Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233414 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Architektura. Plan na życie.

Wszystko na temat studenckiego, często pieskiego życia ;)

Nieprzeczytany postprzez BitMe » 04 Cze 2011, 02:06

Witam :D
W tym roku zdawałem maturę. Po maturach przyszedł czas, aby sprecyzować gdzie chciałbym wybrać się na studia. Po przejrzeniu oferty paru uczelni technicznych znalazłoby się parę fajnych kierunków. Jednak nie ma to w sobie czegoś, co chciałbym robić przez całe życie. Jednak gdy się tak zastanawiałem pomyślałem, że architektura jest bardzo fajnym kierunkiem, który na pewno jest dla mnie interesujący. Jednak jak wiadomo wiąże się to z egzaminem z rysunku. Tak jak mówiłem jestem tegorocznym maturzystą i takie egzaminy są w najbliższych dniach. Ja natomiast nigdy nie przygotowywałem się na nie tak jak to robili inni. Późno zorientowałem się, że to mogłoby być tym co chciałbym robić. Mogę powiedzieć, że po prostu nie jestem zły w rysowaniu, ale zdaję sobie sprawę, że to może nie wystarczyć. Wydaje mi się, że potrzebna jest tu również wiedza o różnego rodzaju stylach rysowania, pojęciach i elementach technicznych o których ja nie mam pojęcia, bo najzwyczajniej nigdy nie miałem z tym styczności.
Tak więc powstaje moje pytanie, czy warto walczyć o marzenia? :D Wiem, że mówi się, że o marzenia zawsze warto walczyć, ale chciałbym, żebyście spojrzeli na to obiektywnie. Po tym pytaniu powstaje następne. Wątpię, że w tym roku bym temu podołał, bo przecież nie mam pojęcia o co chodzi w tych egzaminach. Ale czy np. warto pójść na jakiś inny kierunek przez ten 1 rok i w ten czas chodzić na jakieś lekcje rysunku itp. Czy 1 rok wystarczy? Teraz żałuję, że nie pomyślałem o tym w 1 kl LO. Proszę was o pomoc w tej sprawie i dyskusję.
:mrgreen:

Awatar użytkownika
BitMe

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 04 Cze 2011, 04:45

Jeśli to ma być jakaś znana bardziej architektura to możesz sobie pomarzyć. 99% architektur moim zdaniem możesz odrzucić. Nie masz pojęcia o rysunku, więc nie da rady.

rok przerwy może zrób sobie, niekoniecznie musisz iść na studia. Podszkól się w czymś dobrze, weż się za ten rysunek mocno, bo na studiach może nie być czasu.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 04 Cze 2011, 04:45

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Ereszkigal » 04 Cze 2011, 09:38

Idź nie wahaj się, ja studiuję architekturę krajobrazu gdzie również zdaje się egzamin z rysunku. Nigdy nie uczyłam się rysunku a jednak się dostałam. Jeśli Twój rysunek nie jest tragiczny to radzę spróbować najwyżej się nie dostaniesz, ale nikt nie powie że nie próbowałeś. Na pocieszenie dodam, że prace będą oceniali specjaliści i jeśli spodoba im się Twoja kreska, ekspresja i estetyka to mimo niedoskonałości na pewno się zainteresują. Poza tym potem będziesz miał zajęcia z rysunku i projektowania więc wszystko się wyprostuje ;) Jak się czujesz ze swoimi zdolnościami manualnymi? Rysunek to jedno, potrzeba mieć jeszcze cierpliwość do makiet czym ja poszczycić się nie mogę ehh
"Obawiać się trzeba nie tych, co mają inne zdanie, lecz tych, co mają inne zdanie, lecz są zbyt tchórzliwi, by je wypowiedzieć."

Awatar użytkownika
Ereszkigal
Kumpel

• Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 04 Cze 2011, 12:23

Ereszkigal, masz jednak rację. Ale w sumie zależy to od kierunku głównie. Architektura krajobrazu chyba patrzą łaskawiej na te rysunki niz na zwykłej. Fajnie by było, BitMe, gdybyś powiedział gdzie dokładnie chcesz iść i na jaki kierunek, wtedy coś poszperamy i doradzimy.
Image
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

Re: Architektura. Plan na życie.

Nieprzeczytany postprzez Ereszkigal » 04 Cze 2011, 13:43

johanneskate napisał:Ereszkigal, masz jednak rację. Ale w sumie zależy to od kierunku głównie. Architektura krajobrazu chyba patrzą łaskawiej na te rysunki niz na zwykłej. Fajnie by było, BitMe, gdybyś powiedział gdzie dokładnie chcesz iść i na jaki kierunek, wtedy coś poszperamy i doradzimy.

Zależy gdzie, mnie rysunku uczył Dobrosław Bagiński, który wykładał również na zwykłej architekturze i zawsze mówił że od nas wymaga więcej bo mamy większe pole do popisu. Szczerze mówiąc to rysunek jest wg. mnie najmniejszym zmartwieniem gorzej z matmą i budowlanką :P
"Obawiać się trzeba nie tych, co mają inne zdanie, lecz tych, co mają inne zdanie, lecz są zbyt tchórzliwi, by je wypowiedzieć."

Awatar użytkownika
Ereszkigal
Kumpel

Nieprzeczytany postprzez BitMe » 04 Cze 2011, 15:11

Zawsze rysowałem. Sam swoich zdolności nie ocenię, ale wydaje mi się, że zawsze byłem w tym dobry. Przez ostatnie lata to zaniedbywałem, rysowałem coraz mniej i to był błąd. Chciałbym studiować kierunek, moim zdaniem najlepszy tj. architektura i urbanistyka (inne w ogóle mnie nie pociągają) na najlepszych uczelniach w Polsce (przeglądałem ofertę PW, gdzie na większość kierunków potrzebna jest fizyka, której nie zdawałem na maturze, co uważam za mój kolejny wielki błąd). Mówiąc, że nie mam pojęcia o rysunku nie miałem na myśli, że jestem w tym słaby, tylko że po prostu nie chodziłem na żadne warsztaty, które dałyby mi wiedzę na temat różnych technik i praktykę. Waszym zdaniem ile trzeba wcześniej trzeba zacząć tego typu warsztaty, aby osiągnąć odpowiedni poziom? Ile czasu w tygodniu musiałbym poświęcić (godzin, lekcji)? Mój znajomy chodził do obecnych studentów na takie lekcje. Czy to jest dobry pomysł, czy lepsze są jakieś profesjonalne lekcje? Zdemotywowałeś mnie trochę Johanneskate, ale tego też potrzebuję, aby odpowiednio na to spojrzeć. Właściwie ten pomysł, aby iść na architekturę, to był taki impuls, zbyt późny impuls, ale wiem, że właściwy impuls. Nie chciałbym robić całe życie czegoś, czego nie chcę.

Awatar użytkownika
BitMe

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 04 Cze 2011, 15:11

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Ereszkigal » 04 Cze 2011, 15:21

Na kurs to trochę za późno, ale zawsze możesz udać się do tych studentów, żeby poznać przynajmniej podstawy perspektyw i kompozycji. Tak jak mówiłam wcześniej odpowiedni poziom osiągniesz na studiach, już po kilku miesiącach poziomy studentów się wyrównują, jednak zawsze są lepsi i gorsi ;)

Awatar użytkownika
Ereszkigal
Kumpel

Nieprzeczytany postprzez BitMe » 04 Cze 2011, 18:24

Ehmm tak więc 1 rok pracy nad rysunkiem, przy czym naprawdę chciałbym się nad tym skupić, to za mało i wystarczy jedynie na załapanie podstaw? Jakie są uczelnie w Polsce, na których architektura jest najlepsza? Zauważyłem również, że matura jest dość mało istotna w porównaniu z konkursem.

Awatar użytkownika
BitMe

Nieprzeczytany postprzez BitMe » 05 Cze 2011, 15:29

BitMe napisał:Ehmm tak więc 1 rok pracy nad rysunkiem, przy czym naprawdę chciałbym się nad tym skupić, to za mało i wystarczy jedynie na załapanie podstaw?

^To nie było pytanie retoryczne :(

Mam jeszcze jedno pytanie. Jakie kierunki studiów nadawałyby się, aby była możliwość przepisów egzaminów?

Awatar użytkownika
BitMe

Nieprzeczytany postprzez Olllaaa » 11 Cze 2011, 17:12

Możliwe, że z kierunku budownictwo mogliby Ci przepisać parę ocen, jeśli taki kierunek udostępnia wybrana przez Ciebie uczelnia. Ale nie jestem pewna..

Olllaaa

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 11 Cze 2011, 17:14

Na budownictwo nie ma egzaminu z rysunku, a chodzi Ci o ten wstępny? Czy o te już w trakcie?
Image
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

Nieprzeczytany postprzez Ereszkigal » 11 Cze 2011, 17:28

Z mojej architektury to myślę że : geometrię wykreślną, matmę,techniki komputerowe 2d i 3d, materiałoznawstwo i podstawy budownictwa, geodezję i powszechna historię architektury.
Z Budownictwa : geodezję, matematykę, materiały i budownictwo ogólne może konstrukcje.
Jednak wszystko zależy od prowadzących i zazwyczaj przepisują przedmioty z egzaminem od 4.

Awatar użytkownika
Ereszkigal
Kumpel

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 11 Cze 2011, 17:34

u mnie od 5 przepisują. Czyli tylko piątki.
Image
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

Nieprzeczytany postprzez BitMe » 15 Cze 2011, 23:47

A jakie kierunki polecilibyście na AGH, aby nie marnować tego czasu? :)

Często mówiliście, że 1 rok wystarcza na załapanie podstaw. Tak więc potrzebny czas na podszkolenie się to 3 lata, tak?
Jeśli będę miał wystarczająco motywacji, a bardzo chcę, to może odłożę to na później. Zrobiłbym inżyniera na jakimś kierunku, a magistra bym odpuścił, aby iść na architekturę.

Awatar użytkownika
BitMe

Nieprzeczytany postprzez BitMe » 11 Lis 2011, 23:51

W ostatnim momencie zdecydowałem się na mechatronikę. Nie miałem zbytnio pojęcia, czy kierunek ten jest dla mnie, a bardzo niewiele wiedziałem na czym on polega. Z biegiem czasu bardzo się przekonałem do tego kierunku. Nie bez znaczenia jest to, że jest to wydział inżynierii mechanicznej i robotyki. Raczej mechatronika na innych wydziałach (na innych uczelniach, zwykłych mechanicznych) nie byłaby tak interesująca. Wiadomo, że teraz, na pierwszym roku, nie interesują mnie tak bardzo te przedmioty, których teraz się uczę, ale perspektywa przyszłości i to, czym będę mógł się zajmować po studiach jest nawet bardzo interesująca. Projektowanie maszyn, silników, robotów - to jest fajne. Mechatronicy to przecież inżynierowie w formule 1, choć to nieosiągalne. Ale dlaczego od razu nie wierzyć? Tutaj projektuję, jak w architekturze, tylko, że całkiem inne rzeczy. Architektura? Nie myślę już o tym. Dalej uważam, że jest to fajny kierunek, ale cóż. Zostanę przy swoim. Nie jest tak, że się poddałem, bo już mi nie zależy. Znalazłem, tak naprawdę przypadkiem natrafiłem na, alternatywę, która jest równie, o ile nie bardziej interesująca. Możecie pomyśleć dlaczego to w ogóle piszę. Po prostu chcę się z wami podzielić.

Awatar użytkownika
BitMe

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry