Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233416 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Boże Narodzenie-świeto katolickie?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Nieprzeczytany postprzez hidalgo » 11 Gru 2011, 13:16

Ostatnio na zajęciach z MPU przedmiotu jakżeż bardzo ciekawego na którym zazwyczaj śpię pani profesor poruszyła temat Świąt Bożego Narodzenia.Rozpoczęła się dyskusja o komercyjności swiąt,o tym że świąteczny konwój coca-coli jeździ już w listopadzie itd.W końcu ktoś stwierdził że Boże Narodzenie to świeto typowo katolickie a skoro tak to dlaczego wszyscy je obchodzą?Co 24 grudnia obchodzą np. ateiści?Skoro nie wierzą w Boga jego Narodziny to dlaczego obchodzą Boże Narodzenie?Po co im wigilia 12 potraw itd skoro w to nie wierzą?Skoro już Polska uważa się za naród katolicki to dlaczego ludzie są przeciw ustanowieniu święta Trzech Króli a to przecież jest ze sobą mocno powiązane.Od_razu się pojawił temat długu publicznego i tych wszystkich podobnych pierdoł.No i ktoś stwierdził że skoro ateiści i wszyscy inni co nie wierzą w Narodziny Jezusa Chrystusa mogliby chodzić do pracy w czasie świąt co by zmniejszyło dług publiczny itp.Co myślicie o tym? Jakie macie zdanie na ten temat?
— Czy ty czujesz się samotnie?
— Nie wiem.Chciałbym wierzyć,że nie jestem ale nigdy niemiałem na to żadnego dowodu,dlatego nie rozwodzę się już nad tym ponieważ mógłbym spędzić całe życie,wyliczając wszystkie „za” i „przeciw”, ale ostatecznie i tak nie miałbym żadnego dowodu.Dlatego nie myślę o tym.

Awatar użytkownika
hidalgo

• Pochwały:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Hard Candy » 13 Gru 2011, 17:49

Emancypantka, a tą mądrość, że Boże Narodzenie wcale nie jest dla takie ważne dla katolików to skąd wytrzasnęłaś? Bo to dla mnie jakaś nowość na temat mojej wiary.
Jak mnie zapalisz wtedy zapłonę.

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:16

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 13 Gru 2011, 17:49

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 13 Gru 2011, 19:28

Hard Candy,
Emancypantka napisał:Przypominam też, że dla katolików Boże Narodzenie nie jest tak ważnym świętem,

Emancypatka nie napisała, że nie jest to święto ważne w ogóle, tylko zaznaczyła, że jest, ale nie aż tak, bo przecież jest Wielkanoc. Czepiać się nie ma już czego? :)
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Nieprzeczytany postprzez Hard Candy » 13 Gru 2011, 19:53

Darcia K,
Hard Candy napisał: Boże Narodzenie wcale nie jest dla takie ważne dla katolików

wcale nie powiedziałam, że ona napisała, że jest nie ważne dla katolików.
Darcia K napisał:Czepiać się nie ma już czego? :)
Jak mnie zapalisz wtedy zapłonę.

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:16

Nieprzeczytany postprzez Catwoman » 30 Sty 2012, 23:32

Nie wiem, w jaki sposób osoby piszące w tym temacie wyobrażają sobie nieobchodzenie świąt BN przez osobę niewierzącą - apostatę czy też nie. Powinien zamknąć się na cztery spusty w pokoju bez bodźców, ażeby nie natrafić na coś, co można uznać za katolickie świętowania, "a kysz".

W naszej epoce Boże Narodzenie jest rzeczywiście świętem przede wszystkim rodzinnym, gdzie się spotyka z dawno niewidzianymi krewnymi, kiedy się gotuje obiad inny niż zwykle, ubiera się też ładniej, telewizję się wspólnie ogląda. Chyba nie znam rodziny, która celebruje BN inaczej. A przepraszam, niektórzy chodzą na pasterkę. To tyle z religijnego przeżywania.
To err is human; to purr, feline.

Awatar użytkownika
Catwoman

• Pochwały:13

Nieprzeczytany postprzez JackBlue » 31 Sty 2012, 00:16

Katolicy również obchodzą wiele tradycji, które nie mają nic wspólnego z ich wyznaniem, np zabawa sylwestrowa czy topienie Marzanny 21-ego marca. Jest wiele zwyczajów katolickich które zakorzeniły się w całym społeczeństwie (i dla wierzących, niewierzących i innowierców). Katolicka dwunasto-daniowa wieczerza wigilijna może być zwykłą kolacją dla nie katolików. Dla jednych i dla drugich wigilia jest okazją do spędzenia czasu z rodziną, przyjaciółmi. Tylko, że Chrześcijanie celebrują to w bliskości z Bogiem. A co do pracy dla "nieświętujących" wydaję mi się, że nie samą pracą człowiek żyje. Poza tym, nie można nałożyć pracownikowi obowiązku deklarowania się co do wyznania.
Kto żyje bez szaleństwa mniej jest rozsądny niż mniema

Ludzie, którzy nigdy się nie śmieją, nie są poważnymi ludźmi.

Awatar użytkownika
JackBlue

• Miejscowość:KRK
  • Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 31 Sty 2012, 00:16

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Mentiroso » 31 Sty 2012, 20:11

Święta Bożego Narodzenia w Polsce, to nie mała tradycja. Powoli właśnie staje się to nie miarą święta katolickiego a tradycją. Naprawdę nie wyobrażam sobie by ktoś kto powątpiewa w Boga, a znajdzie się takich paru w rodzinie, nie obchodzili świąt BN. Co do komercyjności. Wiadomo, że producenci widzą w tym okazje i chcą zarobić trochę kaski, dla tego np. takie reklamy coca-coli.
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana." - Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Mentiroso

• Miejscowość:Radom

Nieprzeczytany postprzez Wulf » 31 Sty 2012, 21:44

JackBlue napisał:Katolicy również obchodzą wiele tradycji, które nie mają nic wspólnego z ich wyznaniem, np zabawa sylwestrowa

W gwoli ścisłości w przypadku sylwestra troche się mylisz. Nie wiem czy słyszałeś kiedyś o "święcie obrzezania pańskiego" ;] Jako, że rzekomy Jezus miał być Żydem, a u nich jest obrzezanie nastepuje 8 dnia po narodzinach, więc jeśli rzekomo narodzil się 24 grudnia to 1 stycznia obchodzimy włączenie Jezusa do wspólnoty Żydowskiej.
Druga kwestia to sama nazwa "sylwester", wzieła się od papieża Sylwestra II, a historyjka jest mniej więcej taka, że w 999 roku spodziewano się przyjścia konca świata, a kiedy 1 stycznia 1000 roku okazało się, że ten nadal jest w Rzymie zaczeło się świętowanie ;]

JackBlue napisał:Jest wiele zwyczajów katolickich które zakorzeniły się w całym społeczeństwie (i dla wierzących, niewierzących i innowierców). Katolicka dwunasto-daniy owa wieczerza wigilijna może być zwykłą kolacją dla nie katolików.

Po prawdzie to nie jest stricte katolicka tradycja. 12 daniowa kolacja to raczej polska tradycja, zresztą dość nowa, bo kiedyś były to 7 i 9 daniowe kolacje w zależności od przynależności stanowej.
Zresztą w wielu krajach europejskich wigilia obchodzona jest zupełnie inaczej (nawet bez kolacyjnie ;p), nie mówiąc już o niektorych pozaeuropejskich krajach w których katolickie boże narodzenie jest obchodzone np. w lecie... ;]
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez Azbestowa » 16 Lut 2012, 12:09

Mnie to tak po prawdzie nie interesuje, dla mnie boże narodzenie to dzień wolny od pracy, kiedy można posiedzieć z bliskimi i najeść się różnych smakowitości :P
Żeby płynął czas nie obok, ale w nas!.

Awatar użytkownika
Azbestowa

• Miejscowość:Gliwice

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Darcia K oraz 0 gości

Do góry