Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210474 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Ateizm - Wasze opinie.

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez Leyla » 16 Lut 2007, 13:37

Chciałam poruszyć temat ateizmu, z racji, że jestem ateistką.

Ateizm - to światopogląd lub stanowisko ontologiczne przeciwne teizmowi, odrzucające wiarę w istnienie bogów. Do ateistów zalicza się zarówno ludzi odrzucających wiarę w bogów jak i zaprzeczających ich istnieniu.

Szukałam o tym postów, ale nie znalazłam. Jestem tu nowa, więc przepraszam za ewentualną pomyłkę.

No własnie, co sądzicie o ateistach? (Wy - Katolicy (Chrześcijanie), Świadkowie Jehowy...) Czy potępicacie ateistów? Czy nawracalibyście ich? Czy w jakiś sposób (Waszym zdaniem) robią błąd - nie wierząc.

* * *

Moi znajomi na przykład - szanują mój ateizm, ale spotkałam się też z potępieniem. Trzeba być tolerancyjnym, nie można potępiać ludzi za światopogląd. A moje przekonanie do nieistnienia Boga? Hmm... nie wierzę i już. Nic mnie nie przekonuje. Pamietam jak z rodzicami miałam zatrzymać się w Częstochowie w klasztorze, w Domu Pielgrzyma i mieliśmy pójść w różne bardzo religijne miejsca. Prostestowałam otwarcie, byłam bardzo bezczelna - teraz wiem, że to był błąd. Za bardzo manifestacyjnie podchodziłam to rzeczy. Kiedy ubłagałam rodziców, żeby nie puszczali mnie na religię - zgodzili się. Teraz nie chodzę i nareszcie mogłam się określić jak ateistka, a nie katoliczka, bo nią nie jestem. Moja mama jest wierząca, tata też, mam trochę wyrzuty sumienia, ale tego nie zmienię. Nie wierzę w to i to jest normalne. Kiedyś jak byłam mała wierzyłam - mówiłam sobie "Oczywiście, że Bóg istnieje" Ale kiedy zmarła moja babcia już wiedziałam, że Boga nie ma. I teraz kiedy jestem już starsza przekonuje się, że Boga nie ma i jest to wielki banał (przepraszam wszystkich wierzących, ale jeden z userów poprosił, abym powiedziała dlaczego nie wierzę) Nie mogę patrzeć na ludzi idących do kościoła - naiwność. (jeszcze raz przepraszam)
Ostatnio edytowany przez Leyla 16 Lut 2007, 13:51, edytowano w sumie 2 razy

Leyla

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Magic » 16 Lut 2007, 13:40

każdy ma swoje życie, nikt nie zwraca uwagi jaką kto ma wiare, lub co praktykuje. Ja osobiście mam wielu kumpli ateistów, a ssam jestem chrzescijaninem, nigdy nie prbowałem ich przekonać do zmiany poglądów, gdyz uważam ze to co robią to tylko i wyłącznie ich sprawa ;)
Image
Image
Image
Image

Awatar użytkownika
Magic

• Miejscowość:Opola, miejsca gdzie wczyscy znają mnie

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 16 Lut 2007, 13:40

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Armin » 16 Lut 2007, 13:42

to blad, sprowadzac dyskusje do tego czy sie potepia ateistow, nawraca etc. - kazdy ma prawo wierzyc w to co chce i nikt nie moze powiedziec, ze ma racje.

Ciekawsza dyskusja by sie nawiazala, gdyby miala charakter merytoryczny - jako ateistka uzasadniasz dlaczego nie wierzysz, ja jako osoba wiezaca, kontargumentuje. zaznaczam ze moja wiara nie ma nic wspolngo z zadnym kosciolem wiec chyba tak pomiwdzy jestem 8)
"Dopóki trwa przestrzeń
Dopóki żyja czujące istoty
Niech ja rownież trwam
Aby rozwiać cierpienie swiata"

[i][i][i][i][i]

Awatar użytkownika
Armin

Nieprzeczytany postprzez Leyla » 16 Lut 2007, 13:44

Armin, mogę wyjaśnić dlaczego nie wierzę... proszę bardzo!

Leyla

Nieprzeczytany postprzez Devastator » 16 Lut 2007, 13:47

A o czym tu dyskutowac?? Swiatopoglad jak kazdy inny...jeżeli ktoś cie potępia to ma po prostu wąskie horyzonty i tyle. Kazdy ma swoja wlasna prawde i nikt nie ma na nią monopolu. Chociaz patrząc na niektorych księży to jednak zdaje im sie chyba, ze mają....
3,2..3,2,1..napierdala!!

~Frontside~

Devastator

• Miejscowość:z twoich najgorszych koszmarów

Nieprzeczytany postprzez ghaell » 16 Lut 2007, 13:47

jestem ateista. a czy ateistów sie potepia, nawraca itp? troche tak. kiedys byl artykul na onecie o tym jak sie traktuje ateistow w polsce. jak znajde link to podam go.

ale zgadzam sie z Armin, , ze przydalaby sie dyskusja. na forum http://www.racjonalista.pl nie raz były takie dyskusje. na pewno taka dyskusja przyda sie kazdej ze stron. wierzacy bede potrafic bronic swojej wiary, ale poznaja tez kontrargumenty ateistow, agnostykow czy tez sceptykow. a oni poznaja slabe strony argumentacji
I want to know everything
I want to be everywhere
Nine Inch Nails

Awatar użytkownika
ghaell

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 16 Lut 2007, 13:47

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez MacGyver » 16 Lut 2007, 13:54

Ateizm w moim przekonaniu ujawnia się w ludziach, którzy to 'pozjadali wszystkie umysły'.

Jestem tolerancyjny. Każdy z nas zostanie osądzony, więc nie mam powodów, aby się buntować przeciwko niewierzącym.
Co je zocne, nima łocne.

Awatar użytkownika
MacGyver
Przyjaciel

• Miejscowość:Chybie/Brassel
  • Pochwały:16

Nieprzeczytany postprzez Armin » 16 Lut 2007, 13:55

MacGyver napisał:Każdy z nas zostanie osądzony

osadzony wedlug czego?
"Dopóki trwa przestrzeń
Niech ja rownież trwam

[i][i][i][i][i]

Awatar użytkownika
Armin

Nieprzeczytany postprzez Leyla » 16 Lut 2007, 13:58

ghaell napisał:jestem ateista. a czy ateistów sie potepia, nawraca itp? troche tak. kiedys byl artykul na onecie o tym jak sie traktuje ateistow w polsce. jak znajde link to podam go.

ale zgadzam sie z Armin, , ze przydalaby sie dyskusja. na forum http://www.racjonalista.pl nie raz były takie dyskusje. na pewno taka dyskusja przyda sie kazdej ze stron. wierzacy bede potrafic bronic swojej wiary, ale poznaja tez kontrargumenty ateistow, agnostykow czy tez sceptykow. a oni poznaja slabe strony argumentacji

No to przeczytajcie dokładnie! jest moje uzasadnienie.

Leyla

Nieprzeczytany postprzez Mad World » 16 Lut 2007, 14:01

Osądzony wg swoich czynów w stosunku do ludzi i świata?
W Weimarze spotkali się na wąskiej ścieżce w parku Goethe i pewien krytyk literacki. Zobaczywszy Goethego, krytyk warknął:
- Nie ustępuję drogi durniom.
- A jak tak - odpowiedział Goethe i zszedł na bok.

Awatar użytkownika
Mad World

• Miejscowość:Z wyobraźni

Nieprzeczytany postprzez RoY » 16 Lut 2007, 14:02

a co to jest bo ja nie wiem kojazy mi sie z jakąś wiarą czy cuś
> kibicmzks.blog.onet.pl <Arka Gdynia&Cracovia Kraków&Polonia W-WA&Stal Mielec&Lech Poznań&Korona Kielce&Sandencja Nowy Sącz...

Awatar użytkownika
RoY

• Miejscowość:stare pole city

Nieprzeczytany postprzez Leyla » 16 Lut 2007, 14:05

Napisałam co to jest ateizm...

to światopogląd lub stanowisko ontologiczne przeciwne teizmowi, odrzucające wiarę w istnienie bogów. Do ateistów zalicza się zarówno ludzi odrzucających wiarę w bogów jak i zaprzeczających ich istnieniu.

Leyla

Nieprzeczytany postprzez dziewczyna39 » 16 Lut 2007, 14:11

ten temat jest bez sensu. wszyscy napisza, ze toleruja ateistow i upadnie...jestem kotoliczka i ich toleruje...nie przeszkadzaja mi w niczym.
I'm waiting for the rain
to wash who I am

Awatar użytkownika
dziewczyna39
Kumpel

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez Armin » 16 Lut 2007, 14:13

[fquote="Mad World"]Osądzony wg swoich czynów w stosunku do ludzi i świata?[/fquote]

mam nico inne zdanie - wielu ludzi rodzi sie z fatalnym startem zyciowym, ktory determinuje ich postawe na cale zycie. Skoro zatem Bog nie potrafi sprawiedliwie obdzielic role zyciowe, to dlaczego sprawiedliwosci wymaga sie od ludzi?

a no wymaga sie, a scislej mowiac religie tego wymagaja i mowia o sadzie, by ludzie tu na ziemi zachowywali sie wedle scisle okresloncyh regol ;) ponadto gdyby nie bylo piekla czlowiek nie balby sie Boga, a wiec widzialby go de facto to jak ja - jako fajnego, milego, kochanego - poszkukiwali by go w sobie, nie w kosciolach, rozmawiali by z nim w myslach, nie spiewajac w bocznej nawie. 8) tylko kto by wtedy chodzil do kosciola??

Byc moze Boga zupelnie nie obchodzi to co robimy, jak robimy, po co robimy. Puscisl on w ruch dzielo wszechswiata, a osadzimy sami siebie co z nim uczynilismy, gdy na koniec zycia przyjdzie nam spojrzec za siebie.

By odniesc sie do tematu - nie wierze w msciwego, sprawiedliwego Boga, ktory oceni Cie gdy skruszony przyjdziesz przed jego oblicze ;) ale tez w cos tam wierze sobie ;)

Leyla, czy na potrzeby dyskusji mozesz przedstawic swoje zdanie w temacie? :mrgreen:
"Dopóki trwa przestrzeń
Niech ja rownież trwam

[i][i][i][i][i]

Awatar użytkownika
Armin

Nieprzeczytany postprzez Leyla » 16 Lut 2007, 14:23

Mogę Arminie. Myślę, że Boga nie ma. Tego mściwego, sprawiedliwego (ja napisałeś) Jestem o tym przekonana. Boga nie ma - dobrego czy złego, mądrego, czy wręcz na odwrót - nie ma! Myślę, że ludzie któtrzy w niego wierzą, u kresu życia modlą się do niego, w potrzebie proszą go o pomoc są naiwni. Tyle mogę powiedzieć. Nie będę więcej mówić, ponieważ Powiedziałam co o tym sądzę - i zaznaczam - szanuję wszystkich ludzi wyznających inne religie i tego samego oczekuje do siebie - szacunku. Oni żyją w wierze, a ja bez wiary i mi jest tak dobrze.

Pozdrawiam! Chętnie czytam Waszą dyskusję. Ciekawią mnie Wasze poglądy.

Leyla

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry