Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233416 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

bezpodstawne emocje

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

bezpodstawne emocje

Postprzez wendy. » 02 Gru 2011, 16:25

Hej, zaciekawiło mnie zjawisko emocji, które nie mają racjonalnego wytłumaczenia np. w waszym życiu właściwie wszystko jest ok, nie macie na co konkretnie narzekać a jest wam strasznie smutno i w drugą stronę nic specjalnego się nie zdarzyło a was rozpiera radość, choć bardziej interesuje mnie ten pierwszy aspekt. Podkreślę, że nie chodzi mi tu o zmiany nastroju dotyczące PMS.Odczuwacie czasem/ często takie emocje? Jak myślicie czym to jest spowodowane? Zastanawiacie się nad tym? Może jest to efektem, zdarzeń zaszyły w niedalekiej przeszłości które się w nas kumulują i w pewnym momencie się ujawniają? Mogą być to zdarzenia, których nie rejestrujemy jako negatywne w danym momencie a później dają o sobie znać? A może to tylko nasz wymysł? Sami kreujemy takie emocje gdyż np. mamy skłonności do zamartwiania się/ depresji, jesteśmy pesymistami ( jeśli chodzi o pierwszy aspekt?) I właściwie może można podciągnąć to pod cechę charakteru. Zwróciliście kiedyś na to uwagę? A może nie doświadczacie takich stanów? Jak to odbieracie ew. jak sobie z tym radzicie, to tłumaczycie?
"Mama powiedziała mi, że każdy ma swojego anioła.Każdy ma i będzie go miał."

Pomyśl choć przez chwilę, podaruj uśmiech swój.
Tym których napotkałeś na jawie i wśród snów.
A może ktoś skazany na samotność ogrzeje się twym ciepłem?

Awatar użytkownika
wendy.

• Pochwały:4

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

bezpodstawne emocje

Postprzez Darcia K » 02 Gru 2011, 17:03

wendy. napisał:Odczuwacie czasem/ często takie emocje? Jak myślicie czym to jest spowodowane?

Tak, odczuwam i wiem, że jest to spowodowane wspomnieniami, które często mnie nachodzą.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

bezpodstawne emocje

Postprzez mgirl » 02 Gru 2011, 17:03

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

bezpodstawne emocje

Postprzez Leander » 02 Gru 2011, 17:18

Czesto tak mam ze rozpiera mnie energia, radość bez powodu i na odwrot nic mi sie nie chce, nie mam ochoty z nikim rozmawiac, wszystko mnie wkurza. Ale dlaczego tak sie dzieje tego nie wiem < moze byc to powod roznych rzeczy ktore na nas maja jaki kolwiek wplyw> Dlatego uwazam po prostu ze kazdy w swoim zyciu ma lepsze i gorsze dni....

Leander

bezpodstawne emocje

Postprzez Blud » 03 Gru 2011, 13:03

Kobiety mają to średnio co miesiąc;)
www.wyborcza.biz - BIZNES, LUDZIE, PIENIĄDZE

Blud

• Pochwały:1

bezpodstawne emocje

Postprzez wendy. » 03 Gru 2011, 13:57

Blud napisał:Kobiety mają to średnio co miesiąc;)

nie czytasz uważnie;) :
wendy. napisał:Podkreślę, że nie chodzi mi tu o zmiany nastroju dotyczące PMS.
"Mama powiedziała mi, że każdy ma swojego anioła.Każdy ma i będzie go miał."

Pomyśl choć przez chwilę, podaruj uśmiech swój.
Tym których napotkałeś na jawie i wśród snów.
A może ktoś skazany na samotność ogrzeje się twym ciepłem?

Awatar użytkownika
wendy.

• Pochwały:4

bezpodstawne emocje

Postprzez Frosti » 03 Gru 2011, 14:23

Może jest to efektem, zdarzeń zaszyły w niedalekiej przeszłości które się w nas kumulują i w pewnym momencie się ujawniają?

Też rozważałbym taką teorię. Psychika człowieka jest pasjonująca, i wiem, że choćbyśmy bardzo chcieli, nie rozwiążemy wielu zagadek z nią związanych. Wg mnie to jest piękne.

W momentach właśnie takich nagłych "zdołowań" staram się intensywnie myśleć o tym ile szczęścia mam będąc tu gdzie jestem, mając to co mam.

Frosti

bezpodstawne emocje

Postprzez mgirl » 03 Gru 2011, 14:23

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

bezpodstawne emocje

Postprzez szczęśliwa » 03 Gru 2011, 22:22

Wydaje mi się, że każdy ma lepsze i gorsze dni. A czym to jest spowodowane- nie mam pojecia :)

Awatar użytkownika
szczęśliwa

• Pochwały:2

bezpodstawne emocje

Postprzez vetus » 04 Gru 2011, 15:51

wendy. napisał:w waszym życiu właściwie wszystko jest ok, nie macie na co konkretnie narzekać a jest wam strasznie smutno

To się nazywa użalanie się nad sobą. Ludzie chcą być smutni bo myślą, że ktoś ich będzie pocieszał. Nie potrafią docenić tego co mają tylko liczą że wywrą jakaś presję na innych swoją smutną buzią. Podciągam to pod egoizm.

Osobiście nie miewam takich stanów, cieszę się z tego co mam, a smucę się jeśli coś naprawdę jest dla mnie przykre - nigdy bez okazji. Takie bezpodstawne rozchwianie emocjonalne to domena ludzi słabych psychicznie, a więc większości (nie wszystkich) kobiet oraz ciamajdowatych mężczyzn.
Ludzie mnie denerwują.

Awatar użytkownika
vetus

• Pochwały:25

bezpodstawne emocje

Postprzez pierchalus » 05 Gru 2011, 22:24

nie do końca zgodzę się z postem powyżej...
nie wrzucajmy ludzi odczuwających coś takiego do jednego worka. oczywiście zgadzam się z tym, że niektórzy na siłę wmawiają sobie smutek, żeby pokazać innym 'ojejciu, jaki ja jestem wrażliwy, cały świat mnie dołuje, jest źle, pociesz mnie'. Takie przypadki są fałszywe i nie mają nic wspólnego z naszymi prawdziwymi odczuciami...
Odczuwam coś takiego dosyć często. Myślę, że to zależy w dużej mierze od naszej wrażliwości, spojrzenia na świat... nie chodzi mi dokładnie o pesymizm/optymizm, ale o chęć 'rozkminy', współczucie dla innych osób i dostrzeganie różnych znaków - od Boga, dla wierzących, czy poziom hormonów - dla niewierzących.

Kumulują się w nas nie wiadomo skąd, nie wiadomo po co negatywne odczucia z których przedtem mogliśmy nie zdawać sobie sprawy. Melancholia, nagła zmiana naszego zachowania, zastanawianie się nad własną i cudzą egzystencją... według mnie takie chwile są potrzebne. Czasami trzeba przemyśleć pewne sprawy, popatrzeć na nie bardziej krytycznie, z drugiej strony. To jednocześnie nie do końca przyjemne uczucie, ale fascynujące. Lubicie momenty melancholii? Bo ja tak.

pierchalus

bezpodstawne emocje

Postprzez Kropka. » 10 Gru 2011, 20:06

Mnie wydaje się, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Jesteś naprawdę smutny = coś musiało się stać.
Myślę, że powody często mogą być (pozornie) błahe i sami nie wiemy, że to aż tak w nas uderzyło. Przykład. Dziewczyna ostro się odstroiła, a w ciągu dnia nikt nie powiedział jej żadnego komplementu. Wieczorem będzie smutna, ale nie będzie wiedziała dlaczego. (głupi i naciągany przykład, wiem wiem).

Jeśli idzie o mnie, to tak - miewam takie stany. U mnie są one spowodowane wspomnieniami lub nagłym przypływem rozkmin dotyczącym mego położenia. Właściwie zawsze smucę się z tego samego powodu (ewentualnie kilku tych samych).

Co do bezpodstawnej ekscytacji - nie wiem. Chociaż też jestem za tym, że jednak jakaś podstawa musi być.
Can't believe you were once just like anyone else
Then you grew and became like the devil himself
Pray to god I think of nice thing to say
But I dont think I can so fuck you anyway.

Awatar użytkownika
Kropka.

• Pochwały:16

bezpodstawne emocje

Postprzez marzycielka. » 11 Gru 2011, 02:57

Zazwyczaj emocje, które odczuwam są bezpośrednio zwiazne z przeżyciami danego dnia. Czasem wystarczy ładna pogoda i człowiek od razu czuje się lepiej. Jest wiele czynników wpływających na nasze samopoczucie. Wielką rolę odgrywają hormony czy podejście. Jeśli jesteś niewyspa, czeka cię trudne spotkanie i nie zdążyłaś rano wypić kawy to raczej nie będziesz emanować radością..
nie liczę kalorii, papierosów, godzin. liczę za to chwile. i liczę na siebie.

Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem,
    i tak zawsze aż do końca
    .

Awatar użytkownika
marzycielka.

bezpodstawne emocje

Postprzez martuśka. » 11 Gru 2011, 03:19

Ja odczuwam tylko PMS i to jest jedyne "niewyjaśnione zjawisko". Wszystkie emocje mają swoje źródło - po prostu tak działamy. Pytanie tylko czy źródło jest uświadomione...
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

bezpodstawne emocje

Postprzez Emancypantka » 13 Gru 2011, 12:57

JA myślę, że po prostu czasem każdy ma gorszy dzień, nie ma co dorabiać do tego teorii zwłaszcza jeśli samo przechodzi.
Mężczyźni wolą kobiety ładne niż mądre, ponieważ łatwiej im przychodzi patrzenie niż myślenie.

Awatar użytkownika
Emancypantka

• Miejscowość:Warszawa

bezpodstawne emocje

Postprzez Liszka » 19 Gru 2011, 17:38

Jestem kobietą i tym sobie tłumaczę swoje zmiany nastroju. Chociaż i tak nie pobiję koleżanki, która swój nastrój potrafi zmienic 9 razy w ciągu 5 minut (liczyliśmy jej!).
Nie wiem czemu się tak dzieje, to pewnie hormony, albo niestabilność emocjonalna, a może to się ze sobą wiąże.
U mnie też to nie jest tak, że moje emocje biorą się znikąd, po prostu są chwile, kiedy jedne potrafię bardzie ukrywać, ale są momenty, podczas których wszystko ukrywane wychodzi na światło dzienne. Czasem jest to chwilowy wybuch danej emocji, czasem trwa on dłużej.
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

On jest facetem. Ona kobietą. Facet, kobieta, to daje pożądanie. Proste.
♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:47

bezpodstawne emocje

Postprzez Wajolcia » 04 Sty 2012, 20:50

Powiem tak, że faktycznie tak miewam/miewałam? Ostatnio ciężko mi to określić.
Ale zwykle działo się tak, że wszystko było w porządku, układało się, a mimo to chodziłam rozdrażniona, zła, przybita.
Czasami wydawało mi się, że to kwestia tego, że brakowało mi jakichś silnych emocji i wpadałam właśnie w taki stan, że "potrzebowałam", żeby coś się działo. Jaki był na to mój sposób? Szukałam jakiejś mocno emocjonującej książki/opowiadania (bardzo często płaczliwego), żeby przy tym wywołać u siebie różne, często skrajne emocje. Właściwie zwykle działało.
Ostatnio jednak wydaje mi się, że to już nie działa albo i nigdy nie działało w ten sposób. Po prostu zwykle staram się nie tworzyć sobie dodatkowych problemów i ignorowałam to, co było złe i nie w porządku, gdzie coś mnie zabolało i nie potrafiłam sobie z tym poradzić. I chociaż wszystko wydawało się być dobrze, gdzieś w pewnym momencie to wychodziło na wierzch właśnie w taki sposób i dręczyło mnie, choć nie potrafiłam tego nazwać, czym konkretnie jest.
Sposobu nie zmieniłam, ale ostatnio i tak nie pomaga. Więc w końcu idę spać i jak się budzę wszystko wydaje się zawsze trochę mniejszym problemem - ignoruję to i idę dalej przed siebie.
W końcu ileż można się męczyć...?
pieprzone piękne chwile,
zbyt pieprzne,
by o nich wspominać.
bo gdy kończą się, palą
i pieką piekielnie,
że aż wstyd.

Awatar użytkownika
Wajolcia

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry