Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210474 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Ankieta - wybór języka

Wszystko na temat studenckiego, często pieskiego życia ;)

Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez sixtynajn » 08 Lip 2010, 08:05

Witam szanowne grono. :) Potrzebuje rady w związku z tym, iż od października (jak się uda) idę na studia. A co za tym idzie, chce rozpocząć naukę jednego z orientalnych języków. Do wyboru japoński, chiński i język hindi. Kłopot w tym, że nie wiem co wybrać, waham się pomiędzy chińskim a japońskim. Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiać moje wątpliwości? ;)
ankieta - byłbym wdzięczny za wypełnienie tej "ankiety". Z góry wielkie dzięki. 8)

Awatar użytkownika
sixtynajn

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez Claudynka » 08 Lip 2010, 08:23

Ja bym wybrała język hindi ze względu na moje zainteresowania. Ale skoro Ty tego języka praktycznie w ogóle nie bierzesz pod uwagę to cóż..
Moja koleżanka studiowała na UJ kulturoznawstwo blisko i dalekowschodnie, gdzie językiem wiodącym był język chiński. Powiem tylko, że uczyła się całymi dniami, a mimo to narzekała na trudność języka. Poza tym potrzebne są zdolności plastyczne, by nauczyć się chińskich znaków i liter.
Język japoński bardzo dużo osób sobie chwali. Co więcej - filologia japońska staje się coraz bardziej powszechnym kierunkiem. Jednak język do łatwych nie należy - z tego musisz sobie zdać sprawę.
Mam nadzieję, że minimalnie naświetliłam Ci jak wygląda nauka tych dwóch języków, wybór należy do Ciebie. ;)
I'm happy mommy..

Awatar użytkownika
Claudynka
Przyjaciel

• Miejscowość:Tarnów
  • Pochwały:45

Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 08 Lip 2010, 08:23

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez Kicek0 » 08 Lip 2010, 11:31

Claudynka napisał:Co więcej - filologia japońska staje się coraz bardziej powszechnym kierunkiem. Jednak język do łatwych nie należy - z tego musisz sobie zdać sprawę.

Japoński jest jednym z łatwiejszych języków wschodnioazjatyckich. Ale nawet pomijając poziom trudności zdecydowałbym się na japoński ze względów praktycznych - to dobrze rozwinięty kraj i ewentualna możliwość napotkania japończyków, pracy z nimi bądź pracy w Japonii jest dość wysoka.
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

• Pochwały:10

Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez Neosha » 27 Sie 2010, 15:09

Kicek0 napisał:zdecydowałbym się na japoński ze względów praktycznych - to dobrze rozwinięty kraj i ewentualna możliwość napotkania japończyków, pracy z nimi bądź pracy w Japonii jest dość wysoka.

Dokładnie.
Znajomość języka japońskiego będzie dla Ciebie cenną zdobyczą na CV. Otworzą się dla Ciebie lepsze oferty pracy.
Nauka jest ciężka, ale jednakże bardzo się opłaca.
Trzy są źródła ludzkich popędów i pragnień: dusza, rozum i ciało.
Pragnienia duszy - rodzą przyjaźń,
rozumu - szacunek,
ciała - pożądanie.
Dopiero połączenie tych trzech pragnień rodzi miłość...

Awatar użytkownika
Neosha
Kumpel

• Pochwały:55

Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez foxey_lady » 27 Sie 2010, 23:45

Też bym się wahała między tymi dwoma językami na Twoim miejscu i w sumie nie wiem, co bym wybrała. I chiński i japoński wydają się tak samo praktyczne i fajnie było by je znać. Jak napisał kolega u góry, japońskim posługują się ludzie w dobrze rozwiniętym państwie, ale Chiny to także szybko rozwijający się kraj, a poza tym ponoć po chińsku mówi co 5 czy tam co 6 mieszkaniec naszej planety ;d
Może rzeczywiście zorientuj się w poziomie trudności i wtedy zdecyduj, którego języka będzie Ci się łatwiej i przyjemniej uczyć?
Rose is a rose is a rose is a rose

Awatar użytkownika
foxey_lady

• Pochwały:20

Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez niebieska28 » 28 Sie 2010, 09:30

Ja stawiałabym na japoński.
Zabijanie dla pokoju jest jak pieprzenie się dla cnoty.

— Stephen King

Awatar użytkownika
niebieska28

• Miejscowość:Lublin
  • Pochwały:8

Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 28 Sie 2010, 09:30

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Re: Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez morgan1 » 06 Wrz 2010, 21:58

Na Twoim miejscu zdecydowałabym się na japoński. Jak już ktoś wcześniej wspomniał, to jeden z łatwiejszych języków azjatyckich, dlatego masz szansę, aby porządnie się go nauczyć i wykorzystać w praktyce, a Japonia to dynamicznie rozwijający się i interesujący kraj, więc uważam, że warto. Z tych samych względów mogłabyś oczywiście zdecydować się na naukę chińskiego, ale to jest już wyższa szkoła jazdy i sądzę, że o wiele trudniej byłoby Ci osiągnąć poziom pozwalający na swobodną komunikację. Hindi - jakkolwiek ciekawy język - jest mało praktyczny. Po pierwsze dlatego, że Hindusi w dużej części mówią po angielsku, a po drugie dlatego, że w samych indiach istnieje kilkanaście (jeśli nie kilkadziesiąt) różnych języków. Jak się na coś zdecydujesz, daj znać, bo aż jestem ciekawa, co wybierzesz :) Powodzenia :)

morgan1

Re: Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez Barbara77 » 07 Wrz 2010, 00:59

Chinski, oczywiscie. Chiny sa obecnie najszybciej rozwijajaca sie gospodarka, jezyk ten zna poltora miliarda ludzi. Na Zachodzie coraz wiecej osob przyswaja chinski. Krotko mowiac: jezyk z przyszloscia.

Awatar użytkownika
Barbara77

• Miejscowość:Krakow/Stockholm/St.Peterburg
  • Pochwały:1

Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez jumisiek. » 07 Wrz 2010, 05:16

Też stawiałabym na chiński. Jak już Barbara77 powiedziała - język z przyszłością. A chyba o to w życiu chodzi, prawda? Naucz się chińskiego, później jakoś douczysz się japońskiego. ; )
jestem ciekawa co byś zrobił, gdybym rozpłakała się tuż przy tobie.

Awatar użytkownika
jumisiek.
Kumpel

• Pochwały:26

Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez Tawerna » 07 Wrz 2010, 14:31

Wybrałabym chiński, bo mam wrażenie, że pomimo potęgi gospodarczej Chin, został on trochę zapomniany przez młodych ludzi. Interesują się Japonią, chcą poznać jeszcze bardziej egzotyczne języki, jak np. wspomniany hindi, a chiński jakoś tak z boku.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

A. Einstein

Awatar użytkownika
Tawerna

Ankieta - wybór języka

Nieprzeczytany postprzez dziewczyna39 » 07 Wrz 2010, 15:41

chinski, bo ostatnio nasluchalam sie w wiadomosciach jaka to wazna i przyszlosciowa umiejetnosc;]
I'm waiting for the rain
to wash who I am

Awatar użytkownika
dziewczyna39
Kumpel

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:6

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry