no i dobrze
Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233416 postów.
O przepraszam! A zabicie Bin Ladena dla bezpieczeństwa świata to co innego jak nie utylitaryzm?

mgirl

dziewczyna39 napisał:moim zdaniem nie. to jest tylko i wylacznie trzymanie sie zasad. gdyby bin laden sprawil, ze ludzie by gineli, ale nie zlamalby prawa (hipotetycznie) to usunelibysmy go?;)
i nie probuj mi wmowic tu jakiegos relatywizmu etycznego, bo kiedy ja mowie o wartosciach, prawach czlowieka itp to nie chodzi mi o obiektywna moralnosc tylko o fundamenty naszej kultury. etyka jest tu w jakis sposob podstawa, ale to nie zmienia faktu, ze to jest system calkowicie znormalizowany. swiat opiera sie na zasadach "nie zabijaj niewinnych ludzi" i tyle. to nie jest zdeterminowane ani racja ani pragmatyka. to niemal automatyczna reakcja na zlamanie prawa.

Nie. Chciałoby to uczynić mnóstwo ludzi, ale nie mieli by możliwości jako, że się ukrywa.
Kara zostaje wykonana, a to czy jest ona uwarunkowana chęcią zemsty czy chęcią dopełnienia sprawiedliwości to już nieważne, skoro sytuacja pozostaje bez zmian.

mgirl

dziewczyna39 napisał:hipotetycznie, gdybysmy mieli taka mozliwosc. zrobilibysmy to?
Bzdura. To jest wazne chocby dlatego, ze w nastepnej sprawie odzywaja sie ludzie mylacy kare z zemsta, racjonalne rozwiazanie z populistycznym posunieciem. mysla, ze moga krytykowac obiektywnych sedziow grajac na uczuciach. To jest wazne zeby ludzie byli swiadomi dlaczego sie pewne rzeczy robi.
Po prostu w tym przypadku te dwie rzeczy w dużym stopniu nakładają się na siebie. Państwa tłumaczą to sprawiedliwością, ludzi świętują bo tak upragniona zemsta się dopełniła. Proste.
Miałem na myśli, że człowieka który morduje innych ludzi i nie zamierza poprzestać należy zlikwidować ze względów czysto utylitarnych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości