Raczej na tym forum nie dostaniesz wielkiej liczby odpowiedzi, bo jednak jest to forum młodzieżowe, a auto jakoś specjalnie tanie nie jest
Wracając do tematu, jeździłem takim autem pół roku. Duży, wygodny samochód. Względnie mocny silnik - z tego co pamiętam ponad 160 koni. Napęd na 4 koła - świetna sprawa podczas okresu zimowego.
Osobiście jestem wielkim fanem marki Audi i chwalę sobie te auta, ale zmuszony byłem sprzedać.
Po prostu nie wyrabiałem z pieniędzmi na serwis i eksploatację, ale o tym za chwilę.
Podczas eksploatacji tego auta zauważyłem zjawisko przez jednych lubiane, a przez innych nie - wzmożone zainteresowanie wąskiej grupy społecznej zwanej potocznie na mieście "blacharami".
Nie było oczywiście tak, że pchały się drzwiami i oknami, ale nie dało się tego nie zauważyć, że coś jest na rzeczy. Mnie to osobiście zazwyczaj irytowało - brak mózgu, tandetne tekściki, ogólnie nie mój target, mam większe ambicje.
Wracając do spraw o których dżentelmeni zazwyczaj nie mówią, czyli o pieniądzach.
Skoro decydujesz się na v6 to na pewno zdajesz sobie sprawę, że 7 litrów na 100 kilometrów to to palić nie będzie.
Ogólnie serwis tych aut do tanich nie należy, mimo że już trochę lat na karku mają. Jakby nie mówić jest to dalej limuzyna klasy premium, więc oryginalne części tanie nie będą. Wymiana rozrządu, elementy układu hamulcowego, sprzęgło finansowo może zaboleć. Często gęsto silniki te są dość dojechane i byłoby lepiej, żeby nie trzeba było przeprowadzać remontu. Najlepsze zostawiłem sobie na koniec - zawieszenie. Przednie jest wielowahaczowe i pod względem ergonomii i komfortu jest nice. Niestety na naszych drogach względnie szybko się zużywają. Oczywiście "genialni" inżynierowie we współpracy z księgowymi doszli do wniosku, że elementy zawieszenia będą zrobione z aluminium by auto było lżejsze. Owszem auto jest lżejsze kilkadziesiąt kg, ale osobiście wolałbym zostawić żeliwne wahacze, które są wytrzymalsze i tańsze.
O ile niekiedy można przyoszczędzić kupując dobre zamienniki, tak w przypadku zawieszenia nie jest to wskazane. Na oryginalnych częściach zrobisz dużo więcej kilometrów. W przypadku automatycznej skrzyni biegów mogą być różne cyrki związane z jej pracą, jeżeli szarpie przy zmianie biegów nie kupuj!
Ogólnie auto zacne i jeżeli dorwiesz w miarę zadbany egzemplarz, stać Cię na ewentualne naprawy i spore spalanie kupuj - nie pożałujesz.