Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1233412 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

6-latki do szkoły?

Nowinki ze świata i wszystko o polityce, zarówno tej polskiej, jak i zagranicznej. =)

6-latki do szkoły?

Postprzez Aadek » 02 Gru 2008, 19:36

Niedługo do sejmu trafi ustawa o objęciu obowiązkiem szkolnym dzieci w wieku 6 lat. Co o tym myślicie? Czy 6-latki powinny pójść do szkoły?

Ja jestem za. System edukacji nie jest u nas najlepszy, w większosci państw zachodniej Europy edukację zaczynają 6-letnie czy nawet młodsze dzieci. Nawet skłoniłabym się ku temu, żeby o ten uzyskany rok przedłużyć liceum. Istnieje wiele opinii uczniów, nauczycieli, że w liceum jest za mało czasu na realizację materiału.
Głównym argumentem przeciwników reformy jest "odbieranie maluchom dzieciństwa". Czy ten rok dzieciństwa robi tak wielką różnicę? Przecież w obecnej sytuacji, jeśli dziecko urodzi się np. 31.12, to i tak idzie do szkoły rok młodsze od tego, które urodziło się 01.01. I nikt tragedii nie robi. Poza tym, z tego co pamiętam, reformą maja być objęte tylko dzieci z pierwszego półrocza 2003r. Więc tracą tylko pół roku dzieciństwa.

PS. Temat w zasadzie pasuje także do działu "Szkoła". Jeśli dokonałam nietrafnego wyboru, proszę o przeniesienie.
"Zabrania się opuszczać pole bitwy zanim bestia padnie
Nakazuje się toczyć bitwę czysto i dokładnie"

Awatar użytkownika
Aadek

• Pochwały:3

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Re: 6-latki do szkoły?

Postprzez Whoisyourdaddy » 09 Wrz 2011, 21:14

Poroniony pomysł. Polskie szkolnictwo to w ogóle jeden wielki żart. A zmiany to należy przeprowadzić od tych wszystkich co wymyślają takie pomysły jak szkoła dla 6 latków, egzaminy gimnazjalne rozbite na przedmioty itp.
Kiedy inni oczekują od nas, że staniemy się takimi jakimi oni chcą żebyśmy byli, zmuszają nas do zniszczenia tego kim naprawdę jesteśmy. To dosyć subtelny rodzaj morderstwa. Większość kochających rodziców i krewnych popełnia je z uśmiechem na twarzy.

Awatar użytkownika
Whoisyourdaddy

• Pochwały:2
Użytkownik zbanowany

Postprzez mgirl » 09 Wrz 2011, 21:14

Awatar użytkownika
mgirl

6-latki do szkoły?

Postprzez Peggy Brown » 10 Wrz 2011, 08:06

Aadek napisał:Ja jestem za. System edukacji nie jest u nas najlepszy, w większosci państw zachodniej Europy edukację zaczynają 6-letnie czy nawet młodsze dzieci.

A czy to znaczy, że nasz system jest gorszy, bo później zaczynamy edukację ? Czy zawsze musimy dostosowywać się do innych ? Zastanawiam się tylko, czy miała do czyniennia np z edukacją w UK czy w Niemczech.

Awatar użytkownika
Peggy Brown

• Miejscowość:Katowice
  • Pochwały:23

Postprzez Whoisyourdaddy » 10 Wrz 2011, 09:16

Ja jestem za. System edukacji nie jest u nas najlepszy, w większosci państw zachodniej Europy edukację zaczynają 6-letnie czy nawet młodsze dzieci.

Ale nasze szkoły w większości nie są przygotowane na przyjęcie 6-latków i nawet nie mają kasy ,żeby takowe przygotowania poczynić. Porównujesz Europę zachodnią do Polski??? Człowieku to są dwa światy.
Kiedy inni oczekują od nas, że staniemy się takimi jakimi oni chcą żebyśmy byli, zmuszają nas do zniszczenia tego kim naprawdę jesteśmy. To dosyć subtelny rodzaj morderstwa. Większość kochających rodziców i krewnych popełnia je z uśmiechem na twarzy.

Awatar użytkownika
Whoisyourdaddy

Użytkownik zbanowany

6-latki do szkoły?

Postprzez Mandy » 10 Wrz 2011, 14:12

Whoisyourdaddy napisał: Porównujesz Europę zachodnią do Polski??? Człowieku to są dwa światy.

Dobra są różnice między nami a Europą zach no ale nie róbmy z Polski trzeciego świata.
Co do tematu to wydaje mi się że pomysł jest dobry. Przecież nie będą siedzieć od 8 do 16 w szkole ale przyjdą na parę godzin no i lekcje w podstawówce w 1-3 są bardziej przez zabawę. Szybciej pójdą to szybciej się nauczą np angielskiego( małe dzieci łatwo sobie przysuwają obcy język)
Jakie tam odbieranie dzieciństwa? Przecież nie będą cały dzień ślęczeć nad książkami.
Aadek napisał:Nawet skłoniłabym się ku temu, żeby o ten uzyskany rok przedłużyć liceum.

To by było bardzo dobre te trzy lata a raczej 2,5 to o wiele za mało. Dodatkowy rok byłby idealnym rozwiązaniem.
Niebo uczy kochać
Ziemia uczy trwać
Ludzi nienawidzić
Ludzie uczą nas

Awatar użytkownika
Mandy

• Miejscowość:TRG
  • Pochwały:8

6-latki do szkoły?

Postprzez Peggy Brown » 10 Wrz 2011, 14:26

Mandy napisał:Przecież nie będą siedzieć od 8 do 16 w szkole ale przyjdą na parę godzin no i lekcje w podstawówce w 1-3 są bardziej przez zabawę.

Przez zabawę ? zabawa jest tylko dodatkiem, który ma urozmaicać czas spędzony na lekcji, ale tak jest więcej ćwiczeń, zadań, wypowiedzi niż nauki przez zabawę.

A niestety zdarzają się przypadki, kiedy dziecko spędza w szkole praktycznie cały dzień. Jeśli zaczyna później np o 10 to rodzice już na 8 zawożą dzieci na świetlice. Podobnie jest po lekcjach czasami dzieci czekają do 16 aż rodzice obiorą, bo niesetety niestety nie każdy ma dziadka/ciocię/babcię którzy wcześniej odbiorą.

Mandy napisał:Szybciej pójdą to szybciej się nauczą np angielskiego( małe dzieci łatwo sobie przysuwają obcy język)

Przecież w większości przedszkoli są zajęcia z angielskiego

Awatar użytkownika
Peggy Brown

6-latki do szkoły?

Postprzez mgirl » 10 Wrz 2011, 14:26

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

6-latki do szkoły?

Postprzez Pizzaro » 10 Wrz 2011, 14:29

Mandy napisał:To by było bardzo dobre te trzy lata a raczej 2,5 to o wiele za mało. Dodatkowy rok byłby idealnym rozwiązaniem.

Jeszcze może przedłużymy rok szkolny do 10 lipca :roll: ?
Obecnie nie jest źle, nie rozumiem po co ma być dodatkowy rok nauki w liceum. Jakoś od x lat jest taki system i żyjemy dalej.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

6-latki do szkoły?

Postprzez Darcia K » 10 Wrz 2011, 15:09

Peggy Brown napisał:Przez zabawę ? zabawa jest tylko dodatkiem, który ma urozmaicać czas spędzony na lekcji, ale tak jest więcej ćwiczeń, zadań, wypowiedzi niż nauki przez zabawę.

To chyba zależy od placówki, znam jedną, gdzie jest naprawdę bardzo dużo zabawy i dzieci chętnie do niej chodzą, sama byłam tam uczennicą.
Peggy Brown napisał:A niestety zdarzają się przypadki, kiedy dziecko spędza w szkole praktycznie cały dzień. Jeśli zaczyna później np o 10 to rodzice już na 8 zawożą dzieci na świetlice. Podobnie jest po lekcjach czasami dzieci czekają do 16 aż rodzice obiorą, bo niesetety niestety nie każdy ma dziadka/ciocię/babcię którzy wcześniej odbiorą.

No i faktycznie, przez to, że rodzice niektórych dzieci mają taką pracę, cały pomysł jest zły.
Poza tym nie przesadzajcie - burzycie się, że 6latkom chcą odebrać dzieciństwo, a jakoś nikt nie płacze nad 7-9 latkami. To dla Was nie są dzieci czy co? A do szkoły chodzić już muszą, jednak nikt nie piszczy nad ich losem.
Pizzaro napisał:Obecnie nie jest źle, nie rozumiem po co ma być dodatkowy rok nauki w liceum.

Nie rozumiesz, bo chodzisz do LO raptem 9 dni.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

6-latki do szkoły?

Postprzez johanneskate » 10 Wrz 2011, 15:23

Pizzaro napisał:Obecnie nie jest źle, nie rozumiem po co ma być dodatkowy rok nauki w liceum.

To co umie osoba dziś kończąca liceum z matematyki czy polskiego jest nieporównywalne z tym co potrafili ludzie przy 4 letnim liceum. To co się teraz robi jest śmiechem. Ale temat jest o 6-latkach.

6 lat to zdecydowanie za mało. Dziecko powinno być w przedszkolu uczone. Ja w 6-latkach miałem zajęcia poważniejsze już.

A co myślicie o tym co chce pan Kaczyński teraz przeforsować? Ten czas w przedszkolu który dziecko będzie mogło przebywać byłby do godziny 18? Co by rodzice mogli dopracować?
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

6-latki do szkoły?

Postprzez Darcia K » 10 Wrz 2011, 15:28

johanneskate napisał:6 lat to zdecydowanie za mało. Dziecko powinno być w przedszkolu uczone.

Dlaczego? Jeżeli dzieciaki mają kompetentną, odpowiedzialną osobę, która się nimi zajmuje, nie grozi im żadne niebezpieczeństwo np ze strony starszych kolegów. Ja sama nie wiem, co to jest nauka w przedszkolu czy też oddzielnej placówce - zerówce, od zawsze byłam w szkole i nigdy nie stało mi się nic.
johanneskate napisał:Ten czas w przedszkolu który dziecko będzie mogło przebywać byłby do godziny 18? Co by rodzice mogli dopracować?

Dzieciaka by męczył tak długi pobyt w szkole, ale pomysł jest dobry.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Pochwały:15

6-latki do szkoły?

Postprzez William » 10 Wrz 2011, 16:38

Według mnie te reformy w edukacji zmieniają szkolnictwo na gorsze,tak samo jak uważam że nie powinno być gimnazjów.Czy rok różnicy dużo daje? Między 6 a 7 rokiem życia nie zachodzą zbyt duże zmiany w rozwoju,ale w wieku 6 lat dziecko mogłoby mieć przyswajane tzw.podstawy do nauki w szkole,tak jak było kiedyś.

johanneskate napisał:Ten czas w przedszkolu który dziecko będzie mogło przebywać byłby do godziny 18?

Niedługo życie tych dzieci będzie składało się głównie z chodzenia do szkoły.Kiedyś w wieku 6 lat nie myślało się o nauce - teraz to się zmienia.Uczeń w polskiej szkole ma już teraz wyższe wymagania niż uczeń zagranicą.My musimy umieć właściwie wszystko.
Darcia K napisał: johanneskate napisał:6 lat to zdecydowanie za mało. Dziecko powinno być w przedszkolu uczone.

Darcia K napisał:Dlaczego? Jeżeli dzieciaki mają kompetentną, odpowiedzialną osobę, która się nimi zajmuje, nie grozi im żadne niebezpieczeństwo np ze strony starszych kolegów. Ja sama nie wiem, co to jest nauka w przedszkolu czy też oddzielnej placówce - zerówce, od zawsze byłam w szkole i nigdy nie stało mi się nic.

Teraz już są nie tylko nauczyciele ,ale i kamera..jednak nie o to tu chodzi; Zerówka to zazwyczaj kolejny stopień w przedszkolu.Nauka w szkole ,a w przedszkolu różni się znacznie.Moim zdaniem jest czas by dziecko siedziało w ławce i odrabiało lekcje ,a rok to sporo.

Awatar użytkownika
William

6-latki do szkoły?

Postprzez Peggy Brown » 10 Wrz 2011, 17:37

William napisał:Między 6 a 7 rokiem życia nie zachodzą zbyt duże zmiany w rozwoju,ale w wieku 6 lat dziecko mogłoby mieć przyswajane tzw.podstawy do nauki w szkole,tak jak było kiedyś.

Nie zachodzą zbyt duże zmiany ? Właśnie wśród dzieci najmłodszych dzieci różnice te są najbardziej widoczne. Niby rok różnicy a można zaobserwować w rozwoju emocjonalnym, dojrzałości szkolnej czy też koncentracji.

johanneskate napisał:A co myślicie o tym co chce pan Kaczyński teraz przeforsować? Ten czas w przedszkolu który dziecko będzie mogło przebywać byłby do godziny 18? Co by rodzice mogli dopracować?

Najlepiej niech przedszkola będą 24 godzinne, dzieci będą miały weekendowych rodziców.

Awatar użytkownika
Peggy Brown

6-latki do szkoły?

Postprzez Iorveth » 10 Wrz 2011, 17:51

MOgę prosić o jakiś link do tego "co chce pan Kaczyński teraz przeforsować"?
Na drodze krzyż zatrzymał mnie, kazał mi żyć, pozwolił mi wstać, pozwolił iść, pozwolił mi być...

Awatar użytkownika
Iorveth

Postprzez Peggy Brown » 10 Wrz 2011, 17:55

Iorveth napisał:MOgę prosić o jakiś link do tego "co chce pan Kaczyński teraz przeforsować"?

http://mypis.pl/aktualnosci/2173-jaroslaw-kaczynski-wsrod-dzieci-o-zlobkach-i-przedszkolach

Awatar użytkownika
Peggy Brown

6-latki do szkoły?

Postprzez Mandy » 10 Wrz 2011, 18:50

Pizzaro napisał:Jeszcze może przedłużymy rok szkolny do 10 lipca :roll: ?
Obecnie nie jest źle, nie rozumiem po co ma być dodatkowy rok nauki w liceum. Jakoś od x lat jest taki system i żyjemy dalej.

Przedłóżcie sobie dokąd chcecie ja i tak kończę kwietniu.
System 3-letniego liceum obowiązuje od niedawna raptem kilka lat i na ten system narzekają zarówno nauczyciele jak i uczniowie.
Darcia K napisał: Peggy Brown napisał:Przez zabawę ? zabawa jest tylko dodatkiem, który ma urozmaicać czas spędzony na lekcji, ale tak jest więcej ćwiczeń, zadań, wypowiedzi niż nauki przez zabawę.

To chyba zależy od placówki, znam jedną, gdzie jest naprawdę bardzo dużo zabawy i dzieci chętnie do niej chodzą, sama byłam tam uczennicą.

Dzięki Darcia. Również chodziłam do placowki gdzie dzieci uczyły się przez zabawie możliwe?

Peggy Brown napisał:A niestety zdarzają się przypadki, kiedy dziecko spędza w szkole praktycznie cały dzień. Jeśli zaczyna później np o 10 to rodzice już na 8 zawożą dzieci na świetlice. Podobnie jest po lekcjach czasami dzieci czekają do 16 aż rodzice obiorą, bo niesetety niestety nie każdy ma dziadka/ciocię/babcię którzy wcześniej odbiorą.

To samo jest w zerówkach i przedszkolach. Zabiegani rodzice zostawiają tam dzieci na caly dzien. Nie ma różnicy. A przecież nie będzie przez ten cały czas rozwiązywać zadań z matematyki czy pisać literki
Niebo uczy kochać
Ziemia uczy trwać
Ludzi nienawidzić
Ludzie uczą nas

Awatar użytkownika
Mandy

• Miejscowość:TRG
  • Pochwały:8

Postprzez Wulf » 10 Wrz 2011, 20:27

Mandy napisał:System 3-letniego liceum obowiązuje od niedawna raptem kilka lat i na ten system narzekają zarówno nauczyciele jak i uczniowie.

Cóż sam system oparty na cyklu 3 letnim jest niezły, u nas problem polega na tym że program w duzem mierze nie jest dostosowany odpowiednio.

Co do pomysłu Kaczyńskiego to pomijająć kwestię "skąd na to pieniądze", to jest to całkiem niezła idea.

Co do 6 latkow to jak już kiedyś pisałem to w zasadzie powinien to być krok w strone 5-latkow ;]
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry