Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233416 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Bierzmowanie

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Bierzmowanie

Nieprzeczytany postprzez mary1509 » 28 Sie 2010, 18:39

Mam pytanie dotyczące jednego z sakramentów. Dokładnie bierzmowania. Po co do niego idziecie?. Czy macie jakąś wewnętrzną potrzebę, czy tak jak większość moich znajomych "bo im mamusia kaze"?.

mary1509

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Bierzmowanie

Nieprzeczytany postprzez alex007 » 06 Sty 2011, 20:48

Ja przystępuję w tym roku i podobnie jak większość znajomych, robię to, żebym mogła być chrzestnym/świadkiem. Jeśli kiedyś będę chciała wziąć ślub, niektórzy księża wymagają bierzmowania.

Awatar użytkownika
alex007

Bierzmowanie

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 06 Sty 2011, 20:48

Awatar użytkownika
mgirl

Re: Bierzmowanie

Nieprzeczytany postprzez Painkiller » 08 Sty 2011, 13:12

alex007 napisał:Ja przystępuję w tym roku i podobnie jak większość znajomych, robię to, żebym mogła być chrzestnym/świadkiem. Jeśli kiedyś będę chciała wziąć ślub, niektórzy księża wymagają bierzmowania.

Zerknij to co napisałem na poprzedniej stronie. Księża mogą sobie wymagać tego, ale nawet jak nie masz bierzmowania to MUSZĄ dać Ci ślub, bo ważniejsze jest prawo Kościoła, niż wymysły księdza.

Awatar użytkownika
Painkiller

• Miejscowość:Podkarpacie
  • Pochwały:2

Bierzmowanie

Nieprzeczytany postprzez MissTake » 10 Sty 2011, 01:04

Z tego co pamiętam z gimnazjum, większość szło "bo mama", "bo kasa" było niewiele osób, które na prawdę chciały. Ja na szczęście nie miałam żadnego przymusu z cyklu "mamusia mi każę to pójdę", bo moi rodzice nigdy specjalnie nie wierzyli - do kościoła chodzili jedynie w Boże Narodzenie i Wielkanoc by odprawić tradycyjne, polskie obrządki świąteczne. Więc do bierzmowania nie poszłam, wypisałam się też z religii. Czy żałuję decyzji? Absolutnie nie. Nie mam zamiaru należeć do "wspólnoty Kościelnej".
Czy wierzę w Boga? Nie wiem, może i wierzę, coś nad nami być musi, ale na pewno kościół nie jest dobrym "łącznikiem" z Bogiem - co to, to nie: )
I don't ever want to hate U
It's not part of the plan
So keep Ur charms where I can't see it
And Ur hands where I can

Awatar użytkownika
MissTake

• Miejscowość:Rumia
  • Pochwały:12

Bierzmowanie

Nieprzeczytany postprzez anot » 11 Sty 2011, 19:46

Żeby nie mieć problemów z wzięciem ślubu w przyszłości.
Im mnie wiesz, tym lepiej śpisz.

Awatar użytkownika
anot
Moderator

• Pochwały:18

Nieprzeczytany postprzez Shiro » 11 Sty 2011, 20:35

another napisał:Żeby nie mieć problemów z wzięciem ślubu w przyszłości.

Słyszałam, że to już nie jest wymagane kiedy chce się wziąć ślub
"Zaiste, wariat na swobodzie największą klęską jest w przyrodzie"
Czesław Miłosz

http://www.youtube.com/watch?v=4sT54IEORII

Awatar użytkownika
Shiro

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 11 Sty 2011, 20:35

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Bierzmowanie

Nieprzeczytany postprzez grin » 11 Sty 2011, 22:00

jestem niewierząca już od dawna, więc bierzmowania nie mam. oczywistym jest, że ślubu kościelnego brać nie będę, ani nie będę świadkować na czyimś. tak samo matką chrzestną być nie zamierzam.
natomiast uznawanie jednego sakramentu [ślubu] i przyjmowanie innych [bierzmowania] tylko po to, żeby móc przyjąć ten pierwszy jest dla mnie trochę dziwne.
Shiro napisał:Słyszałam, że to już nie jest wymagane kiedy chce się wziąć ślub

jeśli to prawda i się rozejdzie, to spadnie ilość przyjmowanych bierzmowań. no bo po co skoro ślub i tak będzie można wziąć.
the bitch is back.

Awatar użytkownika
grin

• Pochwały:3

Nieprzeczytany postprzez Recynka » 14 Sty 2011, 15:33

another napisał:Żeby nie mieć problemów z wzięciem ślubu w przyszłości.

masz jakiś dziwny tok myślenia. Jeżeli naprawdę nie pragniesz bierzmowania, to nie masz w sobie nic z prawdziwego katolika, więc po co Ci sakrament małżeństwa, uświęcenie związku przez Boga? weź cywilny i po sprawie.

Awatar użytkownika
Recynka

Nieprzeczytany postprzez kendi » 14 Sty 2011, 15:37

Recynka napisał:masz jakiś dziwny tok myślenia. Jeżeli naprawdę nie pragniesz bierzmowania, to nie masz w sobie nic z prawdziwego katolika, więc po co Ci sakrament małżeństwa, uświęcenie związku przez Boga? weź cywilny i po sprawie.

a moze partner bedzie chciał slub kościelny? a moze sie człowiek nawróci?

racja, dla wielu bierzmowanie jest oficjalnym zakonczeniem chodzenia do kościoła, nie powiem - w tym i dla mnie.
tak naprawde ciagle sie bije z moja wiara, i nie wiem czy wierze czy nie. bierzmowanie mam, bo mam. nikt mnie za to nie zabije. tak samo jak nikt mnie nie zabije za to, że go nie mam.
ale myslac przyszlościowo - lepiej mieć. chyba że jest sie ateista i nie ma sie zamiaru wrócić do kościoła.
niektórzy jednak tak naprawde sami nie wiedza czy wierza, czy nie wierza... jesteśmy młodzi, wiele sie moze zmienic w naszym zyciu.
mówisz coś o jakichś zasadach
mówisz coś, że szkoda słów
przecież od dawna nie mamy skrupułów
przecież gówno to ciebie obchodzi

Awatar użytkownika
kendi

• Miejscowość:Katowice
  • Pochwały:28

Bierzmowanie

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 14 Sty 2011, 17:34

kendi napisał:ale myslac przyszlościowo - lepiej mieć.

Ale po co? Bierzmowanie jest sakramentem, który możesz przyjąć w każdej chwili, więc nie musisz koniecznie przystępować w trakcie edukacji, można np. przed samym ślubem przyjąć, znam masę ludzi, którzy tak zrobili.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Bierzmowanie

Nieprzeczytany postprzez Nessie » 14 Sty 2011, 20:37

Ja chciałam być bieżmowana aby móc być chrzestną...
Żałuję, że nie poczekałąm z tym sakramentem, bo uważam że źle go przyjęłam. Dzisiaj jestem bardziej wierząca niż kiedyś i czuję się coś w rodzaju niespełnienia bo wiem, że nie mogę cofnąć czasu i wybierzmować się jeszcze raz. Uważam też, że każdy powinien być gotowy na przyjęcie tego sakramentu... Szkoda, że nie pomyślałam o tym wcześniej...
Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Dobrze widzi się tylko sercem.

Awatar użytkownika
Nessie

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez kendi » 14 Sty 2011, 22:34

Darcia K napisał:Ale po co? Bierzmowanie jest sakramentem, który możesz przyjąć w każdej chwili, więc nie musisz koniecznie przystępować w trakcie edukacji, można np. przed samym ślubem przyjąć, znam masę ludzi, którzy tak zrobili.

oj mozna przyjmowac przed samym slubem, ale wtedy jest tyle do roboty przeciez... jakies tam przedmalzenskie, czy cos. nie wiem , nie znam sie na tym.
a bierzmowania tez nie załatwisz tak na hop siup. nie zrobisz tak, ze sobie pomyslisz: "kurcze, oswiadczyl mi dopiero co, slub chcemy jak najszybciej, a ja nie mam bierzmowania. co teraz, co teraz <olaboga>?" sa jakies procedury, wszystko zajmuje czas.

mozna specjalnie sie buntowac przeciw mamusi: "nie wezme teraz bierzmowania, bo nie, bo mama mi kaze, to pokaze jej, ze umiem zrobic inaczej..." bo nawet nie wiesz ile ludzi tak robi.
róbta co chceta.

ps. i nie mówiłam tu o ateistach, którzy wiedza, ze slubo kościelnego nie chca nigdy w zyciu, no way, i nikt ich do tego nie zmusi. tylko o ludziach, którzy sie wahaja.
mówisz coś o jakichś zasadach
mówisz coś, że szkoda słów
przecież od dawna nie mamy skrupułów
przecież gówno to ciebie obchodzi

Awatar użytkownika
kendi

• Miejscowość:Katowice
  • Pochwały:28

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry