyt gorzkie.

A dałaś kakao gorzkie czy takie typowo do mleka typu nesquik czy puchatek? ;>

gorzkie. nie miałam innego.

Awatar użytkownika
jumisiek.
Kumpel

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry