Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233415 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Autostrady w Polsce

Dział dla pasjonatów 4 kółek i jednośladów. Jeśli kochasz konie mechaniczne, to z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie ;)

Autostrady w Polsce

Postprzez Veo » 23 Lip 2011, 10:13

Jak wg Was może rozwijać sie siec autostrad w ciągu najbliższych lat? Obecnie na drogach jest tłoczno, niektóre z ważniejszych dróg Polski przebiegają przez wsie, tereny zabudowane. Statystyki pokazują, że autostrady jako drogi są bezpieczniejsze, szybsze ale za to też płatne. Kiedy my jako Polacy bedziemy mogli podrózować po kraju sprawnie? i czy w ogóle kiedy już powstanie XXX km tych dróg to czy nie rozwalą się po 3-4 latach?

Veo

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Autostrady w Polsce

Postprzez babsi » 23 Lip 2011, 10:48

Polska jest teraz wielkim placem budowy. Wiele się dzieje, ambitne pomysły i niestety z tego co podają wiele zaczęli a mało skończą. Muszę przyznać że tu gdzie mieszkam drogi są ok. nie ma dziur itp. Autostrady są bezpieczniejsze i drogie przynajmniej u nas. Ciekawi mnie czy po Euro 2012 prace dalej będą kontynuowane. Krajowa 4 robili ok. 2 lata jak skończyli ucieszyłam się że będę mogła swobodnie się poruszać.... a tu tuż po remoncie znowu naprawy. Zdzieranie nowo położonego asfaltu :crazy: poprawa ekranów no masakra! A ta najdroższa autostrada w Polsce mówili w TV że do poprawki przecież to bzdura! Myślę że swobodne poruszanie się po Polsce autostradami doczekają się moje wnuki ale ja już nie.
Stary rok się kończy
A nowy zaczyna
Panie gospodarzu nalej lampkę wina!
A Ty gospodyni zrób nam kanapeczki
Będziemy Ci śpiewać piękne kolędeczki

Awatar użytkownika
babsi

Puchar

• Pochwały:2

Autostrady w Polsce

Postprzez mgirl » 23 Lip 2011, 10:48

Awatar użytkownika
mgirl

Autostrady w Polsce

Postprzez MiR » 23 Lip 2011, 12:11

Co do autostrad powiem Wam tak... Jechałem autem do Gdańska czy do Zgorzelca... jadać do Gdańska nie skorzystałem z autostrady w jedna jak i druga stronę i wcale nie żałuje. Była piękna droga, jechałem ciut wolniej i zaoszczędziłem więcej paliwa. Jadąc do Zgorzelca skorzystałem z 40 km autostrady akurat odcinek jeszcze nie płatny. Szału nie ma. Jedzie się szybciej i nudniej oraz spala więcej paliwa. W drodze powrotnej ominąłem autostradę i ponownie byłem bardziej zadowolony. Wypad do Częstochowy na zlot również ominąłem autostradę i nie narzekałem ; )

Wiele dróg wbrew opinii jakimi jesteśmy bombardowani naprawdę jest w dobrym stanie. Ponadto nasze kochane autostrady ( te które są ) to są płatne i to nie takie tanie a dwa są często w remontach/budowach czyli są utrudnienia. Osobiście omijam autostrady jak mogę. Co z tego, że polecę sobie 140/150 km/h skoro nawet nie mogę się byle gdzie zatrzymać tylko na stacjach, które są co kilka kilometrów. Pamiętam 3 lata temu kupiliśmy z tata auto w Łodzi sprowadzone z Niemiec. Paliwa nie było dużo wiec pierwsza stacja na autostradzie i postój. I co ? Butelka wody + batonik = 10 zł. A tak pojadę zwykłymi drogami, pojadę dłużej ale zawsze mogę zboczyć, wejść do sklepu coś sobie kupić i jechać dalej.

Jak dla mnie autostrady to żadna rewelacja : ) I czy są czy nie i tak nie będę nimi jeździł : )
Staram się być dobrym człowiekiem... a moje efekty pozostawiam ocenie innym...

Awatar użytkownika
MiR

• Pochwały:2

Autostrady w Polsce

Postprzez Pizzaro » 23 Lip 2011, 14:30

Plany jakieś tam w Polsce mamy na rozbudowę, ale wiadomo że jak się firma wypnie to i nie zrobi.
Podobnież gdyby nie II WŚ to mielibyśmy teraz trzy razy więcej autostrad, lepszą gospodarkę i w ogóle ;) Autostrad jest mało, a nawet te które są to czekają na remonty.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Autostrady w Polsce

Postprzez Vatr0 » 25 Lip 2011, 10:27

W Polsce zrobiono niektóre autostrady, ale co z tego, jak każdy mniej zamożniejszy kierowca stara się je omijać, ponieważ trzeba płacić. I będzie tak, że autostrady będą stać puste, a ludzie będą jeździć bocznymi drogami

Awatar użytkownika
Vatr0

• Miejscowość:Krosno

Autostrady w Polsce

Postprzez Arsen » 25 Lip 2011, 14:11

Dziwi mnie to że ciągle się mówi o budowie autostrad, a w Polsce większy plan budowy jest co do budowy bezkolizyjnych dróg ekspresowych bo mają ciut mniejsze wymagania techniczne (choć spokojnie też można by je nazwać autostradami) i są tańsze w budowie i co najważniejsze bezpłatne, jest takie forum o inwestycjach drogowych w Polsce, wyliczono tam że aktualnie jest w budowie 1800 km A i S a 1100 już jest + do tego w najbliższych miesiącach powinno wystartować budowa kilkaset dróg, do 2015r. nasza sieć powinna sobie liczyć ok. 3500 km autostrad i dróg ekspresowych a tak to powinno wyglądać mniej więcej: http://oi55.tinypic.com/2afctwx.jpg

W ostatnich latach zrobiliśmy potężny postęp w sprawie dróg ale niestety masa polskich narzekaczy jakoś nie chce tego zauważyć. Nawet stan polskich zwykłych dróg się bardzo poprawił.
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:22

Autostrady w Polsce

Postprzez mgirl » 25 Lip 2011, 14:11

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Re: Autostrady w Polsce

Postprzez Kessi » 27 Lip 2011, 14:11

Plany są i to duże przecież tyle odcinków miało powstać przed Euro 2012:/ Zamiast się skupić na tym to teraz będą dociekać czemu Chińczyki skończyli szybciej prace eh
Pozdrawiamy sklep - www.perfumowo.com

Awatar użytkownika
Kessi

Autostrady w Polsce

Postprzez Veo » 27 Lip 2011, 15:58

No właśnie, obecnie w Polsce stan dróg poprawia się. Co prawda brakuje nam sporo do Europy no ale przed kilkoma laty było jeszcze gorzej. Jak wyjdzie z Autosradą A2 do EURO 2012 to się okaże, ale miejmy nadzieje, że za pare lat po Polsce bedzie można się poruszać w miare szybko i względnie tanio.

Veo

Autostrady w Polsce

Postprzez puchaty » 27 Lip 2011, 16:00

moze i stan dróg się poprawia.. ale surowiec jest beznadziejny, dlatego drogi się niszczą.

Widział ktoś czarne drogi za granicą?. U nas jest założenie, droga musi być czarna i koniec.

Niemieckie "szare" autostrady wytrzymuja o wiele wiecej.. Nawet czeskie ^^.

Awatar użytkownika
puchaty
Administrator

• Miejscowość:0lsztyn
  • Pochwały:18

Autostrady w Polsce

Postprzez Arsen » 27 Lip 2011, 16:38

nie sam surowiec jest zły, tylko jak się go utwardzi, zrobi to ma duże znaczenie, a to czy szara czy czarna to zależy od asfaltu, nowe drogi w Niemczech czy gdzie indziej też mają kolor czarny, szare to stara technologia podobno mieszania z betonem

co do pytania: widziałem i to bardzo dużo
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

Autostrady w Polsce

Postprzez puchaty » 27 Lip 2011, 16:40

no mieszana z betonem = lepsza.

Czy amerykańskie drogi się sypią?:).

Awatar użytkownika
puchaty
Administrator

• Miejscowość:0lsztyn
  • Pochwały:18

Autostrady w Polsce

Postprzez Arsen » 27 Lip 2011, 16:58

dziwne czemu teraz już nie jest już to używane, pewnie za drogo i w zamian muszą używać innego typu asfaltu (w Niemczech też)

tak sypią się, mają taką potężną ilość dróg (starych już dróg) że tego nie da się unikąć

najlepszymi drogami na świecie pod względem jakość są chyba Niemieckie

Awatar użytkownika
Arsen

Re: Autostrady w Polsce

Postprzez HubertuS » 27 Lip 2011, 21:46

Polska to taki kraj, w którym nie da się zaspokoić ludzi.
Jak jest upał to źle, że gorąco. Jak znowu pada to źle, że deszczowe wakacje są. To samo jest z drogami w Polsce. Wszyscy narzekają, że nie ma autostrad w Polsce, ale jak w końcu takową chcą zbudować to są problemy bo jakiś rolnik nie chce sprzedać terenu. Jak znowu uda się wybudować autostradę to większość kierowców i tak z niej nie korzysta bo trzeba płacić... Rząd jest jaki jest i nie ma mowy o tym, żeby autostrady były darmowe, a co za tym idzie - po co budować skoro mało będzie z nich korzystać? Nie lepiej zamiast autostrad budować darmowe ekspresówki, które i tak nie odbiegają jakością od polskich autostrad.

Awatar użytkownika
HubertuS

• Miejscowość:Częstochowa
  • Pochwały:3

Autostrady w Polsce

Postprzez Arsen » 28 Lip 2011, 11:35

jak wcześniej mówiłem na całą planowaną sieć dróg szybkiego ruchu w Polsce ponad 5000 km, tylko coś około 1500 to autostrady, reszta to drogi ekspresowe, a opłaty nie od rządu zależą, to już jest europejski jak i nie światowy standard płatnych autostrad, tacy Niemcy rozważają już czy nie wprowadzić opłat na swoich autobanach bo koszty ich utrzymania są ogromne

Awatar użytkownika
Arsen

Autostrady w Polsce

Postprzez tomasz1410 » 28 Lip 2011, 19:38

moim zdaniem problem ma trzy oblicza pierwsze z nich to rząd przed wyborami obiecuje natomiast po wyborach część planów anuluje drugie to takie że duża liczba osób nie chcę odsprzedać gruntów pod budowę drug natomiast jak już się uda że rząd nie odrzuci projektu budowy drogi i uda się przejąć teren pod budowę to zaczyna się trzeci problem taki że nie ma osób które pilnowały by ekip budujących dany odcinek.
przykładem jest niedawne kładzenie tłocznia pod drogę w dzień a w nocy zbieranie go wywożenie z budowy następnego dnia przywożenie i sprzedawanie spowrotem na tą samą budowę co z tego że nie dawno u mnie położyli nową nawierzchnie od podstaw jak droga po roku czasu zaczyna się sypać i robią się w niej koleiny z tego co zauważyłem to osoby które są odpowiedzialne za odbiór nie sprawdzają jakości produktu który odbierają to tak jakbyśmy poszli do sklepu i kupili byśmy przysłowiowego kota w worku.
Takie jest moje zdanie.
na błędach się ucz,
i ich nie powtarzaj,
dzięki temu będziesz
szedł przez życie jak
buldożer.

tomasz1410

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry