Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1209598 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Jeśli jesteś fanem dużego ekranu, to nie możesz przejść obojętnie obok tej kategorii.

Nieprzeczytany postprzez Amidala » 26 Sty 2010, 13:26

Oglądaliście już Avatara?
Co sądzicie o tym filmie?
Podobały wam sie efekty specjalne?
Co wam sie w tym filmie nie podobało?
Ostatnio czytałam w internecie informacje że w ameryce po oglądnieciu tego oto filmu wzrosła ilość samobójstw. Jak twierdzą psychologowie ukazany swiat w Avatarze jest daleko odbiegający od rzeczywistosci i zbyt happy and. Co sądzicie?
Kto nigdy nie żył nigdy nie umiera.
Nic nie utraci ten co nie miał nic.
Ten kto nie kochał nie wie co tęsknota,
nie wie co gorycz kto bez marzeń śni.

Awatar użytkownika
Amidala

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez riddle » 26 Sty 2010, 13:44

Oglądałam, fabuła jak z Pocahontas (nawet babcia wierzba była ;) ) i jesli chodzi o scenariusz to absolutnie nic ten film nie wnosi, ale...
co z tego, skoro jest po prostu piękny. Świat jak z marzeń sennych, zapewnia porządną dawkę naprawdę silnych wrażeń estetycznych, a mimo że fabuła, jak już pisałam jest bardzo naiwna, naiwnośc ta nie razi, tak jak nie raziła w starych bajkach Disneya. Owszem, happy end może zbyt "happy", ale przecież to fikcja, więc czemu nie miałaby być zbyt radosna. A psychologowie niech przestaną doszukiwać się we wszystkim drugiego dna, filmy nie mają być terapią dla tych, którzy nie radzą sobie z życiem (przynajmniej taką mam nadzieję). Wystarczy że Szewczyk Dratewka chodzi w butach z eko-skóry, pozwólmy baśniom pozostać baśniami.
Pewna pani na Marsałkowskiej
kupowała synkę z groskiem
w towazystwie swego męza, ponurego draba;
pani w sloch w ksyk i w lament
- Męzu spójz, jaka strasna zaba!
Mąz był wyzsy uzędnik, psetarł mgłę w okulaze
i zekł; Zecywiście coś skace po trotuaze

Awatar użytkownika
riddle

• Miejscowość:kraków
  • Pochwały:24

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 26 Sty 2010, 13:44

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez onaszalona » 27 Sty 2010, 12:54

Amidala napisał:Oglądaliście już Avatara?

Tak.

Amidala napisał:Co sądzicie o tym filmie?

Spodobał mi się, lubię takie przeniesienie się w inny świat, ogólny obraz filmu był przepiękny, baśniowy, fajny ale to wiadomo tylko w tych początkowych scenach.
No co, film pokazuje prawdę o człowieku, jaki jest: zachłanny, egoistyczny, wszędzie pcha dupe i wszystko chce zepsuć i mieć dla siebie.

Amidala napisał:Podobały wam sie efekty specjalne?

Tak.

Amidala napisał:Co wam sie w tym filmie nie podobało?

Ten facet wyglądający jak robokop- no on przyjemny to nie był..

Amidala napisał:Ostatnio czytałam w internecie informacje że w ameryce po oglądnieciu tego oto filmu wzrosła ilość samobójstw. Jak twierdzą psychologowie ukazany swiat w Avatarze jest daleko odbiegający od rzeczywistosci i zbyt happy and. Co sądzicie?

Więc zaraz trafi do filmów zakazanych.

Awatar użytkownika
onaszalona

• Miejscowość:Wrocław
  • Pochwały:3

Nieprzeczytany postprzez kendi » 27 Sty 2010, 13:01

oglądałam Avatara, i chociaz nie przepadam za sf, to ten mi sie naprawdę spodobał (;
taki troche baśniowy świat, przeneisienie do innej rzeczywistości. czasem trzeba się przenieść w inny świat, zapomnieć o problemach i popatrzeć jak dobro wygrywa ze złem.
efekty specjalne naprawdę były dobre.
mówisz coś o jakichś zasadach
mówisz coś, że szkoda słów
przecież od dawna nie mamy skrupułów
przecież gówno to ciebie obchodzi

Awatar użytkownika
kendi

• Miejscowość:Katowice
  • Pochwały:28

Nieprzeczytany postprzez Kokos2314 » 30 Sty 2010, 11:13

Ogladalem i bardzo mi sie podobal

Kokos2314

Nieprzeczytany postprzez master_jedi » 30 Sty 2010, 11:27

Podobał mi się. Przyjemnie sie go oglądało. Fabuła bardzo prosta, ale świat pieknie przedstawiony, ma też swoją głębię i przekaz.
Co do tych samobójstwo, jak Goethe napisał "Cierpienia młodego Wertera" ludzie też popełniali mnóstwo samobójstwo ;p Było to arcydzieło tamtych czasów, które przetrwało do dzisiaj i oddało swoje piętno na naszej literaturze (Mickiewicz, Słowacki itd.). Takim samym arcydziełem jest właśnie Avatar i wg mnie jeśli nie zabraniają "Cierpienia młodego Wertera", a nawet jest obowiązkową lekturą w szkołach na całym świecie, to tego filmu też nie powinni zabraniać ;p

Awatar użytkownika
master_jedi

• Pochwały:33

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 30 Sty 2010, 11:27

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez histeryczna » 30 Sty 2010, 14:48

Amidala napisał:Oglądaliście już Avatara?
Nie. Jest to jeden z nielicznych filmów, których postanowiłam sobie nie oglądać. Te niebieskie ludki czy co to tam jest mnie odrażają. Jakoś nie wiem czemu, ale po prostu mi się nie chce. I nie czuję, żebym coś traciła.

Awatar użytkownika
histeryczna
Przyjaciel

• Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez NoNameUser » 03 Lut 2010, 21:54

Ogladalem, a frajda z tego ogladania podobna do tej z pierwszego w zyciu seansu kinowego. Jak dziecko;]
Moj pierwszy film obejrzany w 3D i to zapewne stad ta reakcja, ale Avatar ma wlasnie dostarczac rozrywki. Zadanie spelnil doskonale.
Szacunek jak stad na Pandore dla calej ekipy filmowej.
"The Best Thing God Has Created Is A New Day"
Viðrar Vel Til Loftárása, Sigur Rós.

Remember - all good things are wild and free.

Awatar użytkownika
NoNameUser
Kumpel

• Pochwały:11

Nieprzeczytany postprzez Aphrodith » 03 Lut 2010, 22:19

3D, grafika, efekty zdecydowanie na plus. piękna kreacja Pandory, ludzi [?] (w każdym razie: Na'vi : )), ich języka, kultury, obyczajów.
mimo tego, że od początku wiedziałam, kto, gdzie, jak, z kim i dlaczego, to nawet ta okropna przewidywalność nie była w stanie zepsuć mi seansu. (co zresztą dość skutecznie zrobiła coca-cola - morał? na długich filmach pić nie wolno! : P)
Cameron nie zrobił czegoś świetnego fabularnie, omkłe i trochę wyidealizowane zakończenie. no i, Pocahoontaas... od początkowych klatek miałam z nią nieodparte skojarzenie.

moja ocena? spokojne 6-7/10. nie więcej, nie mniej.
in a crooked little town
they were l o s t
and never found.

Awatar użytkownika
Aphrodith

Nieprzeczytany postprzez House » 03 Lut 2010, 23:47

ogladalem. przerost formy nad trescia. fabula tak banalna, ze w polowie myslalem czy seansow nie pomylilem.
Ja ten film widze jako podsumowanie dorobku kulturowego ostatniej dekady- zero tresci, zero rozumu, maksymalne upakowanie efektow specjalnych, wychuchanie wszystkiego zeby bylo och ach, nastawienie tylko na sprzedaz, mialkosc. Szczyt popkultury XXIwieku.
Mowilem juz ze mi sie nie podobal?
to jest miejsce na madry cytat. sam go sobie wstaw.

Awatar użytkownika
House

• Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez Jigga » 04 Lut 2010, 10:41

House napisał:ogladalem. przerost formy nad trescia. fabula tak banalna, ze w polowie myslalem czy seansow nie pomylilem.
Ja ten film widze jako podsumowanie dorobku kulturowego ostatniej dekady- zero tresci, zero rozumu, maksymalne upakowanie efektow specjalnych, wychuchanie wszystkiego zeby bylo och ach, nastawienie tylko na sprzedaz, mialkosc. Szczyt popkultury XXIwieku.
Mowilem juz ze mi sie nie podobal?

Jeśli liczyłeś na dramat psychologiczny, to chyba oczywiste jest, że Avatar nim nie będzie, skoro na plakacie były niebieskie, 3-metrowe koty...
Są filmy, które mają dawać do myślenia, oraz te które są czystą rozrywką. Jak na razie w technologii 3D powstają raczej te drugie.
Poza tym jeśli liczyłeś na kino ambitne? Z Hollywood?
Dla mnie film był świetny chociażby dlatego, że po wyjściu z seansu większość ludzi myślała sobie 'wooow, chce mieszkać na Pandorze!'. Film miał przekaz, w sumie taki jak Pocahontas.
Image
"Only don't tell me you're innocent. Because it insults my intelligence and makes me very angry. "
"Don't use strong words. It makes you look weak"

Awatar użytkownika
Jigga
Przyjaciel

• Miejscowość:Olesno/Opole
  • Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez bloodflower_ » 12 Lut 2010, 13:29

avatara o ile się nie mylę zabroniono tylko w Chinach, ponieważ tam ten film ma oddźwięk polityczny - heheheh, wielu Chińczykom kojarzyło się to wszystko z ich wysiedlaniem przez rząd w celu pozyskiwania surowców czy czegośtam na terenach zamieszkałych...

Moje wrażenia - fabuła mierna i przewidywalna, efekty specjalne super, motywy w stylu - łączymy się z naszymi zwierzątkami... nachalna ekologia i śmieszne new age :)

Co do samobójstw - też o tym słyszałam i nie dziwię sie, ludzie dzisiaj sa słabi psychicznie i uciekają od rzeczywistości w wirtual, dlatego potem żałują, że Pandora nie istnieje, tak jak ich wirtual... nie jest realny.
ja ciągle wierzę w gnijący świat

Awatar użytkownika
bloodflower_

• Miejscowość:wschodnie rubieże RP
  • Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez alexia » 13 Lut 2010, 04:31

Oglądałam w 3D. I film mi się strasznie podobał,coś innego niź zazwyczaj. Podobał mi się,serio. Efekty specjalne są zrobione super,akcja fakt,jakaś troszkę niemrawa,ale film oglądało się z przyjemnośćią.
Ale wydaje mi się,że grafilka w filmie nadrabia resztę niedopracowań. ;p
“You only live for tomorrow. The ones that live for tomorrow get fucked by the ones living for today. I only live for today.” — Won Bin “The Man from Nowhere”
Heart as big as the city. Heart as big as Liverpool.

Awatar użytkownika
alexia

• Miejscowość:United States Bitch
  • Pochwały:47

Nieprzeczytany postprzez anot » 13 Lut 2010, 08:54

House napisał:ogladalem. przerost formy nad trescia. fabula tak banalna, ze w polowie myslalem czy seansow nie pomylilem. Ja ten film widze jako podsumowanie dorobku kulturowego ostatniej dekady- zero tresci, zero rozumu, maksymalne upakowanie efektow specjalnych, wychuchanie wszystkiego zeby bylo och ach, nastawienie tylko na sprzedaz, mialkosc. Szczyt popkultury XXIwieku. Mowilem juz ze mi sie nie podobal?
Podpinam się pod tym.
Nie podobał mi się. Do połowy filmu myślałam, że zasnę. Później już było lepiej, ale jakoś mnie nie przekonał ten film do siebie.
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.

Awatar użytkownika
anot
Moderator

• Pochwały:17

Nieprzeczytany postprzez amcia » 13 Lut 2010, 11:21

Fajne (widziałam zwykłe, nie 3d), ale i tak wole Edwarda Nożycorękiego.
❤ Feels like, I'm standing in a timeless dream
Of light mists, of pale amber rose
Feels like, I'm lost in a deep cloud of heavenly scent
Touching, discovering You

Awatar użytkownika
amcia
Przyjaciel

• Miejscowość:Jastrzębie- Zdrój
  • Pochwały:4

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry