Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210041 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Bierzmowanie

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Bierzmowanie

Nieprzeczytany postprzez mary1509 » 28 Sie 2010, 17:39

Mam pytanie dotyczące jednego z sakramentów. Dokładnie bierzmowania. Po co do niego idziecie?. Czy macie jakąś wewnętrzną potrzebę, czy tak jak większość moich znajomych "bo im mamusia kaze"?.

mary1509

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez a`Guś » 28 Sie 2010, 18:02

Sakrament bierzmowania uzdalnia chrześcijanina do przyjęcia pełnej odpowiedzialności za własne życie. Ten kto przyjął sakrament bierzmowania przyjmuje na siebie pełnie praw i obowiązków chrześcijańskich. Amen ^ ;p

Awatar użytkownika
a`Guś

• Miejscowość:Nowy Sącz

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 28 Sie 2010, 18:02

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Re: Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez chev » 28 Sie 2010, 18:05

Bez bierzmowania nie dostaniesz ślubu kościelnego, proste.
Wolałem postać te 2h w garniturze w kościele i mieć z głowy, potem głupio wyznać dziewczynie że nie masz bierzmowania.

Awatar użytkownika
chev

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez foxey_lady » 28 Sie 2010, 18:35

Bez bierzmowania nie dostaniesz ślubu kościelnego, proste.
Wolałem postać te 2h w garniturze w kościele i mieć z głowy, potem głupio wyznać dziewczynie że nie masz bierzmowania.

Fantastyczne podejście, nie ma co ;D

Kiedy przystępowałam do bierzmowania, w pełni nie rozumiałam tego sakramentu. Ale a`Guś dobrze napisała i chyba o to właśnie w tym chodzi.
Rose is a rose is a rose is a rose

Awatar użytkownika
foxey_lady

• Pochwały:20

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez calor25 » 28 Sie 2010, 21:18

Mi kazała nie tylko mamita, ale też ksiądz, który wtyka nos w nieswoje sprawy:). Poza tym poszłam, bo wszyscy szli i to była całkiem fajna zabawa te spotkania na czuwaniach, majówkach, drogach krzyżowych itp. I najważniejsze!: bez bierzmowania nie ma ślubu kościelnego.
PS.: Przepraszam, jeśli przez mój sarkazm uraziłam kogoś, kto widzi w tym sakramencie coś więcej. pozdro

Awatar użytkownika
calor25

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez Koniu » 28 Sie 2010, 22:00

Tak.. Wiem po co jest bierzmowanie. Ale teraz się zastanawiam po co do niego przystępuje. Mamy tzw. dzienniczki i muszę chodzić co tydzień w niedzielę do kościółka po pieczątke... Jak i również 10 mszy różancowych, adwentowych, i nabożeństw majowych. Masakra. I co miesiąc do spowiedzi. Powoli mnie szlag trafia. Nie lubię być do czegoś zmuszany. Pozdrawiam
RHCP <3

Awatar użytkownika
Koniu

• Miejscowość:Byczyna/Kluczbork
  • Pochwały:8

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 28 Sie 2010, 22:00

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez Ev0 » 28 Sie 2010, 22:10

Koniu mam tak samo i to przez 3 lata, przez pierwszy rok chodzilem ale nie zbyt sie przykladalem, na koncu nie oddalem nawet dzienniczka i mnie przepuscil, nawet nie sprawdzil. Teraz 2 rok kompletnie olalem, 3 tez zamierzam olac i nie przystapic do bierzmowania. Nie czuje takiej potrzeby. Nie wiem jaki jest sens robienia dzienniczkow, skoro nikt ich nie sprawdza, a niektorzy chodza tylko po to by dostac podpis albo pieczatke :/

Ev0

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez lovestory » 28 Sie 2010, 22:24

Bierzmowanie, to akt dojrzalosci chrzescijanskiej, w momencie tego sakramentu spływa na moc moc Ducha Świętego;) wiem, to trudne do pojecia.

bez berzmowanie, nie mozna byc tez chrzestnym, swiadkiem na slubie;))

Pewnie, kazdy z nas przystepujac do tego sakramentu, nie był swiadom, tgo, ale po zagłebieniu sie w wierze, da sie to wszystko zrozumiec, po co, na co i dlaczego.

ale niezla zabawa jest przy wybieraniu imienia;p

lovestory

• Miejscowość:Rawicz

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez alexia » 29 Sie 2010, 08:12

calor25 napisał:Mi kazała nie tylko mamita, ale też ksiądz, który wtyka nos w nieswoje sprawy:).

O,O,O!

Poza tym, mamita mówi, że po bierzmowaniu ma się ''proste papiery''. Czyli na moje tłumacząc, możesz być bez oporów świadkiem na ślubie, chrzestnym na chrzcie i te pe.
Osobiście mam gdzieś to, czy mam 'proste papiery''.
Ale u bierzmowania byłam...
“You only live for tomorrow. The ones that live for tomorrow get fucked by the ones living for today. I only live for today.” — Won Bin “The Man from Nowhere”
Heart as big as the city. Heart as big as Liverpool.

Awatar użytkownika
alexia

• Miejscowość:United States Bitch
  • Pochwały:47

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez Nike » 29 Sie 2010, 09:42

Do bierzmowania idę w sumie dlatego, że rodzina żyć by mi nie dała, gdybym do niego nie dostąpiła. Nie przywiązuję zbytniej wagi do tego, że po bierzmowaniu będę czuła się bardziej "uduchowiona". Wolę trochę posiedzieć w tym kościele, niż potem mieć przez to problemy. Poza tym mam być matką chrzestną i bierzmowanie jest mi potrzebne, w sumie czekają tylko na mnie. :P
idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
wśród odwróconych plecami i obalonych w proch

ocalałeś nie po to aby żyć
masz mało czasu trzeba dać świadectwo

bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy

Awatar użytkownika
Nike

• Pochwały:9

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez byku0224 » 29 Sie 2010, 09:58

Gdybym się nie sprzeciwił bo sam osobiście nie chcaiłem brać bierzmowania to było było dlatego że "Mama każe"...
Wolę żeby ta chęć przystąpienia do tego była ze mnie niż dlatego że mam tam iść bo ktoś tak chce a przy okazji złamać moje przekonania...

byku0224

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez Bloody » 29 Sie 2010, 10:06

Ja słyszałam, że jesteś to egzamin dojrzałości. Na to wyhodzi, że ja dojrzała nie jestem bo nie zrobiłam bierzmowania. Najzwyczajniej w świecie mi się nie chcialo. Ksiadz kilka razy pozwolil sobie kilka razy zazartowac ze mnie i powiedzieć, że dojrzała nie jestem.
Jednak większość osób nie robi tego bo chce, tylko bo musi. A tak chyba nie powinno być ;)
Miłość, która jest gotowa nawet oddać życie, nie zginie.

— Jan Paweł II (Karol Wojtyła)

Grzywa <3

Awatar użytkownika
Bloody
Kumpel

• Miejscowość:Tychy
  • Pochwały:33

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez Ylxia » 29 Sie 2010, 12:18

Jeżeli chodzi o bierzmowanie, to w moim przypadku była to przede wszystkim wewnętrzna potrzeba. Kiedyś lubiłam chodzić do kościoła, byłam bardzo praktykująca, itepe, itede. Sam sakrament bierzmowania traktowałam, jak ujęła to Bloody, jako swego rodzaju egzamin dojrzałości. Z chwilą jego przyjęcia, w moim mniemaniu, miałam stać się dojrzałym katolikiem. Jednak zamiast tego dostałam totalnego oświecenia i odwróciłam się całkowicie od kościoła.
If I had a Image I could love you

Awatar użytkownika
Ylxia
Moderator

• Pochwały:44

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez Bloody » 29 Sie 2010, 12:21

Tez słyszałam o takim czyms, że podczas bierzmowania (nie wiem jak to wygląda) ale jest coś takiego, że do końca życia zostajesz katolikiem. Masz taką blokadę w sobie. Nie wiem ile w tym prawdy ale podobno po bierzmowaniu zawsze wróci się do swojej wiary.
Miłość, która jest gotowa nawet oddać życie, nie zginie.

— Jan Paweł II (Karol Wojtyła)

Grzywa <3

Awatar użytkownika
Bloody
Kumpel

• Miejscowość:Tychy
  • Pochwały:33

Bierzmowanie. ;)

Nieprzeczytany postprzez Ylxia » 29 Sie 2010, 12:28

Tez słyszałam o takim czyms, że podczas bierzmowania (nie wiem jak to wygląda) ale jest coś takiego, że do końca życia zostajesz katolikiem.

Ja natomiast spotkałam się z dziesiątkami przykładów, kiedy po bierzmowaniu młodym ludziom mija ochota na czynny udział w życiu katolickim. Tak właśnie było ze mną.
If I had a Image I could love you

Awatar użytkownika
Ylxia
Moderator

• Pochwały:44

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

Do góry