Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233416 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Bin Laden - nie żyje

Nowinki ze świata i wszystko o polityce, zarówno tej polskiej, jak i zagranicznej. =)

Bin Laden - nie żyje

Nieprzeczytany postprzez Krakowiak. » 03 Maj 2011, 16:27

Krakowiak.

• Miejscowość:Piekary Sląskie

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Bin Laden - nie żyje

Nieprzeczytany postprzez dziewczyna39 » 08 Maj 2011, 21:43

O przepraszam! A zabicie Bin Ladena dla bezpieczeństwa świata to co innego jak nie utylitaryzm?

moim zdaniem nie. to jest tylko i wylacznie trzymanie sie zasad. gdyby bin laden sprawil, ze ludzie by gineli, ale nie zlamalby prawa (hipotetycznie) to usunelibysmy go?;)
i nie probuj mi wmowic tu jakiegos relatywizmu etycznego, bo kiedy ja mowie o wartosciach, prawach czlowieka itp to nie chodzi mi o obiektywna moralnosc tylko o fundamenty naszej kultury. etyka jest tu w jakis sposob podstawa, ale to nie zmienia faktu, ze to jest system calkowicie znormalizowany. swiat opiera sie na zasadach "nie zabijaj niewinnych ludzi" i tyle. to nie jest zdeterminowane ani racja ani pragmatyka. to niemal automatyczna reakcja na zlamanie prawa.
I'm waiting for the rain
to wash who I am

Awatar użytkownika
dziewczyna39
Kumpel

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:6

Bin Laden - nie żyje

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 08 Maj 2011, 21:43

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Re: Bin Laden - nie żyje

Nieprzeczytany postprzez Światłocień » 08 Maj 2011, 22:24

dziewczyna39 napisał:moim zdaniem nie. to jest tylko i wylacznie trzymanie sie zasad. gdyby bin laden sprawil, ze ludzie by gineli, ale nie zlamalby prawa (hipotetycznie) to usunelibysmy go?;)

Nie. Chciałoby to uczynić mnóstwo ludzi, ale nie mieli by możliwości jako, że się ukrywa.
i nie probuj mi wmowic tu jakiegos relatywizmu etycznego, bo kiedy ja mowie o wartosciach, prawach czlowieka itp to nie chodzi mi o obiektywna moralnosc tylko o fundamenty naszej kultury. etyka jest tu w jakis sposob podstawa, ale to nie zmienia faktu, ze to jest system calkowicie znormalizowany. swiat opiera sie na zasadach "nie zabijaj niewinnych ludzi" i tyle. to nie jest zdeterminowane ani racja ani pragmatyka. to niemal automatyczna reakcja na zlamanie prawa.

Nie do końca zrozumiałem tę część przyznam szczerze ^^' W każdym razie świat sprowadza się do zasady "nie zabijaj niewinnych ludzi", racja. Prawo w niemal wszystkich krajach ustanowione jest tak by jak najbardziej pokrywało się z odczuciami ludzi. Karze się za wszystko co szkodzi drugiemu człowiekowi i może wywołać negatywne emocje u empatycznych obserwatorów: gwałty, morderstwa, kradzieże... przez to ludzie nie buntują się przeciwko niemu - rozum i serce działają zgodnie, w tym samym kierunku. Kara zostaje wykonana, a to czy jest ona uwarunkowana chęcią zemsty czy chęcią dopełnienia sprawiedliwości to już nieważne, skoro sytuacja pozostaje bez zmian. To tak jakby narysować wektory A i B o tych samych współrzędnych i zapytać który z nich widać na rysunku. :P
-Stary, mówię ci..Jej usta jak czerwone wino, którym mam ochotę upić się do nieprzytomności. Jej włosy-cudny jedwab o zapachu, który według producenta szamponu powinien pewnie być truskawkowy.Cudo.
-Skończyłeś?To teraz strzel jeszcze drina i podbijaj.

Awatar użytkownika
Światłocień
Kumpel

• Miejscowość:Łódź

Bin Laden - nie żyje

Nieprzeczytany postprzez dziewczyna39 » 08 Maj 2011, 23:27

Nie. Chciałoby to uczynić mnóstwo ludzi, ale nie mieli by możliwości jako, że się ukrywa.

hipotetycznie, gdybysmy mieli taka mozliwosc. zrobilibysmy to?

Kara zostaje wykonana, a to czy jest ona uwarunkowana chęcią zemsty czy chęcią dopełnienia sprawiedliwości to już nieważne, skoro sytuacja pozostaje bez zmian.

Bzdura. To jest wazne chocby dlatego, ze w nastepnej sprawie odzywaja sie ludzie mylacy kare z zemsta, racjonalne rozwiazanie z populistycznym posunieciem. mysla, ze moga krytykowac obiektywnych sedziow grajac na uczuciach. To jest wazne zeby ludzie byli swiadomi dlaczego sie pewne rzeczy robi.
I'm waiting for the rain
to wash who I am

Awatar użytkownika
dziewczyna39
Kumpel

Nieprzeczytany postprzez lukasz17 » 09 Maj 2011, 15:10

Świat nie jest doskonały a żywot Ben Ladena musiał się jakoś zakończyć, widocznie taka opcja była najbardziej optymalna dola Ameryki i sojuszników. A czy tam był na 100% tego się nigdy nie dowiemy.
Mi się wydaje ze ta wojna nigdy się nie skończy będzie jeszcze trwała długie 10- lecia.

Awatar użytkownika
lukasz17

Bin Laden - nie żyje

Nieprzeczytany postprzez puchaty » 09 Maj 2011, 16:57

wojna potrwa jeszcze ze 30 lat bo wtedy ropa sie skonczy ^^

Awatar użytkownika
puchaty
Administrator

• Miejscowość:0lsztyn
  • Pochwały:18

Bin Laden - nie żyje

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 09 Maj 2011, 16:57

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Światłocień » 09 Maj 2011, 20:59

dziewczyna39 napisał:hipotetycznie, gdybysmy mieli taka mozliwosc. zrobilibysmy to?

Żadne z państw typu Niemcy, USA czy UK nie zrobiłoby tego, bo jak wspomniałaś, nie ma za co. Natomiast jakaś dziany bliski ofiary zamachu z 11.09 mogłaby postarać się o płatnego mordercę. Czysto teoretycznie oczywiście :]

Bzdura. To jest wazne chocby dlatego, ze w nastepnej sprawie odzywaja sie ludzie mylacy kare z zemsta, racjonalne rozwiazanie z populistycznym posunieciem. mysla, ze moga krytykowac obiektywnych sedziow grajac na uczuciach. To jest wazne zeby ludzie byli swiadomi dlaczego sie pewne rzeczy robi.

Ja tego nie mylę, co chyba widać. :P Po prostu w tym przypadku te dwie rzeczy w dużym stopniu nakładają się na siebie. Państwa tłumaczą to sprawiedliwością, ludzi świętują bo tak upragniona zemsta się dopełniła. Proste.
-Stary, mówię ci..Jej usta jak czerwone wino, którym mam ochotę upić się do nieprzytomności. Jej włosy-cudny jedwab o zapachu, który według producenta szamponu powinien pewnie być truskawkowy.Cudo.
-Skończyłeś?To teraz strzel jeszcze drina i podbijaj.

Awatar użytkownika
Światłocień
Kumpel

• Miejscowość:Łódź

Bin Laden - nie żyje

Nieprzeczytany postprzez dziewczyna39 » 09 Maj 2011, 21:22

teraz mowisz o zwyklych ludziach, natomiast wtedy

Miałem na myśli, że człowieka który morduje innych ludzi i nie zamierza poprzestać należy zlikwidować ze względów czysto utylitarnych.

mowiles jeszcze o panstwie, prawda?;]
I'm waiting for the rain
to wash who I am

Awatar użytkownika
dziewczyna39
Kumpel

Bin Laden - nie żyje

Nieprzeczytany postprzez Blud » 09 Maj 2011, 22:00

Zastanawiam się czy kiedyś wyjaśni się jak to naprawdę było. Wiadomo, że USA lubią manipulować prawdą. Nie mówię, że to wszystko to jakiś spisek, ale dziwnie to wygląda.
www.wyborcza.biz - BIZNES, LUDZIE, PIENIĄDZE

Blud

• Pochwały:1

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry