Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233416 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Boże Narodzenie-świeto katolickie?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Postprzez hidalgo » 11 Gru 2011, 13:16

Ostatnio na zajęciach z MPU przedmiotu jakżeż bardzo ciekawego na którym zazwyczaj śpię pani profesor poruszyła temat Świąt Bożego Narodzenia.Rozpoczęła się dyskusja o komercyjności swiąt,o tym że świąteczny konwój coca-coli jeździ już w listopadzie itd.W końcu ktoś stwierdził że Boże Narodzenie to świeto typowo katolickie a skoro tak to dlaczego wszyscy je obchodzą?Co 24 grudnia obchodzą np. ateiści?Skoro nie wierzą w Boga jego Narodziny to dlaczego obchodzą Boże Narodzenie?Po co im wigilia 12 potraw itd skoro w to nie wierzą?Skoro już Polska uważa się za naród katolicki to dlaczego ludzie są przeciw ustanowieniu święta Trzech Króli a to przecież jest ze sobą mocno powiązane.Od_razu się pojawił temat długu publicznego i tych wszystkich podobnych pierdoł.No i ktoś stwierdził że skoro ateiści i wszyscy inni co nie wierzą w Narodziny Jezusa Chrystusa mogliby chodzić do pracy w czasie świąt co by zmniejszyło dług publiczny itp.Co myślicie o tym? Jakie macie zdanie na ten temat?
— Czy ty czujesz się samotnie?
— Nie wiem.Chciałbym wierzyć,że nie jestem ale nigdy niemiałem na to żadnego dowodu,dlatego nie rozwodzę się już nad tym ponieważ mógłbym spędzić całe życie,wyliczając wszystkie „za” i „przeciw”, ale ostatecznie i tak nie miałbym żadnego dowodu.Dlatego nie myślę o tym.

Awatar użytkownika
hidalgo

• Pochwały:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez mystery » 11 Gru 2011, 13:32

Ale ateista nie ma więcej sił fizycznych niż osoba wierząca i nie rozumiem dlaczego miałby pracować na rzecz odpoczywającego w czasie świąt katolika. W ogóle nie rozumiem tego pomysłu, nie wiem skąd się wziął.

Nie jestem religijną osobą i Święta Bożego Narodzenia traktuję jako święta rodzinne, wyjątkową okazję do spędzenia czasu z bliskimi, do stworzenia sobie innej niż codzienna atmosfery, do postarania się jakoś bardziej niż zwykle o to żeby się cieszyć życiem i do odpoczynku. Taka jest moja filozofia, przepraszam jeśli kogoś tym zdenerwuję. W moich Świętach nie chodzi o kościół, nawet szczerze mówiąc niewiele jest tam z Jezusa. Świat świętuje Boże Narodzenie, ja świętuję w tym czasie coś swojego. Jest element spojrzenia każdemu w oczy i życzenia czegoś dobrego na przyszłość, jakiegoś takiego zaklinania losu, jest element prezentów- ale nie dlatego że na reklamach mi kazali tylko dlatego że lubię pokazywać bliskim że o nich pamiętam i każdy pretekst do wywołania czyjegoś uśmiechu jest dobry. Lubię dawać prezenty, ojeju. Komercja? Trudno.Jest element wieczerzy- bo jejku, ileż jest przyjemniejszych rzeczy niż posiedzieć z kochanymi osobami, podziamgać smaczne jedzenie, które się wcześniej wspólnie przygotowywało i pogadać*?
W tym roku wprowadzam w swoim mieszkaniu również element choinki- nie dlatego, że w realu była promocja, tylko dlatego, że mnie jara myśl o tym jak usiądę z moją siostrą , którą widziałam dwa razy przez pół roku, zrobimy sobie herbatę i będziemy miały dwie godziny na spokojne plotkowanie w czasie ubierania choinki.
Wszystko to jest bardzo świeckie ale nie bezduszne. Zamiast zadumy religijnej preferuję zatrzymać się trochę w pędzie i świętować Życie, ogólnie. I ja to świętuję równie gorliwie niż niejeden katolik Narodziny Chrystusa.
Nie rozumiem co ma piernik do wiatraka- dlaczego czyjaś wiara ma kogoś uprzywilejować do mniejszej ilości pracy. Niechże ateista spróbuje powiedzieć, że potrzebuje czasu na świętowanie- pracodawca mu powie żeby "se" wziął z urlopu. Gdzie tu sprawiedliwość? Dlaczego wiara ma dawać komuś przywileje?
Albo wszyscy dostajemy wolne- i świętujemy zgodnie ze swoim sumieniem w tym czasie, albo zapieprzajmy wszyscy do pracy- a świętujmy po niej, we własnym zakresie.

A to, że doszło do komercjalizacji to chyba nie jest problem ateistów tylko właśnie osób wierzących, przecież to właśnie im powinno zależeć na trzymaniu się pewnych zasad. Ale o tym jest osobny temat na forum tak baj de łej, coś czuję, że ten może być wręcz zamknięty.
wanderlust queen

svaku svoju grešku znam

Awatar użytkownika
mystery
Przyjaciel

• Miejscowość:Absurdystan
  • Pochwały:35

Postprzez mgirl » 11 Gru 2011, 13:32

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez Nineku » 11 Gru 2011, 13:41

hidalgo, święta to przede wszystkim okres kiedy tradycja rodzinna i narodowa wychodzą na przód, w każdym rejonie świata obchodzone jest inaczej,a jedynie pod jakimś wspólnym symbolem. Co najważniejsze, jest to okres, kiedy ludzie niezależnie od wyznawanej religii mogą zrobić dla siebie coś dobrego.

hidalgo napisał:No i ktoś stwierdził że skoro ateiści i wszyscy inni co nie wierzą w Narodziny Jezusa Chrystusa mogliby chodzić do pracy w czasie świąt co by zmniejszyło dług publiczny itp.Co myślicie o tym?

Przecież to wręcz policzek dla osób, które ten czas chcą spędzić po prostu ze swoją rodziną,
odwiedzić krewnych, etc. Przecież na 24- 25 grudnia nie tylko Boże narodzenie wypada.
Kiedy się już wyrośnie z aparatów na zęby,odpowiedzialność nie przemija.Tego się nie da uniknąć. Albo ktoś zmusi nas, żebyśmy stawili jej czoło albo ponosimy konsekwencje.Jednak dorosłość ma swoje zalety. Buty, seks i nieobecność rodziców mówiących nam, co mamy robić, to cholernie fajna rzecz .

Awatar użytkownika
Nineku
Moderator

• Miejscowość:Kluczbork
  • Pochwały:59

Postprzez hidalgo » 11 Gru 2011, 13:49

mystery napisał: dlaczego czyjaś wiara ma kogoś uprzywilejować do mniejszej ilości pracy. Niechże ateista spróbuje powiedzieć, że potrzebuje czasu na świętowanie- pracodawca mu powie żeby "se" wziął z urlopu. Gdzie tu sprawiedliwość? Dlaczego wiara ma dawać komuś przywileje?

Z tego co sobie przypominam to koleś coś tam mówił że oczywiście za należytym wynagrodzeniem i zgodą, choc z tą zgodą napewno by to nie przeszło.Jednak z tego wszystkiego co mówił odnosiłem wrażenie że chodzi mu bardzej o to dlczego ludzie są za Boży Narodzeniem a przeciwko świętu Trzech Króli
— Nie wiem.Chciałbym wierzyć,że nie jestem ale nigdy niemiałem na to żadnego dowodu,dlatego nie rozwodzę się już nad tym ponieważ mógłbym spędzić całe życie,wyliczając wszystkie „za” i „przeciw”, ale ostatecznie i tak nie miałbym żadnego dowodu.Dlatego nie myślę o tym.

Awatar użytkownika
hidalgo

Postprzez Pirat » 11 Gru 2011, 14:13

Dlaczego ateiści obchodzą boże narodzenie? Dlaczego pada tak banalne pytanie?
Ano ludzie niewierzący, katolicy mocno wierzący, katolicy wątpliwie wierzący i typ podobne stwory, obchodzą to święto bo wszyscy dookoła je obchodzą.
Trochę tak głupio gdy dookoła są te wszystkie lampki, mikołaje, choinki, świąteczne reklamy i last christmas w radio (i może jeszcze śnieg, którego dawno na święta nie było) nie poddać się temu.

Poza tym już od dawien dawna w praktyce święta nie mają nic wspólnego z wiarą.
To jest dzień spotkania się z rodziną, dania sobie prezentów, i bardziej lub mniej miłego spędzenia go wspólnie.

Gdzie tu miejsce na Jezusa?

A co do tej pracy związanej z wiarą - 24 grudnia to normalny dzień pracy..
Image

Awatar użytkownika
Pirat
Moderator

• Pochwały:8

Postprzez vetus » 11 Gru 2011, 14:34

Dlaczego ateiści lubią święta? Bo lubią się opier*alać nie biorąc wolnego w pracy, ubierając choinkę nie mając pojęcia co ona oznacza i profanując symbole, które dla innych są bardzo ważne.
Ludzie mnie denerwują.

Awatar użytkownika
vetus

• Pochwały:25

Postprzez mgirl » 11 Gru 2011, 14:34

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Arsen » 11 Gru 2011, 14:45

Boże Narodzenie traci z roku na rok swoje wartości święta kościelnego (chrześcijańskiego) i ateiści czy inni wyznawcy czy kto tam jeszcze nie patrzą na to aspektami wiary tylko że jest fajna atmosfera, cała otoczka tego jest zrobiona i ogólnie jest git. To wszystko zostało sprowadzone do robienia dobrego biznesu. A ateiści co do ogólnie wszystkich świąt będą popierać każde bo jest to dodatkowy dzień wolnego i mają w głębokim poważaniu jakieś inne aspekty obchodzenia święta.
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:22

Postprzez Wind » 11 Gru 2011, 15:19

Choć jestem niewierzący, to wychowałem się w katolickiej rodzinie i obchodzenie świąt mam we krwi.

Traktuje święta jako rzecz obyczaju, tradycji, klimatycznego elementu kultury, okazji do spotkania się z rodziną, nie jako przedmiot profanacji symboli, jak to ujął ktoś powyżej.

Nie widzę w obchodzeniu przez siebie świąt nic złego i może nie tyle co dziwie się ludziom, którzy krzywo na to patrzą, co uważam wszelakie oskarżenia w tej materii pod moim adresem za rzecz w bardzo niechrześcijańskim duchu.
"Naturalność to bardzo trudna do utrzymania poza."

Awatar użytkownika
Wind

Postprzez Darcia K » 11 Gru 2011, 17:21

vetus napisał:Dlaczego ateiści lubią święta? Bo lubią się opier*alać nie biorąc wolnego w pracy, ubierając choinkę nie mając pojęcia co ona oznacza i profanując symbole, które dla innych są bardzo ważne.

Kpisz, tak? Rozumiem i wiem, że mogą istnieć tacy ateiści, ale naprawdę, dla większości ludzi święta są po prostu doskonałą okazją do spędzenia czasu z rodziną, na to w ciągu roku, kiedy ludzie pracują/uczą się nie ma dużo czasu, i co, takie to złe, że ktoś chce po prostu się spotkać? Że traktuje święta jak tradycję? Daj spokój.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Postprzez Pizzaro » 11 Gru 2011, 17:34

hidalgo, powiedz to w żywe oczy jakiemuś ateiście i zobaczymy, jak Cię spławi :) To jest indywidualna sprawa każdego. Ludzie chcą poczuć się wyjątkowo podczas kolacji z rodziną, przy świecach, choince i kolędach. Po prostu.
A pisanie, że praca ich zmniejszy dług publiczny jest co najmniej żałosne.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Postprzez hidalgo » 11 Gru 2011, 19:17

Pizzaro napisał: Ludzie chcą poczuć się wyjątkowo podczas kolacji z rodziną, przy świecach, choince i kolędach.

Właśnie ludzie chcą sie poczuć wyjątkowo,kolacje z rodziną można zrobić zawsze,a to ze pada śnieg i jest choinka to chyba jeszcze bardziej ludzi nakręca.Ludzie spinają sie na świeta,są mili życzliwi itd.Ale dlaczego nie potrafią być tacy cały czas?Po co sie to nazywa Boże Narodzenie skoro ludzie go nie obchodzą? Równie dobrze mogłoby sie to nazywać dzień dobroci czy coś w tym stylu.
Pizzaro to nie jest ani mój pomysł ani moje zdanie na ten temat.Wg mnie to jest indywidualna sprawa każdego co on tam obchodzi.

Awatar użytkownika
hidalgo

Postprzez mystery » 11 Gru 2011, 21:29

hidalgo napisał:Ludzie spinają sie na świeta,są mili życzliwi itd.Ale dlaczego nie potrafią być tacy cały czas?

Niektórzy potrafią. Inni nawet w święta nie potrafią rozluźnić skrzywionych ze złości ust.

Przede wszystkim- co to jest święto?
Nie, nie katolickie, nie muzułmańskie, nie pogańskie, nie w kościele latającego potwora spaghetti.
Ludzkie.
Święto to przeciwność codzienności. Historia ludzkości pokazuje, że najwyraźniej potrzebujemy jakiejś odskoczni od tej codzienności. I może to być Boże Narodzenie, święto przejścia w afrykańskiej wiosce, święto niepodległości czy zwykła rocznica ślubu. Ludzkość lubi świętować, lubi symbole, lubi odliczanie do jakiegoś dnia. Wyjątkowość święta przeciwstawiana jest od wieków prozie codzienności. I z tą wyjątkowością związane są (logicznie) wyjątkowe zachowania i wyjątkowe rytuały. Nie przychodzi mi na myśl żadne święto, które oficjalnie nawołuje do tego by zachowywać się gorzej niż zwykle. Być mniej miłym niż zazwyczaj, mniej zwracać uwagę na innych dookoła, mniej starać się o choćby dekorację siebie/innych/przestrzeni. Co tam gorzej- nie ma żadnego święta które zakładałoby że należy zachowywać się tak jak zwykle!
Wpisane w definicję święta jest to żeby się wysilić, wyjść na jakiś wyższy poziom, udekorować swoją codzienność światełkami, kwiatkami, wysprzątać chałupę, wymienić się darami, wystrzelić na wiwat, pomalować policzki farbą, lub względnie założyć krawat. I katolickie święto nie jest tu wyjątkiem.
wanderlust queen

svaku svoju grešku znam

Awatar użytkownika
mystery
Przyjaciel

• Miejscowość:Absurdystan
  • Pochwały:35

Postprzez Ser. » 11 Gru 2011, 21:37

Czyż święta nie powinny być przeżyciem wyłącznie duchowym? Cała reszta to tylko otoczka tego wszystkiego, "ładne opakowanie". Nie jestem osobą wierzącą. Reszta mojej rodziny jest. Szanuję ich wiarę i tradycje. Dla mnie święta to po prostu okazja do pobycia razem, rozmowy, wspominania.
Te wszystkie obrzędy, w stylu dwanaście potraw, sianko pod stołem, ubieranie choinki - traktuję to wszystko jako pewnego rodzaju zabawę (nie chcę tutaj absolutnie nikogo obrazić!). Nie przeżywam tego czasu duchowo. Nie modlę się, nie idę wtedy do kościoła.
Co do pracy, zgodzę się tutaj z mystery. Każdy potrzebuje odpoczynku, żeby zregenerować swoje siły. Czepiacie się tylko ateistów. Dlaczego nie oburzacie się tego, że wyznawcy innej wiary mają w tym czasie także wolne i nie pracują? Dyskryminacja.
"Wystarczy gest, słowo, by zranić tak boleśnie, zniszczyć szansę, cienką nić porozumienia."

Awatar użytkownika
Ser.

• Pochwały:2

Postprzez NYC » 11 Gru 2011, 23:19

Myślę, że każdy bez względu czy wierzy czy nie obchodzi Boże Narodzenie, bo te świeta sa okazją do odpoczynku, wtedy ma się wolne od pracy, spędzamy czas z rodziną. Każdy niezależnie od tego czy jest katolikiem czy nie chce wtedy spędzić ten czas z rodziną i pewnie większość Polaków obchodzi je dlatego, że lubią tą tradycje. Ci co niewierza zapewne byli kiedyś wierzący i kontynują te tradycję, bo polubili ja, jest wyjątkowa. No i każdy z nas lubi otrzymywać chyba prezenty.

NYC

• Pochwały:8

Postprzez vetus » 12 Gru 2011, 01:10

mystery napisał:Niektórzy potrafią. Inni nawet w święta nie potrafią rozluźnić skrzywionych ze złości ust.

Przede wszystkim- co to jest święto?
Nie, nie katolickie, nie muzułmańskie, nie pogańskie, nie w kościele latającego potwora spaghetti.
Ludzkie.

A jakie jak nie katolickie?! Otwierając kalendarz na grudniu ujrzysz napis "Święta" czy "Boże Narodzenie"? Powtórzę. BOŻE Narodzenie.
mystery napisał:Wpisane w definicję święta jest to żeby się wysilić, wyjść na jakiś wyższy poziom, udekorować swoją codzienność światełkami, kwiatkami, wysprzątać chałupę, wymienić się darami, wystrzelić na wiwat, pomalować policzki farbą, lub względnie założyć krawat. I katolickie święto nie jest tu wyjątkiem.

To dlaczego ateiści nie odchodzą Ramadanu czy Szawuot? Bo mają w du*ie jaka to okazja, ważne że jest kolorowo. Ważne że jest ŚWIĘTY Mikołaj i siano pod obrusem, a co to wszystko znaczy to już mało ważne. Byle poopier*alać się 3 dni :)
Ser. napisał:Czepiacie się tylko ateistów. Dlaczego nie oburzacie się tego, że wyznawcy innej wiary mają w tym czasie także wolne i nie pracują? Dyskryminacja.

Dyskryminacja? Ahahaha. Wyznawcy innych religii nie wykonują wtedy czynności kultywowanych przez katolików, w przeciwieństwie do ateistów. Albo raczej tych, którym nie chce się chodzić do kościoła.
Ludzie mnie denerwują.

Awatar użytkownika
vetus

• Pochwały:25

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Darcia K oraz 0 gości

Do góry