Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233415 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Balet

Tańczysz? Chcesz pogadać o tym z innymi? To jest miejsce dla Ciebie

Balet

Nieprzeczytany postprzez Aniołek » 26 Sie 2007, 12:47

hej

Jak byłam małą dziewczynką zawsze marzyłam, aby tańczyć w baletkach Bardzo chciałam robić te wszystkie piruety itp.
Niestety w mojej miejscowości nie ma takiej szkoły baletowej :(

Może ktoś z was tańczy balet lub też o tym marzy :?:
Ciemne strony życie
Upiększamy kolorowymi marzeniami... :]

Image

Awatar użytkownika
Aniołek

• Miejscowość:południe Polski

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Balet

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 17 Kwi 2010, 12:21

pati94 napisał:Niestety mam 15lat i nie wiem czy nie jestem na to za stara:( Poza tym podobno jest to bardzo trudne ale ja chciałabym przeżyć taką przygodę z baletem żebym mogła się kiedyś pochwalić moim dzieciom że chodziłam na balet itp. i nauczyć się różnych figur na szpagat itp.

Jesteś. Dzieci, które chcą (lub ich rodzice chcą) wiązać przyszłość z baletem, zapisuje się do szkół baletowych już w wieku 4-5 lat. Im wcześniej, tym lepiej, ponieważ wymaga to dużego nakładu pracy, ogromnego samozaparcia, ambicji. Słowem: balet nie jest dla mięczaków. Dodatkowo, małe dziewczynki nie mają jeszcze tak rozwiniętego ciała jak nastolatki i kobiety, co działa na ich korzyść, ponieważ w balecie wymaga się lekkości, zgrabności, ładnej postawy, nie ma tam miejsca na tłuszczyk tu i ówdzie - choć u dorastających dziewcząt jest to naturalne, że powiększają się piersi i biodra. Tam na to miejsca nie ma, baletnica musi być bardzo szczupła, żeby nie powiedzieć chuda. Musi mieć wręcz chłopięce ciało. Po wielu latach ćwiczeń od dziecka ta figura jest jakoś już zachowana.
To nie jest taniec dla kogoś z Twoim podejściem, kto chce "przeżyć przygodę", a potem sobie odpuścić. To dla kogoś, kto potrafi brać to na poważnie i wiele temu poświęcić. Żeby to tańczyć, trzeba to pokochać, bo prawdą jest to, co słyszałaś, że jest bardzo ciężko. Nasłuchałam się nawet opowieści o krwawiących stopach, ale naocznie ani na własnym ciele się o tym nie przekonałam (być może nie zdążyłam). Jeśli chodzi o rozciąganie, przecież nie tylko balet oferuje taką sztukę. Mocno rozciągasz się także np. na jodze, po jakimś czasie takich zajęć też będziesz umiała zrobić szpagat, a nawet stanąć na głowie.
Słowem: na balet jest już dla Ciebie za późno.
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:21

Balet

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 17 Kwi 2010, 12:21

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Re: Balet

Nieprzeczytany postprzez pati94 » 17 Kwi 2010, 18:57

Jestem chuda bo mam 165cm a ważę 45kg i chcę jeszcze trochę schudnąć, umiem stać na głowie, ale dzięki, że mi doradziłaś:)
Może lepiej powinnam odpuścić sobie balet.... chociaż jeśli trzeba by było to oczywiście pracowała bym ciężko, to że myślę o tym jako o przygodzie nie znaczy że będę jednym słowem "olewać" wszystko i się nie przykładać do tego, liczę się z tym że będę musiała długo i ciężko pracować .Nie mam żadnego ulubionego hobby więc chciałam się przekonać czy nie będzie to właśnie balet. Ale myślę sobie że jestem już troszeczkę za duża na naukę baletu.....

Awatar użytkownika
pati94

• Miejscowość:Nowy Sącz

Re: Balet

Nieprzeczytany postprzez Mała lotta » 19 Sie 2011, 00:10

Gdy byłam mała bardzo chciałam chodzić na balet... i chodziłam przez 2 lata, ale potem mama mnie wypisała i sama do tej pory nie wiem czemu...? Przez te lata namawiałam ją żebym mogła znów chodzić. Ale ona była nie ugięta. Dopiero rok temu zapisała mnie i teraz chodzę:) Chociaż będę szła teraz dopiero drugi rok to jestem bardzo rozciągnięta, bo oprócz zajęć w szkole baletowej ćwiczyłam ciężko w domu, żeby to wszystko nadrobić, no i się udało, nadrobiłam mojej grupy 8 lat w rok... Jestem na tym samym poziomie co moja grupa i mam już za sobą ciężki obóz taneczny w Koszęcinie.... Więc to jest przykład że warto w siebie wierzyć i nawet nie realne rzeczy stają się realne:)

Mała lotta

Balet

Nieprzeczytany postprzez Gruszka65 » 09 Lis 2011, 15:55

Ja też chciałam na balet o jak bardzo, niestety to nie było mi dane. moje dziecko już nie podzila moich zainteresowań, ale mówię to jego wybór, niech robi co chce. Gra pół zawodowo w Bilard :)

Gruszka65

Użytkownik zbanowany

Balet

Nieprzeczytany postprzez slow » 19 Lis 2011, 11:48

Tańczę, ale tylko jako technikę wspomagającą :)
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Awatar użytkownika
slow

• Pochwały:1

Balet

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 19 Lis 2011, 11:48

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Balet

Nieprzeczytany postprzez christine » 19 Lis 2011, 16:06

Nigdy nie chciałam być baletnicą. Wystarczyło mi bieganie w baletkach na rytmice.
Szczerze mówiąc, nie przepadam za baletem. To nie moja działka.
"On patrzył w moje oczy i w milczeniu mówił mi, że przez piekło szedł"

Awatar użytkownika
christine

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry