Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233415 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Ateizm - Wasze opinie.

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Ateizm - Wasze opinie.

Postprzez Leyla » 16 Lut 2007, 14:37

Chciałam poruszyć temat ateizmu, z racji, że jestem ateistką.

Ateizm - to światopogląd lub stanowisko ontologiczne przeciwne teizmowi, odrzucające wiarę w istnienie bogów. Do ateistów zalicza się zarówno ludzi odrzucających wiarę w bogów jak i zaprzeczających ich istnieniu.

Szukałam o tym postów, ale nie znalazłam. Jestem tu nowa, więc przepraszam za ewentualną pomyłkę.

No własnie, co sądzicie o ateistach? (Wy - Katolicy (Chrześcijanie), Świadkowie Jehowy...) Czy potępicacie ateistów? Czy nawracalibyście ich? Czy w jakiś sposób (Waszym zdaniem) robią błąd - nie wierząc.

* * *

Moi znajomi na przykład - szanują mój ateizm, ale spotkałam się też z potępieniem. Trzeba być tolerancyjnym, nie można potępiać ludzi za światopogląd. A moje przekonanie do nieistnienia Boga? Hmm... nie wierzę i już. Nic mnie nie przekonuje. Pamietam jak z rodzicami miałam zatrzymać się w Częstochowie w klasztorze, w Domu Pielgrzyma i mieliśmy pójść w różne bardzo religijne miejsca. Prostestowałam otwarcie, byłam bardzo bezczelna - teraz wiem, że to był błąd. Za bardzo manifestacyjnie podchodziłam to rzeczy. Kiedy ubłagałam rodziców, żeby nie puszczali mnie na religię - zgodzili się. Teraz nie chodzę i nareszcie mogłam się określić jak ateistka, a nie katoliczka, bo nią nie jestem. Moja mama jest wierząca, tata też, mam trochę wyrzuty sumienia, ale tego nie zmienię. Nie wierzę w to i to jest normalne. Kiedyś jak byłam mała wierzyłam - mówiłam sobie "Oczywiście, że Bóg istnieje" Ale kiedy zmarła moja babcia już wiedziałam, że Boga nie ma. I teraz kiedy jestem już starsza przekonuje się, że Boga nie ma i jest to wielki banał (przepraszam wszystkich wierzących, ale jeden z userów poprosił, abym powiedziała dlaczego nie wierzę) Nie mogę patrzeć na ludzi idących do kościoła - naiwność. (jeszcze raz przepraszam)
Ostatnio edytowany przez Leyla 16 Lut 2007, 14:51, edytowano w sumie 2 razy

Leyla

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez dziiiiika » 18 Lut 2007, 11:14

Sorry, ale jest wielu "katolików", którzy zachowują się jak rasowi ateiści, tak naprawdę...a święta jakoś obchodzą. Szanuję ateistów za fakt, że się przyznają do niewiary,a nie ściemniają wszem i wobec jacy to oni nie są wierzący, gdy po prostu nie są godni tegoż miana.
Inna sprawa jeśli ktoś mówi "jestem ateista" a najeżdża na kościół. Jak się nie wierzy w nic to ok, wg mnie ateizm to postawa neutralna pomiędzy wiarą, a jej podważaniem. A jeśli ktoś głosi satanistyczne herezje, i nazywa się ateistą, to jest wg m,nie zwykłym hipokryta^^
Gdyby kózka nie z kakała...to by z czekolady:D

Awatar użytkownika
dziiiiika

Postprzez mgirl » 18 Lut 2007, 11:14

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Leyla » 18 Lut 2007, 11:26

dziiiiika napisał:Sorry, ale jest wielu "katolików", którzy zachowują się jak rasowi ateiści, tak naprawdę...a święta jakoś obchodzą. Szanuję ateistów za fakt, że się przyznają do niewiary,a nie ściemniają wszem i wobec jacy to oni nie są wierzący, gdy po prostu nie są godni tegoż miana.
Inna sprawa jeśli ktoś mówi "jestem ateista" a najeżdża na kościół. Jak się nie wierzy w nic to ok, wg mnie ateizm to postawa neutralna pomiędzy wiarą, a jej podważaniem. A jeśli ktoś głosi satanistyczne herezje, i nazywa się ateistą, to jest wg m,nie zwykłym hipokryta^^

E e e .... satanista, a ateista to dwie inne osoby, wiesz?

Leyla

Postprzez dziiiiika » 18 Lut 2007, 11:43

No właśnie o tym mówie.
Jak ktoś gada bzdury godne satanistów, nie powinien się nazywac ateista. Znam takich paru ludzi, tak?^^
Gdyby kózka nie z kakała...to by z czekolady:D

Awatar użytkownika
dziiiiika

Postprzez Mad World » 18 Lut 2007, 12:00

Szanuje ateistów,ich życie ich sprawa i poglądy :wink: Tylko nie wyobrażam sobie jak można nie wierzyć,ogólnie w istnienie Boga,w nic takiego.Ja wierzę i jakoś ciężko mi sobie uświadomić że można po prostu w nic nie wierzyć. :wink: ale widać można :wink:
Jest mnóstwo "niepraktykujących katolików".Deklarują się ale nie chodzą do kościoła,nie modlą się itd.
W Weimarze spotkali się na wąskiej ścieżce w parku Goethe i pewien krytyk literacki. Zobaczywszy Goethego, krytyk warknął:
- Nie ustępuję drogi durniom.
- A jak tak - odpowiedział Goethe i zszedł na bok.

Awatar użytkownika
Mad World

• Miejscowość:Z wyobraźni

Postprzez mauzuri » 18 Lut 2007, 23:43

Hmmm.... przypomniał mi się mój kumpel, który przestał wierzyć w Boga po lekturze swego czasu popularnej mangi Fullmetal Alchemist (mam nadzieję że dobrze zapisane). :lol:

Moim zdaniem należy najpierw poznać różne religie, ich genezę, zastanowić się i podjąć decyzję. Ewentualnie pozostaje zakład Pascala.

mauzuri

Postprzez mgirl » 18 Lut 2007, 23:43

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Mad World » 18 Lut 2007, 23:51

Czytałam tę mangę i wiele innych i jakoś nie zmieniłam zdania :wink:
W Weimarze spotkali się na wąskiej ścieżce w parku Goethe i pewien krytyk literacki. Zobaczywszy Goethego, krytyk warknął:
- Nie ustępuję drogi durniom.
- A jak tak - odpowiedział Goethe i zszedł na bok.

Awatar użytkownika
Mad World

• Miejscowość:Z wyobraźni

Postprzez Bishamoth » 18 Lut 2007, 23:55

mauzuri napisał:przypomniał mi się mój kumpel, który przestał wierzyć w Boga po lekturze swego czasu popularnej mangi Fullmetal Alchemist

Po pelnometalowych stac sie ateista? o rotfl xD Coz kiedys swej wiary nie moglem uzasadnic poniewaz sam nie wiedzialem do konca w co wierzyc, coz jedno wiem nikogo nademna nie ma, i napewno nikt nie trzyma mej duszy w garsci... ehhh dusza, w nia tez nie wierze... jak medycyna jest juz w miejscu gdzie za pomoca scisniecia dwoch nerwow moga spowodowac brak odczuwania uczuc u czlowieka to co bedzie pozniej? Tak tak wszystko jest fizyczne, nie ma takiego czegos jak eterycznosc -lecz to tylko takie moje przemyslenia :)
Image

Szatan się tym forum interesi Image

"Złośliwość rzeczy martwych" -niestety martwy nie jestem :twisted:

Awatar użytkownika
Bishamoth
Moderator

• Miejscowość:Kluczbork
  • Pochwały:37

Postprzez iguana_punk » 19 Lut 2007, 13:41

też jestem ateistką ooo tak.... ludzie idący do kościoła sa dla mnie nieco zabawni..... stare babki wystrojone w nowe futra i ich wnuczki w białych płaszczykach heheheh... a to i tak nic nie zmieni ale cóż.... jak chcą to niech wierzą......

[ Dodano: Pon Lut 19, 2007 12:41 ]
ludzie wierzący maja jedynie o tyle lepiej,że wierzą,że jak pójdą do księdza i mu powiedzą na uszko jak spier** sprawę,to on im da odpuszczenie grzechów i już będzie wszystko fajnie i ładnie. poza tym,wierzący mają nadzieję,że po ich beznadziejnym życiu będa potem w nieskończoność siedzieć w niebie i popijac kawkę z bogiem. ale niestety, tak nie będzie i po śmierci wszyscy się o tym przekonacie...
i'm raaapeeee....

Awatar użytkownika
iguana_punk

Postprzez Lena » 19 Lut 2007, 14:38

iguana_punk napisał:ale niestety, tak nie będzie i po śmierci wszyscy się o tym przekonacie...

A ty tam byłaś, wróciłaś i głosisz jedyną słuszną prawdę?;)
Dobrze, że spotkałem tylu ich
Wyjątkowych, zwykłych - tak jak ja
I opowiedzieli mi
Że bez marzeń, pragnień tych
Życie wtedy traci sens.

Awatar użytkownika
Lena

• Miejscowość:góry dalekie;)

Postprzez Armin » 19 Lut 2007, 14:48

[fquote]ale niestety, tak nie będzie i po śmierci wszyscy się o tym przekonacie...

A ty tam byłaś, wróciłaś i głosisz jedyną słuszną prawdę?[/fquote]

a moze obudzila sie wstala i umyla zeby 8)

i jak jej nie wierzyc ze caly swiat sie myli?
"Dopóki trwa przestrzeń
Dopóki żyja czujące istoty
Niech ja rownież trwam
Aby rozwiać cierpienie swiata"

[i][i][i][i][i]

Awatar użytkownika
Armin

Postprzez iguana_punk » 19 Lut 2007, 16:36

nie nie byłam tam bo właśnie o to się rozchodzi że nie miałam gdzie być.

ale naprawdę nie ma życia po śmierci mówie to wam....
i'm raaapeeee....

Awatar użytkownika
iguana_punk

Postprzez aylien » 19 Lut 2007, 16:46

:roll: kazdy sam musi dojsc do prawdy... jest do niej wiele drog ale prawda jest tylko jedna... trzeba szanowac sie nawzajem :D
" W każdym początku wielki czar się chowa, który nas chroni i pomaga żyć (...)" H.Hesse

Awatar użytkownika
aylien

Postprzez dajryjka17 » 19 Lut 2007, 18:29

Leyla napisał:No własnie, co sądzicie o ateistach? (Wy - Katolicy (Chrześcijanie), Świadkowie Jehowy...) Czy potępicacie ateistów? Czy nawracalibyście ich? Czy w jakiś sposób (Waszym zdaniem) robią błąd - nie wierząc

Oczywiscie szanuje ateistów. Rozumiem, ze nie wiezrzysz w Boga dlatego, ze straciłas bliska osobe, ktora byla Twoja babcia. Pewnie nie rozumiesz dlaczego dopuscil do tego, by ludzie umierali, cierpieli, tracili to, co dla nich cenne. Byc moze dlatego doszlas do wniosku, ze Boga nie ma, bo gdyby był to by do tego nie dopuscil. Ale czy nie dostrzegasz jakis przekonujacych dowodów na istnienie Boga? Na przykład Psalm 19:1 ''niebiosa oznajmiają chwałę Boga, a o dziele Jego rąk opowiada przestworze''. Czy tak wspaniale stworzony swiat mógł byc wynikiem jakiegos przypadku?
Skoro więc Bóg istnieje, to dlaczego dopuszcza cierpien?
Wiekszosc cierpien sa winni ludzie- prowadza wojny, popełniaja zbrodnie, niszczą środowisko... Czy rozsadne jest zrzucanie na Boga winy za postepowanie czlowieka? Biblia ujawnia, że przyczyną wielu cierpien jest wpływ złych duchów. zobacz Objawienie 12:12 i Dzieje 10:38
..dobre myśli to już dobry początek...:)

Awatar użytkownika
dajryjka17

• Miejscowość:zzzzzz....

Postprzez Angel_17 » 20 Lut 2007, 14:16

Ja nie mam nic przeciwko ateistom. Ludzie jak wszyscy. Ale nie rozumiem jak można nie wierzyć w nic. Tak się nie da.
Moje nawracanie polega na tym że daję świadectwo o Jezusie swoim życiem.
...Jestem jedną z tych złych rzeczy, która przytrafia sie dobrym ludziom...

Awatar użytkownika
Angel_17

Postprzez noir » 20 Lut 2007, 16:44

Moim zdaniem należy najpierw poznać różne religie, ich genezę, zastanowić się i podjąć decyzję. Ewentualnie pozostaje zakład Pascala.

Zaklad Pascala imho to glupi wymysl. Nielogiczny. Jak mamy niby zaczac wierzyc tylko dlatego, ze moze to sie w przyszlosci oplaci? Przeciez to nie bedzie wiara, tylko jej wypaczenie, jej racjonalizacja. A wcale nie tego oczekuje od nas Kosciol.

A co powiecie na te slowa? - cytat z "Nowego wspaniałego świata" Huxley'a
Bogowie są sprawiedliwi. Bez wątpienia. Jednakże ich kodeks praw w ostatecznym rozrachunku ustalają ludzie organizujący społeczność. Opatrzność bierze wzory z rak ludzi.

Czy tak wlasnie nie jest w istocie? Jak wierzyc w cos, co sami sobie definiujemy? Jak mozna poznac prawdziwy ksztalt Boga (zakladajac, ze wierzymy w Jego istnienie) skoro zyjemy jedynie wyobrazeniami? Rownie dobrze kazdy moze stworzyc wlasnego Boga, wlasny system morlany. Czym to sie w takim razie rozni od ateizmu?
Strony WWW Poznań - projektowanie stron i aplikacji internetowych, optymalizacja, pozycjonowanie i marketing w sieci.

Blog o web designie, tworzeniu stron, optymalizacji stron.

Awatar użytkownika
noir

• Miejscowość:Poznań

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry