Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233415 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Audiobooki

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Audiobooki

Postprzez Salomea » 29 Wrz 2011, 21:47

Co sądzicie o tej formie książek? Z miesiąca na miesiąc ich popularność rośnie, co mnie trochę smuci. A Wy, często "słuchacie" książek?

Awatar użytkownika
Salomea

• Miejscowość:W-wa

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Audiobooki

Postprzez Darcia K » 30 Wrz 2011, 16:58

Salomea napisał:A Wy, często "słuchacie" książek?

Osobiście - w ogóle. Generalnie uważam, że ta ta forma książek jest dobra dla ludzi, którzy mają naprawdę dużą wadę wzroku i czytanie ich zwyczajnie męczy (osobiście znam wiele takich osób). Czasem ktoś sięga po to z lenistwa - okej, proszę bardzo, ale ja nie pochwalam. Są tradycje, których nie należy unowocześniać i czytanie książek do takich, według mnie, należy. Mi nic nie zastąpi zapachu papieru.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Audiobooki

Postprzez mgirl » 30 Wrz 2011, 16:58

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Audiobooki

Postprzez FairPlay » 30 Wrz 2011, 17:01

Zupełnie nie potrafię się nad tym skupić. Przesłucham 5-10 minut z uwagą, a później odlatuję na jakiś czas. Ostatnią fazą jest uświadomienie sobie, że nic nie wiem od X minut.

To nie dla mnie.
"Życie to najcięższy melanż, każdy kończy zgonem."

Awatar użytkownika
FairPlay

• Miejscowość:Oberschlesien
  • Pochwały:3

Audiobooki

Postprzez hanako60 » 30 Wrz 2011, 17:03

Nie pasi mi taka forma książki. ;/ Czytając zwracasz uwagę na pisownie, formy języka. Przecież taki ktoś czytający nam audiobooka może to robić do bani.

ps. a jak to się w ogóle używa ? :mrgreen:
Głupich nie sieją, sami wschodzą.

Awatar użytkownika
hanako60

Audiobooki

Postprzez Chuda » 02 Paź 2011, 15:34

A ja właśnie stwierdziłam, że to całkiem fajny pomysł :)
Co prawda, nigdy audiobooków nie słuchałam, ale teraz pomyślałam, że w samochodzie to świetne rozwiązanie, zamiast słuchania wygłupiających stacji radiowych.

Znalazłam parę fajnych propozycji"
http://e-booksweb.pl/audiobooki/imie_rozy_p29976.xml
http://e-booksweb.pl/audiobooki/katedra ... p11331.xml
http://e-booksweb.pl/audiobooki/jak_zos ... p17914.xml

Nie miałam pojęcia, że jest taki wybór w tych audiobookach! Na pewno na coś się skuszę :)

Chuda

Audiobooki

Postprzez annka17 » 02 Paź 2011, 16:13

Nie lubię audiobooków. Mam taki problem, że nie potrafię dłużej skupić się na opowiadanej powieści, przez co muszę wielokrotnie cofać taśmę i to mnie irytuje. Nieświadomie 'wyłączam się' i pogrążam we własnych myślach.
przecież to tylko flirt, a flirt to nie zdrada

Awatar użytkownika
annka17

• Miejscowość:katowice

Audiobooki

Postprzez mgirl » 02 Paź 2011, 16:13

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Audiobooki

Postprzez Nineku » 02 Paź 2011, 17:58

Nie rozumiem takiego czytania za Ciebie, forma dla leniwych i ślepych.
Osobiście szybko czytam książki, i takie skupianie się na wyraźnym, powolnym głosie chyba zabiłoby sens całej powieści.
Kiedy się już wyrośnie z aparatów na zęby,odpowiedzialność nie przemija.Tego się nie da uniknąć. Albo ktoś zmusi nas, żebyśmy stawili jej czoło albo ponosimy konsekwencje.Jednak dorosłość ma swoje zalety. Buty, seks i nieobecność rodziców mówiących nam, co mamy robić, to cholernie fajna rzecz .

Awatar użytkownika
Nineku
Moderator

• Miejscowość:Kluczbork
  • Pochwały:59

Audiobooki

Postprzez johanneskate » 02 Paź 2011, 18:01

Ja może spojrzę na to od strony audycji radiowych, na które ostatnio wpadałem uprawiając pola. Leciały tam fragmenty książek. Książki były o niczym, a jednak słuchało się ciekawie. Myślę, że to fajna forma, kiedy muzyka się już znudzi, a robisz coś, co nie wymaga Twojego słuchania.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Re: Audiobooki

Postprzez Mendoxes » 02 Paź 2011, 18:06

Mylne wrażenie w postach wyżej panuje ; że słuchanie audiobooków jest czymś dla leniwych głupców, którym nie chce się przewracać kartek i samemu wysilać swojego umysłu do sklejania literek.
Mama wam nie czytała nigdy bajek na dobranoc?
Często audiobooki przybierają wręcz teatralną formę (zależy na jakiego czytacza natraficie) nie każdy lektor ma głos wyrażający tyle emocji co średniej klasy syntezator głosu.
Nieczęsto emocje czytacza przerastają moje, dzięki temu można bardziej wczuć się w opowieść.
Są ludzie, którzy lubią czytać są ludzie którzy lubią słuchać get use to it.

PS.

hanako60 napisał:Nie pasi mi taka forma książki. ;/ Czytając zwracasz uwagę na pisownie, formy języka. Przecież taki ktoś czytający nam audiobooka może to robić do bani.

ps. a jak to się w ogóle używa ? :mrgreen:

To skąd wiesz jak nie używałaś? łot the fork?
Kiedy świat gryzie jak pies wściekły, on przypomina Tobie, że Ty też masz zęby.
Image

Awatar użytkownika
Mendoxes
Moderator

• Miejscowość:Łódź/kajak czy co tam chcecie ;;
  • Pochwały:1

Audiobooki

Postprzez Liszka » 02 Paź 2011, 18:17

Osobiście audiobook'a posłucham, jeśli usłyszę pozytywna opinię o nim, jeżeli jest on zrobiony na porzadne słuchowisko, to z wielką przyjemnością włączę i odpłynę z wyobraźnią.
Swojego czasu lubiłam też mieć pod ręką książkę, z jednej strony bodźce wzrokowe, z drugiej bodźce słuchowe. Fenomenalna sprawa.
Dodatkowo jestem fanką wszelkich audiobook'ów nagrywanych przez Piotra Fronczewskiego, słucham książek, bajek, bajek, bajek. Uwielbiam faceta ; )
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

On jest facetem. Ona kobietą. Facet, kobieta, to daje pożądanie. Proste.
♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:47

Audiobooki

Postprzez aveiha » 02 Paź 2011, 20:47

Kiedyś próbowałam wysłuchać jakiś ang, bo lektor miał niesamowity akcent, ale cóż...właśnie lektor...monotonny głos, po kilkunastu minutach drzemka.
Jednak jeśli jest zrobione to w formie słuchowiska - miałam przyjemność parę razy jadąc autem trafić na 'sprawiedliwość owiec' to coś genialnego, świetnie się słucha, czytający świetnie 'grają' głosem.
By nie zwariować w tym świecie trzeba być rozsądnym wariatem.

Awatar użytkownika
aveiha

• Pochwały:6

Audiobooki

Postprzez Syachu_ » 05 Paź 2011, 20:13

Nie lubię czegoś takiego, bądź co bądź, ale nie ma to jak usiąść z książką, poczuć jej zapach, dotknąć, zaciąć się kartką:> zdecydowanie wolę "tradycyjne" książki
Don't wish your life away,
Just spread your wings and fly

Awatar użytkownika
Syachu_

• Miejscowość:Hellwood

Re: Audiobooki

Postprzez chruman » 07 Paź 2011, 12:44

Chuda napisał:A ja właśnie stwierdziłam, że to całkiem fajny pomysł :)
Co prawda, nigdy audiobooków nie słuchałam, ale teraz pomyślałam, że w samochodzie to świetne rozwiązanie, zamiast słuchania wygłupiających stacji radiowych.

Znalazłam parę fajnych propozycji"
http://e-booksweb.pl/audiobooki/imie_rozy_p29976.xml
http://e-booksweb.pl/audiobooki/katedra ... p11331.xml
http://e-booksweb.pl/audiobooki/jak_zos ... p17914.xml

Nie miałam pojęcia, że jest taki wybór w tych audiobookach! Na pewno na coś się skuszę :)

Jeżeli chodzi o "Imię Róży" to odradzam audiobooka. Lektor średni i jak dla mnie to jest książka, którą dużo lepiej przeczytać samemu. Dopiero wtedy da się poczuć nieprzeciętny styl i język jakim posługuje się Eco. Można dużo stracić zamieniając jego książki na audibooki.

chruman

Audiobooki

Postprzez Salomea » 27 Paź 2011, 20:28

Ja osobiście też zdecydowanie bardziej wolę tradycyjną "pisaną" wersję książki niżeli tą czytaną przez kogoś, aczkolwiek nie będę ukrywała, że zdarzyło mi się słuchać "Imienia Róży" czytanego przez Krzysztofa Gosztyłę (facet jest niesamowity!) i muszę przyznać, że gdyby nie fakt, że później słuchałam innych książek w czytanych przez bardzo monotonnych lektorów to być może byłabym za audiobookami. Niemniej jednak stało się jak stało. Może i dobrze. Dlatego sięgam po papierowe wersje książek, które mogę "pomacać" tzn. poczuć rodzaj kartki, przewertować kilka stron... To jest cały urok książek. Nie wspominając już o fakcie, że audiobook może zepsuć całą książkę, stąd czytajmy tradycyjne wersje książek! :)

Awatar użytkownika
Salomea

• Miejscowość:W-wa

Audiobooki

Postprzez eve.marie » 27 Paź 2011, 20:58

z audiobookami spotkałam się nie raz. jak byłam mała miałam swoją ulubioną Bajkę o łaciatym słoniu, której mogłam słuchać milion razy i jeszcze więcej. nadal czasami do niej powracam. :mrgreen:
teraz, ze względu na długie podróże busami postanowiłam słuchać audiobooków w trakcie jazdy. niestety nie potrafiłam się zupełnie na tym skupić i wróciłam do tradycyjnej formy czytania książek.
swoją drogą kiedyś wynalazłam genialną stronę http://www.booksshouldbefree.com/ , na której zamieszczone są darmowe wersje audiobooków w języku angielskim. słuchając tego można nie tylko podszkolić słownictwo ale także wsłuchać się w wymowę. polecam spróbować. :roll:

Awatar użytkownika
eve.marie

• Miejscowość:Cracovie

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry