Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233415 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Ateizm - Wasze opinie.

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Ateizm - Wasze opinie.

Postprzez Leyla » 16 Lut 2007, 14:37

Chciałam poruszyć temat ateizmu, z racji, że jestem ateistką.

Ateizm - to światopogląd lub stanowisko ontologiczne przeciwne teizmowi, odrzucające wiarę w istnienie bogów. Do ateistów zalicza się zarówno ludzi odrzucających wiarę w bogów jak i zaprzeczających ich istnieniu.

Szukałam o tym postów, ale nie znalazłam. Jestem tu nowa, więc przepraszam za ewentualną pomyłkę.

No własnie, co sądzicie o ateistach? (Wy - Katolicy (Chrześcijanie), Świadkowie Jehowy...) Czy potępicacie ateistów? Czy nawracalibyście ich? Czy w jakiś sposób (Waszym zdaniem) robią błąd - nie wierząc.

* * *

Moi znajomi na przykład - szanują mój ateizm, ale spotkałam się też z potępieniem. Trzeba być tolerancyjnym, nie można potępiać ludzi za światopogląd. A moje przekonanie do nieistnienia Boga? Hmm... nie wierzę i już. Nic mnie nie przekonuje. Pamietam jak z rodzicami miałam zatrzymać się w Częstochowie w klasztorze, w Domu Pielgrzyma i mieliśmy pójść w różne bardzo religijne miejsca. Prostestowałam otwarcie, byłam bardzo bezczelna - teraz wiem, że to był błąd. Za bardzo manifestacyjnie podchodziłam to rzeczy. Kiedy ubłagałam rodziców, żeby nie puszczali mnie na religię - zgodzili się. Teraz nie chodzę i nareszcie mogłam się określić jak ateistka, a nie katoliczka, bo nią nie jestem. Moja mama jest wierząca, tata też, mam trochę wyrzuty sumienia, ale tego nie zmienię. Nie wierzę w to i to jest normalne. Kiedyś jak byłam mała wierzyłam - mówiłam sobie "Oczywiście, że Bóg istnieje" Ale kiedy zmarła moja babcia już wiedziałam, że Boga nie ma. I teraz kiedy jestem już starsza przekonuje się, że Boga nie ma i jest to wielki banał (przepraszam wszystkich wierzących, ale jeden z userów poprosił, abym powiedziała dlaczego nie wierzę) Nie mogę patrzeć na ludzi idących do kościoła - naiwność. (jeszcze raz przepraszam)
Ostatnio edytowany przez Leyla 16 Lut 2007, 14:51, edytowano w sumie 2 razy

Leyla

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez Rajtar » 12 Lut 2012, 15:45

Wiesz tylko, żeby zabawniej było, uzasadnien dla swoich działań (w tym programowego antysemityzmu) szukał w Biblii ;] Zwłaszcza lubił historyjke jak Jezus się zagniewał i targ w świątyni rozpędził.
Z dodatkowych ciekawostek można dodać. że cenił mahometan za ich wojowniczość ;]

Bo +/- w czasach rozłamu, KK zdał sobie sprawę że wpajanie strachu i sprzedawanie nadziei to świetny biznes, więc opracowali gigantyczny kombajn do orania ludzkich mózgów który działa do dzisiaj :) Niestety niektóre fragmenty biblii czy historii trzeba było wykreślić bo mogłyby podważać wiarę ludzi w kłamstwa, czego efektem byłoby mniej armii i pieniędzy :P

chyba nie dałabym rady żyć ze świadomością, że po śmierci nic mnie nie czeka.

I tak właśnie działa ten kombajn - koleżanka dobrze wie że żadnego Boga ani życia po życiu nie ma, ale ze strachu że może trafić do piekła woli już na wszelki wypadek dać co niedzielę dychę dla księdza ;)

A tak faktycznie to ateiści prawie nie istnieją. Prawie każdy w coś wierzy, ma jakieś przesądy, szczęśliwe liczby, wstawanie prawą nogą, horoskopy itp. I z tego czyni jakiegoś bożka.

Rozumiem animizm, ale gloryfikować toto-lotka? Damn... Ale wiem o co Ci chodzi i po części się zgadzam, każdy wierzy (albo uwierzy) w jakąś siłę wyższą, odgórną, ale nie koniecznie musi ją gloryfikować.

Również w ten sposób mogę powiedzieć, że nie istnieją faktyczni chrześcijanie, bo prawie każdy wierzy w przesądy, szczęśliwe liczby, wstawanie prawą nogą, horoskopy itp

Hehe, zobacz sobie kazanie Ks. Szatanka na temat jedynego Boga, internet i telewizja też są zakazane bo mogą stać się przedmiotem kultu xD
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Awatar użytkownika
Rajtar

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:1

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 12 Lut 2012, 15:45

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 12 Lut 2012, 16:39

korop napisał:Ateiści są ciekawi. W łóżku krzyczą "teorio Darwina, o ewolucjo":D

Popłakałam się :lol:
korop napisał:A tak faktycznie to ateiści prawie nie istnieją. Prawie każdy w coś wierzy, ma jakieś przesądy, szczęśliwe liczby, wstawanie prawą nogą, horoskopy itp. I z tego czyni jakiegoś bożka.

Nie wiem, jak Ty, ale ja znam definicję ateizmu, która mówi, że jest to brak wiary W BOGA, a nie w cokolwiek.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Pochwały:15

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez Azbestowa » 16 Lut 2012, 12:40

Ja jestem raczej agnostyczką niż ateistką. Ani nie wierzę, ani nie nie wierzę ;) Wisi mi to po prostu. Nie neguję istnienia jakiejś wyższej formy, ale też za bardzo się nei przejmuję taką możliwością. Nie krzyczę że boga nie ma, ale i nie modlę się. Luźne podejście.
Żeby płynął czas nie obok, ale w nas!.

Awatar użytkownika
Azbestowa

• Miejscowość:Gliwice

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez korop » 16 Lut 2012, 17:08

Darcia K,po pierwsze cieszę że rozbawiłem, choć dział jest poważny. Wyraźnie zaznaczyłem. Ludzie z horoskopów, rytuałów, jakiś amuletów, czasami dziwnych pierdół, robią bożka, bogów. Często nieświadomie. I nie mogą nazywać się ateistami, bo mają jakiegoś boga. Fakt, swojego, dziwnego, tylko dla nich, ale jednak.
Kto nie potrafi mówić jasno i prosto,
ten powinien milczeć.

-Józek, a czemu ty jesteś ateistą?
-Widzisz, my Wodniki z natury jesteśmy bardzo nieufne.

„Bez amnestii dla odchyłów w stylu homo,
o tolerancji dla zboczeńców nic mi nie wiadomo.”

Kris Pastor

Awatar użytkownika
korop

• Pochwały:5

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 16 Lut 2012, 17:27

korop, nie pieprz stary głupot... ateiści nie wierzą w Boga, a w jakieś numery, toto lotki, czy inne amulety mogą. Przecież to i tak jest głupie. Polecam zapoznać się z definicją ateizmu, by w przyszłości nie pisać głupot, a potem idiotycznie się z nich bronić.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 16 Lut 2012, 17:27

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 16 Lut 2012, 17:59

korop napisał: I nie mogą nazywać się ateistami, bo mają jakiegoś boga. Fakt, swojego, dziwnego, tylko dla nich, ale jednak.

Widzę, że muszę zaznaczyć wyraźniej.
Ateiści nie uznają istnienia Boga, a nie boga.
Tak, ta jedna literka robi różnicę, serio.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Pochwały:15

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez korop » 16 Lut 2012, 18:46

Ściągnięte z wikipedii
Ateizm – odrzucenie teizmu, lub stanowisko, że bogowie nie istnieją.
Bóg lub bóstwo – istota nadprzyrodzona, której istnienie postuluje większość religii.

Czyli wezmę pod lupę wiarę w przepowiednie wróżek, które wiele osób praktykuje.
Wróżka czerpie moc z krążącej nieznanej energii (znaczy tak twierdzi). I na tej podstawie prorokuje przyszłość, czy zgaduje przeszłość. A to że ktoś tej energii nie nadaje formy osobowej (łatwiejszej w odbiorze), nie oznacza nie nadania jej boskości. Tak więc korzystając z usług wróżek, nie możemy nazywać się ateistami.

Dalej rytuał wstawania prawą nogą, nieprzechodzenie pod drabiną i inne przesądy.
W ten sposób nadajemy swojej prawej nodze, drabinie, itd. jakąś nadprzyrodzoną/boską moc. Wierząc w to, nie możemy być ateistami.

Przykro mi, wierząc w jakieś horoskopy, chwytanie się za guzik na widok kominiarza, czarne koty, nie można być ateistą.

Czy na podstawie przedstawionych definicji, przykładów i toku rozumowanie, mój punkt widzenia stał się jasny?

A totolotek jest grą całkowicie losową. Na jej wynik ma wpływ masa kulek oraz jej rozkład w kulce, sposób ułożenia nadmuchów, siła nadmuchu, czas włączenia nadmuchów względem uwolnienia kulek, czas mieszania, przyspieszenie grawitacyjne, i inne. Znając wszystkie te zmienne, można obliczyć jakie wyniki losowania będą na najbliższej kumulacji.
ten powinien milczeć.

Kris Pastor

Awatar użytkownika
korop

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 16 Lut 2012, 19:01

korop napisał:Czy na podstawie przedstawionych definicji, przykładów i toku rozumowanie, mój punkt widzenia stał się jasny?

Nie i bardzo mi przypomina wielką kłótnie z tematu Twojego o ateistach do których jesteś chyba uprzedzony. To co wypisałeś jest śmieszne, serio. Prędzej wierzący ( chrześcijanin ), który uznaje takie rzeczy i zabobony nie może nazywać się prawdziwym wierzącym. Serio - jutro spytam profesorki o to, czy kiedy wierzy ktoś w takie coś to, czy przestaje być ateistą :roll:

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez zsz-unit » 16 Lut 2012, 19:16

korop napisał:Ściągnięte z wikipedii
Ateizm – odrzucenie teizmu, lub stanowisko, że bogowie nie istnieją.
Bóg lub bóstwo – istota nadprzyrodzona, której istnienie postuluje większość religii.

Czyli wezmę pod lupę wiarę w przepowiednie wróżek, które wiele osób praktykuje.
Wróżka czerpie moc z krążącej nieznanej energii (znaczy tak twierdzi). I na tej podstawie prorokuje przyszłość, czy zgaduje przeszłość. A to że ktoś tej energii nie nadaje formy osobowej (łatwiejszej w odbiorze), nie oznacza nie nadania jej boskości. Tak więc korzystając z usług wróżek, nie możemy nazywać się ateistami.

Skoro Wikipedia jest dla Ciebie autorytetem:
W swoim najściślejszym znaczeniu pozytywny ateizm nie pociąga za sobą żadnych określonych wierzeń poza niedowierzaniem w jakiekolwiek bóstwo. Ateiści mogą jednak posiadać wierzenia duchowe.

Czy wróżka i jej mistyczna energia nie kwalifikuje się bardziej pod duchowość niż teizm?

Awatar użytkownika
zsz-unit

• Pochwały:2
  • Ostrzeżenia:1

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez Expresso » 16 Lut 2012, 19:35

Moja opinia jest taka: Wierzta, jak chceta, jak nie chceta to nie wierzta i tyle. Byleby nie narzucać nikomu swojego poglądu, można go przedstawić, podyskutować, ale jakiekolwiek narzucanie swojej woli daje opłakany skutek. To tyle z mojej strony. ;)

Awatar użytkownika
Expresso

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez korop » 16 Lut 2012, 20:32

zsz-unit napisał:Czy wróżka i jej mistyczna energia nie kwalifikuje się bardziej pod duchowość niż teizm?

Sposób kwalifikacji na podstawie przedstawionych przykładów został wyjaśniony.

Pizzaro napisał:Prędzej wierzący ( chrześcijanin ), który uznaje takie rzeczy i zabobony nie może nazywać się prawdziwym wierzącym.

Właśnie, bo poza prawdziwym Bogiem, uznaje inne bóstwa. I drogą analogii ateista wierzący w takie rzeczy, nie jest prawdziwym ateistą.

Pizzaro napisał:Nie i bardzo mi przypomina wielką kłótnie z tematu Twojego o ateistach do których jesteś chyba uprzedzony. To co wypisałeś jest śmieszne, serio.

To czego nie rozumiesz? I co jest śmieszne? Fakt, trochę przypomina, bo znowu powiedziałem że prawdziwych ateistów właściwie nie ma, że wśród mniemających się za ateistów, niewielu jest ich prawdziwych.

Że uważam że ateistów na tym świecie jest naprawdę niewielu? Znam tylko jednego ateistę. Rzekłbym pełną gębą (w moim mniemaniu).
Tak, jestem uprzedzony do pseudo-ateistów. Prawdziwy ateista (w moim mniemaniu i przedstawionym toku rozumowania) nie jest niczym złym. Pseudo-ateista tak.
ten powinien milczeć.

Kris Pastor

Awatar użytkownika
korop

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez Rajtar » 16 Lut 2012, 22:38

Jestem ciekaw jakim prawem uważasz że jest Ci dane tworzyć nowe definicje naukowe.

Brzmisz jak Natanek - jak ktoś wyśle totolotka to jest on automatycznie jego bóstwem które czci? Może jeszcze dodasz że polewa kupon krwią dziewic żeby mu lepsze cyferki padły?

Nigga please, sam wierzę w Boga (Boga, a nie w random dropa na instancjach w Hellgate'cie, tak na wszelki wypadek uprzedzam), ale takie wywody są nie tylko obrazą inteligencji XXI wieku, ale przede wszystkim chrześcijan i Boga, który naprawdę ma w głębokim poważaniu czy ktoś wysyła totka czy nie, dopóki jest mu wierny.
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Awatar użytkownika
Rajtar

• Pochwały:1

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez zsz-unit » 16 Lut 2012, 22:39

korop napisał:
zsz-unit napisał:Czy wróżka i jej mistyczna energia nie kwalifikuje się bardziej pod duchowość niż teizm?

Sposób kwalifikacji na podstawie przedstawionych przykładów został wyjaśniony.

Mój drogi, tak się nie da dyskutować.
Musi mieć jakąś wspólną bazę do dyskusji, albo bierzemy za tą bazę Wikipedię, ale słownikowe definicję, albo własne definicje.
Skoro bierzemy za bazę do dyskusji Wikipedię to nie można wyciągać z niej tylko tego co zgadza sie z naszymi poglądami .

Awatar użytkownika
zsz-unit

• Pochwały:2
  • Ostrzeżenia:1

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 16 Lut 2012, 22:45

Nie ma, jak dyskutować... :roll: Korop, a czy owy ateista ( pseudo według Ciebie ) modli się do takich kuponów, wróżek, amuletów ? Czy oddaje im cześć? Czy chodzi do jakiejś świątyni by złożyć im hołd ? Nie. Mylisz pojęcie Boga z pojęciem bożka. Ateista odrzuca teizm, czyli wiarę w istnienie Boga, bogów, bogiń, którzy ingerują w świat. Takie coś ma się nijak do tego, o czym piszesz. To, że ktoś ma np. pierścionek na szczęście nie czyni, że taka osoba przestaje być ateistą.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

Ateizm - Wasze opinie.

Nieprzeczytany postprzez korop » 16 Lut 2012, 23:02

Rajtar napisał:Jestem ciekaw jakim prawem uważasz że jest Ci dane tworzyć nowe definicje naukowe.

Urwał jego mać, gdzie tworze nowe definicje naukowe?

Rajtar napisał:Brzmisz jak Natanek - jak ktoś wyśle totolotka to jest on automatycznie jego bóstwem które czci? Może jeszcze dodasz że polewa kupon krwią dziewic żeby mu lepsze cyferki padły?

Wybacz, z nim nie mam nic wspólnego... czytałem Pottera, wszystkie 7 części.

korop napisał:A totolotek jest grą całkowicie losową. Na jej wynik ma wpływ masa kulek oraz jej rozkład w kulce, sposób ułożenia nadmuchów, siła nadmuchu, czas włączenia nadmuchów względem uwolnienia kulek, czas mieszania, przyspieszenie grawitacyjne, i inne. Znając wszystkie te zmienne, można obliczyć jakie wyniki losowania będą na najbliższej kumulacji.

Proponuję jeszcze raz przeczytać powyższy cytat.

Rajtar napisał:Nigga please, sam wierzę w Boga (Boga, a nie w random dropa na instancjach w Hellgate'cie, tak na wszelki wypadek uprzedzam), ale takie wywody są nie tylko obrazą inteligencji XXI wieku, ale przede wszystkim chrześcijan i Boga, który naprawdę ma w głębokim poważaniu czy ktoś wysyła totka czy nie, dopóki jest mu wierny.

I nie, nie jestem żadnym niggą. Znacznie bliżej mi do Aryjczyka. Przepraszam bardzo, gdzie obraziłem Boga, jakichkolwiek chrześcijan? Bo przeczytałem swoje posty powtórnie, i zauważyłem że:
-pokazuję iż niewielu ateistów tak naprawdę istnieje
-z przesądów, amuletów, wróżek można stworzyć własną karykaturę jakiegoś bóstwa
-chrześcijanie nie powinni wierzyć w przesądy
-ateista, by mógł się nim nazywać nie powinien wierzyć w przesądy

I nie, powtarzam, nie mam nic do totolotka. I też jestem wierzącym.

zsz-unit napisał:Mój drogi, tak się nie da dyskutować.
Musi mieć jakąś wspólną bazę do dyskusji, albo bierzemy za tą bazę Wikipedię, ale słownikowe definicję, albo własne definicje.
Skoro bierzemy za bazę do dyskusji Wikipedię to nie można wyciągać z niej tylko tego co zgadza sie z naszymi poglądami .

To zacznijmy od ustalenia jednoznacznej definicji ateizmu.
Proponuję taką:
ateizm- odrzucenie istnienia wszelakich bogów, bóstw, oraz istnienia sił nadprzyrodzonych.
Jeżeli znasz pełniejszą, dokładniejszą, może sprzeczną z zaproponowaną przeze mnie, podaj ją.
ten powinien milczeć.

Kris Pastor

Awatar użytkownika
korop

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry