Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233415 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Bajki kiedyś i dziś - które wolicie?

Jeśli jesteś fanem dużego ekranu, to nie możesz przejść obojętnie obok tej kategorii.

Nieprzeczytany postprzez cezarrr » 13 Paź 2011, 18:28

Pamiętacie kiedyś bajki??? Struś pędziwiatr bity młotkiem przez Kojota. Songo z gołym tyłkiem. Nikt nie zwracał uwagi na przemoc i inne rzeczy, ale najważniejsze że dziecko się cieszyło. Teraz w telewizji puszczają takie straszne bajki że masakra. Przykład:
Kiedyś- jak mi nie dasz chipsa to użyje przemocy
Teraz- Zosiu chcesz kawałek czekolady. Dziękuje, bardzo chętnie.
Co o tym myślicie?

/Bez wulgaryzmów
Ostatnio edytowany przez Ylx 14 Paź 2011, 17:34, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Korekta tematu.

cezarrr

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez myślnik » 31 Paź 2011, 17:34

NYC napisał:Teraz bajki mają tak niski poziom intelektualny, ze masakra. Nawet 3 latki się nudza jak je oglądają. Kiedys bajki były bardziej ambitne. Tamte bajki mozna oglądać nawet po wielu latach z sentymentem

Z całym szacunkiem, masz 15 lat i o ile oglądanie starych bajek nie jest Twoją pasją, to wątpię żebyś widziała znaczną ich część - sam jestem za młody żeby je dobrze znać. Natomiast te które pamiętam, wcale nie jawią mi się jako skarbnice mądrości pomagające dzieciakom wyjść na praworządnych obywateli. Ot, zwykłe baje (może technika była wówczas słabsza i dlatego bardziej zwracaliśmy uwagę na treść merytoryczną?). Z tego wyciągam wniosek, że po prostu powtarzasz uklepane formułki na temat tego jak to wszystko staje się gorsze.
-

Awatar użytkownika
myślnik

• Miejscowość:Łódź
  • Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 31 Paź 2011, 17:34

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Mandy » 31 Paź 2011, 17:53

myślnik, noo nie wiem czy masz racje. Kiedyś bajki choćby te Disneya uczyły o wartości przyjaźni. Schemat był zazwyczaj taki sam: Zły wypędza dobrego ale ten wraca i wraz z grupą przyjaciół wygrywają i od tej pory żyją długo i szczęśliwie. teraz co masz? Wystarczy włączyć cartoon network i masz odpowiedź. Albo zobaczyć co Disney robi, promuje gwiazdki i tyle..
Niebo uczy kochać
Ziemia uczy trwać
Ludzi nienawidzić
Ludzie uczą nas

Awatar użytkownika
Mandy

• Miejscowość:TRG
  • Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez NYC » 31 Paź 2011, 17:58

myślnik, stare bajki sa teraz powtarzane i miałam okazję oglądac. Chodziło mi o poziom intelektualny tych bajek. Teraz bajki nawet nudzą swoim poziomem 3 latków

NYC

• Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez cezarrr » 04 Lis 2011, 12:27

kiedys byly ciekawe a teraz nawiazuja do przemocy

cezarrr

Nieprzeczytany postprzez Neosha » 16 Lis 2011, 12:31

Uwielbiam bajki, ale te stare, te które oglądałam w dzieciństwie. Mój ulubiony Kaczor Donald, Chip&Dale czy Król Lew, na którym tak wiele razy płakałam ;)
Bajki Disney'a to były prawdziwe perełki. Pamiętam do tej pory jak na TVP 1 w sobotę około godziny 10 leciała jakaś bajka z Disney'a i z utęsknieniem czekałam na kolejne. Albo na TVP 2 leciały bajki z Hanny Barbery - również coś strasznie fajnego.
Teraz bajki są za sztuczne i pełno jakiejś przemocy. Szczególnie nie lubię tych japońskich, gdzie cały czas się biją.
Trzy są źródła ludzkich popędów i pragnień: dusza, rozum i ciało.
Pragnienia duszy - rodzą przyjaźń,
rozumu - szacunek,
ciała - pożądanie.
Dopiero połączenie tych trzech pragnień rodzi miłość...

Awatar użytkownika
Neosha
Kumpel

• Pochwały:76

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 16 Lis 2011, 12:31

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez master_jedi » 20 Lis 2011, 16:47

Ja do dzis ogladam bajki Disneya! Bo sa super, uber i spoko. I bede ogladal i za 5 lat ;> Po prostu, pomimo tylu lat nadal mnie bawia i smiesza, czego mnie dzisiaj nawet w komediach brakuje czasem ;p

Awatar użytkownika
master_jedi

• Pochwały:34

Nieprzeczytany postprzez cezarrr » 26 Lis 2011, 18:43

Mi z tych czasów podoba sie tylko jedna bajka Miś Yogi i zdarza mi się ogladać. :D

cezarrr

Nieprzeczytany postprzez Christinka » 01 Gru 2011, 21:10

Niezmiennie obie części Króla lwa ;-)

Awatar użytkownika
Christinka

Nieprzeczytany postprzez hidalgo » 01 Gru 2011, 22:07

Pamiętam do dziś wieczorynkę na jedynce.Nieważne co sie robiło,gdy wybijała godzina 19 leciałem jak głupi do domu byle by ino zdażyć.Tabaluga,Muminki,Gumisie to były czasy nie to co teraz jeden wielki szit.
— Czy ty czujesz się samotnie?
— Nie wiem.Chciałbym wierzyć,że nie jestem ale nigdy niemiałem na to żadnego dowodu,dlatego nie rozwodzę się już nad tym ponieważ mógłbym spędzić całe życie,wyliczając wszystkie „za” i „przeciw”, ale ostatecznie i tak nie miałbym żadnego dowodu.Dlatego nie myślę o tym.

Awatar użytkownika
hidalgo

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 04 Gru 2011, 13:48

hidalgo, jeszcze Kaczor Donald, podróże z Andersenem etc. Wiele tego było, szkoda że tak szybko minęło :|

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Nieprzeczytany postprzez MiR » 04 Gru 2011, 18:32

Do dzisiaj lubię oglądac na youtube bajki typu Królik Bugs czy Kaczor Donald :D Miałem kiedyś nagrane na kasecie video bajki serii Zwariowane Melodie i mogłem całymi dniami w kółko je oglądać : D To były bajki... :cry:
Staram się być dobrym człowiekiem... a moje efekty pozostawiam ocenie innym...

Awatar użytkownika
MiR

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez Ser. » 04 Gru 2011, 20:51

Aż mi się łza w oku kręci, kiedy sobie przypomnę "stare" czasy, kiedy to leciało się przez całe podwórko jak torpeda, byleby zdążyć do domu na 19, ściągając niedbale buty, siadając wygodnie na kanapie i z radością śpiewając "Hej dzieci jeśli chcecie zobaczyć smerfów las, przed telewizor dziś zapraszam Was. I telewizor włączcie, film obejrzcie i usiądźcie zaczynamy nowy film!", czy też : "Muminki się cieszą radością i życiem Muminki...".
Pamiętam też jak na drugi dzień omawiało się z koleżankami i kolegami, co nas rozśmieszyło, zasmuciło i ogólnie zapadło w pamięć podczas oglądania wieczorynki.
Teraz? Strasznie nie lubię tych nowych bajek. Są jakieś sztuczne. Może to i prawda, że świat idzie do przodu i bajki potrzebują unowocześnienia. Ale ja jednak pozostanę wierna bajkom ze swojego dzieciństwa.
"Wystarczy gest, słowo, by zranić tak boleśnie, zniszczyć szansę, cienką nić porozumienia."

Awatar użytkownika
Ser.

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez bananowa » 04 Gru 2011, 21:09

Te stare bajki były zdecydowanie lepsze. Dzisiejsze są na poziomie .. nawet nie wiem czy przedszkolaka, bo moja 3letnia kuzynka nie chce ich oglądać mówiąc, że są nudne.. Poza tym jest w nich pełno przemocy..
if u close ur eyes, u see darkness. but if u keep them closed for long enough, and concentrate hard, u'll see light.

Awatar użytkownika
bananowa

• Miejscowość:Neverland
  • Pochwały:7

Nieprzeczytany postprzez Christinka » 27 Gru 2011, 01:44

Ja ostatnio odświeżyłam sobie historię "Alicji w krainie czarów" film z 2000 r. i tę wersję z J. Deppem. Zdecydowanie lepsza ta pierwsza, taka bardziej magiczna, można przy niej niemal odpłynąć. Zachęcam do obejrzenia, bardzo fajnie można sie zrelaksować podczas tej "podróży do dzieciństwa" ... Polecam :-)

Awatar użytkownika
Christinka

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry